ITBS - moje boje
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wg mnie clue było w wypchnięciu bioder (mi też to pomogło), a nie w przestawieniu na piętę, ale każdy wierzy w to, co mu pasuje
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
-
- Rozgrzewający Się
Kolego nie zrozumiałeś mnie Oczywiście, że to właśnie wypchnięcie bioder mi pomogło i podczas biegu nie czuję już bólu, ale jak tylko zmienię technikę na bieg ze śródstopia - ból ITBS powraca. Wychodzi na to, że w moim przypadku bieganie ze śródstopia powoduje ból.pehop pisze:Wg mnie clue było w wypchnięciu bioder (mi też to pomogło), a nie w przestawieniu na piętę, ale każdy wierzy w to, co mu pasuje
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Mailem bardzo podobną kontuzje więc doskonale znam ten ból..
-
- Zaprawiony W Bojach
@Maniek_oka
Ależ zrozumiałem doskonale
Chodziło mi o te nieszczęsne uogólnienia Twoje i Kuchara1
Ależ zrozumiałem doskonale
Chodziło mi o te nieszczęsne uogólnienia Twoje i Kuchara1
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka w maratonie: 3:36
Ja się tylko dzielę moimi doświadczeniami. Skoro przez kilka miesiecy nie mogłem biegać więcej niż 3km, a zmiana techniki z dnia na dzień pozwoliła mi wrócić do treningów (już po miesiącu robiłem 70km tygodniowo - bez rolowania, bo na ten temat zdania też są podzielone), to w moim przypadku ewidentnie to właśnie pomogło.
-
- Rozgrzewający Się
Czy ktoś może polecić dobrego fizjoterapeutę / ortopedę z Warszawy który ogarnia temat (i najlepiej kogoś wyleczył )?
-
- Rozgrzewający Się
Dzień dobry,
przez wakacje miałem przerwę z bieganiem, zacząłem biegać regularnie w lutym i do czerwca nie odczuwając żadnej kontuzji biegałem co 2 dzień. Pod koniec czerwca z racji różnych wyjazdów przestałem biegać regularnie. Ponad miesiąc temu gdy chciałem wrócić do regularnego biegania podczas biegu po około 1 km dostałem bólu w dolnej zewnętrznej części lewego kolana. Przebiegłem jeszcze trochę, ale ból się mocno nasilał, przez kolejne kilka dni ciężko było mi chodzić, szczególnie ból odczuwałem przy schodzeniu ze schodów. Myślałem, że mocno coś naciągnąłem, nosiłem opaskę uciskową, nie biegałem i po kilku dniach ból przeszedł, mogłem spokojnie chodzić bez żadnych problemów. Odczekałem około półtora tygodnia od ustąpienia bólu i wyszedłem pobiegać, znowu po ponad 1 km wrócił ból dokładnie w tym samym miejscu, nie był ona taki silny jak wcześniej, po powrocie do domu zmroziłem kolano i na 2 dzień prawie nie odczuwałem go. Mogłem spokojnie chodzić, było lepiej niż ostatnio, ale ból wrócił. Znowu odczekałem ponad tydzień i sytuacja się powtórzyła, ból odczuwam przy bieganiu, ale na 2 dzień ucicha i znika. Nie jest to duży ból taki jak wystąpił za pierwszym razem, ale nie mogę biegać.
Wiem, że nic nie zastąpi wizyty u specjalisty, ale obecnie przez najbliższe 2 tyd nie będę mógł poświęcić czasu na to, przeczytałem trochę o tym i chyba jest to itbs?
Zanim wybiorę się do specjalisty pomyślałem, że mogę zacząć jakieś ćwiczenia, które pomogą mi z ta dolegliwością.
Czy ten wałek jest odpowiedni do tego rodzaju ćwiczenia, które tu było opisywane?
http://allegro.pl/walek-do-masazu-rehab ... 27671.html
Czy powinienem nosić opaskę uciskającą gdy problem nie występuje przy zwykłym chodzeniu?
przez wakacje miałem przerwę z bieganiem, zacząłem biegać regularnie w lutym i do czerwca nie odczuwając żadnej kontuzji biegałem co 2 dzień. Pod koniec czerwca z racji różnych wyjazdów przestałem biegać regularnie. Ponad miesiąc temu gdy chciałem wrócić do regularnego biegania podczas biegu po około 1 km dostałem bólu w dolnej zewnętrznej części lewego kolana. Przebiegłem jeszcze trochę, ale ból się mocno nasilał, przez kolejne kilka dni ciężko było mi chodzić, szczególnie ból odczuwałem przy schodzeniu ze schodów. Myślałem, że mocno coś naciągnąłem, nosiłem opaskę uciskową, nie biegałem i po kilku dniach ból przeszedł, mogłem spokojnie chodzić bez żadnych problemów. Odczekałem około półtora tygodnia od ustąpienia bólu i wyszedłem pobiegać, znowu po ponad 1 km wrócił ból dokładnie w tym samym miejscu, nie był ona taki silny jak wcześniej, po powrocie do domu zmroziłem kolano i na 2 dzień prawie nie odczuwałem go. Mogłem spokojnie chodzić, było lepiej niż ostatnio, ale ból wrócił. Znowu odczekałem ponad tydzień i sytuacja się powtórzyła, ból odczuwam przy bieganiu, ale na 2 dzień ucicha i znika. Nie jest to duży ból taki jak wystąpił za pierwszym razem, ale nie mogę biegać.
