ITBS - moje boje

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

amator_k pisze:tzn w jaki sposób się rozciągać? tak jak pokazywane było we wcześniejszych filmach? robię to i roluję, mimo to po prawie tygodniu dalej boli. boli bezpośrednio po rolowaniu. cały dzień potem odczuwam kolano i nawet ciężko chodzić, bo czuć ten dyskomfort...
ITBS to nie pzreziebienie nie przechodzi w tydzien nawet w miesiac moze nie przejsc jezeli trenujesz, niektórym nie przechodzi wcale :)

sory ale nie bede cie uczył rozciagac na forum czytaj ogladaj cwicz

mnie pomógł bardzo lód okłady lodowe na bok kolana po rozciaganiu gdy stan zapalny był silny

jezeli ciezko ci chodzic powinienes na jakis czas odstawic bieganie bo masz powazny problem
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
New Balance but biegowy
amator_k
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ale ja nie biegam od zeszłej zimy. załatwiłem się źle ustawionym rowerem. od zeszłej zimy przebiegłem się trzy razy i odpuściłem, bo bolał mnie płaszczkowaty. ITBS wyszedł jakoś przypadkiem. rozciągam się zgodnie z zaleceniami marszałka/ roluję od 6dni i zero poprawy, a nawet jest gorzej, bo kolano zaczęło mnie boleć po rolowaniu. wcześniej bolał mnie przód kolana i płaszkowaty. teraz ledwo chodzę przez to rolowanie...
gmazur
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:27
Życiówka w maratonie: 4:10:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

polecam wizytę u fizjoterapeuty (fizjo-rzeźnika) i rozluźnianie powięzi tam gdzie nastąpiła intensyfikacja. U mnie było to w okolicach uda i pośladka. Ból niemały, ale warto, bo pozbyłem się problemu po dwóch wizytach. Niestety wizyta u ortopedy a później dwa tygodnie zabiegów (tensy, krio, magnetronik i ultradźwięki) nic nie pomogły.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

amator_k pisze:ale ja nie biegam od zeszłej zimy. załatwiłem się źle ustawionym rowerem. od zeszłej zimy przebiegłem się trzy razy i odpuściłem, bo bolał mnie płaszczkowaty. ITBS wyszedł jakoś przypadkiem. rozciągam się zgodnie z zaleceniami marszałka/ roluję od 6dni i zero poprawy, a nawet jest gorzej, bo kolano zaczęło mnie boleć po rolowaniu. wcześniej bolał mnie przód kolana i płaszkowaty. teraz ledwo chodzę przez to rolowanie...
wez sie pozadnie za masowanie mieśnia posladkowego u góry "dupy" dłonią powinien mocno boleć potem wez sie po kolei za wszytko w dół az do stopy moze nie rozciagasz całego pasa i dlatego jest problem bierz, Mg moze masz niedobór a to mocno spina miesnie
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

@amator_k, które ćwiczenia stosujesz z Marszałka? I jak się rolujesz? Bo miałem ITBS sezon po szonie w 2 nogach, i z jednego mnie wyprowadził fizjo + rozciąganie i rolowanie, z drugiego ja sam (rozciąganie i rolowanie).
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
amator_k
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

sochers pisze:@amator_k, które ćwiczenia stosujesz z Marszałka? I jak się rolujesz? Bo miałem ITBS sezon po szonie w 2 nogach, i z jednego mnie wyprowadził fizjo + rozciąganie i rolowanie, z drugiego ja sam (rozciąganie i rolowanie).
z marszałka rozgrzewkę ze strony głównej. roluję praktycznie od biodra do samego kolana. wcześniej robiłem to powoli, bardzo powoli, a teraz roluję szybciej, bo mniej boli. dzisiaj był szósty dzień, poprawa zerowa.

co do mięśnia pośladkowego, to nie mam z nim problemu, bo zawsze go rozciągałem po rowerze.
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

rolowanie szybko właśnie niewiele da (oprócz tego, że mniej boli) - rolując musisz mechanicznie rozkleić pawięzie.

Porób te zestawy ćwiczeń rozciągających - u mnie jak tylko zaczyna ciągnąć bodro, kolano (bo się obijałem z rozciąganiem :bum: ) to noga na stół (tak jak pokazuje laska z Asicsa - inne ćwiczenia działają słabiej) i do dzieła.

I najpierw rozciąganie, a potem rolowanie (bo masz do zmasowania już wstepnie rozciągnięty mięsień, a nie do rozciągnięcia ubity)
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
Albiones
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dodam cegiełkę od siebie. Złapało mnie jakieś 3 miesiące temu, na 14km spokojnego rozbiegania, później mogłem coraz mniej biegać. Skończyło się na bólu już po 1km.

Najpierw wizyta u rodzinnego po niesterydowe leki przeciwzapalne, rolowanie, rozciąganie, cuda różne znalezione w poradnikach, youtubie itp. Nic nie pomagało. Poszedłem do ortopedy, nawet za dużo nie patrzył, powiedział: idź do fizjoterapeuty, naprostował to już u niejednego biegacza. Jestem po drugiej, bolesnej wizycie.

Dzisiaj zrobiłem sobie szybsze 5km i nic kompletnie nie poczułem, a było i po twardym i kałuże do skakania i zbiegi, odpukać jest dobrze!

Nauka na przyszłość, ITBS to od razu do fizjoterapeuty, jedna dwie sesje i można dalej biegać (oczywiście zadania domowe w postaci rolowania, rozciągania itp.).
rybabudzyn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,

Też doskwiera ITBS, przeskakuje w okolicach boku kolana, jakby zablokowana kość strzałkowa, wszędzie obrzęk i ścisk, uczucie za krótkiego pasma itd. Nawet jak zginam to czuć tkliwość i ból oraz przeskoki. Strasznie dokucza już od ponad roku. A czy ktoś z Was miał operacje na ITBS?

Niewiem co robić :/

Dunker wszystko widzę mam tak samo jak ty
rybabudzyn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dunker czekam na twoją odpowiedź jak możesz
vlvt
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podkleję się pod temat bo właśnie walczę z ITBS. Czy możliwe jest, aby kontuzja ta pojawiła się po przeprowadzeniu przez fizjoterapeutę zabiegu prostowania krzywo ustawionej miednicy?
Awatar użytkownika
STI
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

vlvt pisze:Podkleję się pod temat bo właśnie walczę z ITBS. Czy możliwe jest, aby kontuzja ta pojawiła się po przeprowadzeniu przez fizjoterapeutę zabiegu prostowania krzywo ustawionej miednicy?
Co było przyczyną krzywego ustawienia miednicy?
Żeby biegać, trzeba biegać.
vlvt
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dysplazja (niedorozwój) stawu biodrowego leczona w wieku niemowlęcym poduszką Frejki. Staw ten ma ograniczoną ruchliwość (w porównaniu do zdrowego) i jedna noga jest optycznie krótsza... problemu ITBS nie było do momentu prostowania krzywo ustawionej miednicy
Awatar użytkownika
STI
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Też mam krótszą nogę i u mnie ITBS też pojawił się, kiedy zacząłem korygować ustawienie miednicy poprzez zmianę techniki.
Krótszą nogę próbowałem stawiać tak jak dawniej, zachowując jednocześnie prawidłowe ustawienie miednicy, co spowodowało nienaturalne i nadmierne obciążenie mieśni naprężacza powięzi szerokiej ( która to powięź jest właśnie tym Bandem w IllioTibial Band Syndrome ) oraz dolnych partii mięśnia pośladkowego wielkiego. Przykurczone mięśnie ściągają powięź, która mocniej opina głowę kości strzałkowej co powoduje ból.

Sprawę rozwiązała wkładka ( własnej produkcji ), regularne rolowanie pasma ( bolesne, ale skuteczne ) i manualne rozbicie skurczów w wyżej wymienionych mięśniach. Z perspektywy czasu zalecałbym kolejność odwrotną i przerwę w bieganiu na czas pierwszych zabiegów. U mnie trwała ona dwa tygodnie.

Na koniec zastrzeżenie - nie jestem lekarzem, mogę się mylić, zalecam konsultację z fizjoterapeutą.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2014, 20:52 przez STI, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeby biegać, trzeba biegać.
vlvt
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ot zachciało mi się, staremu durniowi korygować miednicę. Wszystko już jasne - ITBS pojawił się zaraz po prostowaniu miednicy. Przez zabiegiem biegałem po 12-15 km bez żadnych efektów ubocznych. Sam nie zmieniłem techniki biegu, ale jak miednica została przestawiona, to mięśnie zaczęły pracować inaczej. Początkowo ignorowałem ból i biegłem dalej, ale gdy zaczął on mi dokuczać już przy 5 km, wiedziałem, że coś jest nie tak. Wg usg nie uszkodziłem rzepki, mam trochę płynu w kolanie, ale to nic poważnego. Aktualnie nie biegam już od 12 dni, ćwiczę twardo ponad godzinę dziennie rozciąganie i wzmacnianie całego pasma. I z dnia na dzień widzę poprawę...

Podpowiesz mi jak zrobiłeś wkładkę?
ODPOWIEDZ