Wiem, że nic nie zastąpi wizyty u specjalisty, ale obecnie przez najbliższe 2 tyd nie będę mógł poświęcić czasu na to, przeczytałem trochę o tym i chyba jest to itbs?
Zanim wybiorę się do specjalisty pomyślałem, że mogę zacząć jakieś ćwiczenia, które pomogą mi z ta dolegliwością.
Czy ten wałek jest odpowiedni do tego rodzaju ćwiczenia, które tu było opisywane?
Czy powinienem nosić opaskę uciskającą gdy problem nie występuje przy zwykłym chodzeniu?
-
- Stary Wyga
opaskę sobie odpuść, pisano już tutaj o tym. to cię nie wyleczy. wałek do masażu też eddie odradzał, bo był za miękki zdaje się. roluj butelką z wodą lub rolką po streczu(ja wybrałem drugą opcję). jak będziesz odczuwał ból podczas rolowania, a na pewno odczujesz i kolano, to znaczy że to ITBS. sam nie wierzyłem, że to mam, a jednak jak pierwszy raz wykonałem to ćwiczenie to prawie płakałem z bólu. dzisiaj był drugi raz i było jeszcze gorzej... 15 razy dałem radę każdą nogę, ale to jest ból do tego stopnia że nogi się trzęsą mimowolnie. zastanawiam się jak długo zajmie mi rehabilitacja, bo chciałbym już pobiegać, ale nic z tego. mięśnie po ćwiczeniach tak mnie bolą, że nie mogę się ruszać... dzisiaj chwilę porzucałem w kosza i ledwo się ruszam.PiotrSz pisze:Dzień dobry,
Edit, jeszcze na temat roweru, bo wiele osób pyta. ja miałem przerwę od biegania od zeszłej zimy, ale nigdy nie przestałem jeździć wyczynowo na rowerze. albo złe ustawienie bloków w butach spd albo sam rower mi zaszkodziły. więc czworogłowe mam bardzo mocno rozbudowane. mimo to, dopadła mnie ta kontuzja.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
jeśli komuś zależy na b.szybkim rozluźnieniu pasma to jest tylko jedna metoda, wbicie igły..... Ale to już trzeba znaleźć specjalistę który zna temat, i potrafi to zrobić. Więcej nie pisze bo jeszcze sami zaczniecie
-
- Stary Wyga
mam jeszcze pytanie odnośnie rozmasowania napięcia pasma biodrowo-piszczelowego. jest sens chodzić na masaże czy lepiej walczyć z butelką? po 4dniach zerowa poprawa. za każdym razem męka na butelce. przerzuciłem się po dwóch dniach, bo najpierw robiłem na wałku po streczu, ale było jeszcze gorzej. dam radę zrobić 15pełnych, powolnych rolowań dziennie na nogę.
- spietrza
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 48:50
- Kontakt:
Jeśli nie chcesz się rolować, masażysta ci pomoże bez problemu masując pasmo. Ja sam miałem problem rok temu ale od czasu jak kupiłem wałek triggerpoint i roluje po każdych ćwiczeniach nogi. Na początku boli ale można temu zaradzić aby drugą nogę kłaść obok. bardzo dobre ukrwienie które także przyspiesza regenerację
Triathlon to moje hobby
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Masaż pasma jest tylko i wyłącznie minimalizowaniem jego napięcia, czyli niwelowaniem skutku, przyczynę tego musi znaleźć dobry Fizjoterapeuta, dopóki nie odnajdziesz przyczyny nie uwolnisz się od itbs-u a nawet w drugiej nodze odnajdziesz shin splints.
-
- Stary Wyga
przyczynę to ja znam, krzywa miednica. nastawiał mi ją jeden specjalista i nic to nie dało, więc podziękuje... wolę się profilaktycznie rozciągać. moje pytanie brzmi: czy masaż przyśpieszy regenerację pasma, czy działa lepiej jak rolowanie na butelce czy gorzej? warto/niewarto?
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
rolowanie to tez masaz tyle ze rolowanie jest bardzo intensywneamator_k pisze:przyczynę to ja znam, krzywa miednica. nastawiał mi ją jeden specjalista i nic to nie dało, więc podziękuje... wolę się profilaktycznie rozciągać. moje pytanie brzmi: czy masaż przyśpieszy regenerację pasma, czy działa lepiej jak rolowanie na butelce czy gorzej? warto/niewarto?
mnie osobiscie pomogło bardziej rozciaganie pozycja do rozciagania jest oryginalna i trudno sie ułozyc odpowiednio ale da sie pieknie rozciagac pasmo a pasmo sie skraca dlatego boli zatem głównie sie powinno rozciagac polecam rozciaganie jako skuteczniejsze niz masowanie
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
-
- Stary Wyga
tzn w jaki sposób się rozciągać? tak jak pokazywane było we wcześniejszych filmach? robię to i roluję, mimo to po prawie tygodniu dalej boli. boli bezpośrednio po rolowaniu. cały dzień potem odczuwam kolano i nawet ciężko chodzić, bo czuć ten dyskomfort...