Kontuzja kolana
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Schładzaj kolano lodem owiniętym jakimś gałgankiem aby nie podrażniać skóry co 2-3h na 10-15min. To nie powinno zaszkodzić. Reszta to już w rękach lekarza.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
-
- Rozgrzewający Się
dostalam taki wynik usg prosze o porade co zrobić z tym fantem bo kolanko boli..............a tu tyle doswiadczonych na forum
w zchylku nadrzepkowym gęsty plyn okolo 1 cm oraz cechy przerostu maziówki do 1cm o nie jednorodnej echogeniczności zwlaszcza na kłykciu przysrodkowym kości udowej obraz sugeruje zmiany malacyjne upośledzone zginanie w stawie kolanowym obniżona echogeniczność ciala tłuszczowego ,,,,,,,,,,,,,,nio i to na tyle ortopede mam 28 .....az sie boje z gory bardzo dziękuje
w zchylku nadrzepkowym gęsty plyn okolo 1 cm oraz cechy przerostu maziówki do 1cm o nie jednorodnej echogeniczności zwlaszcza na kłykciu przysrodkowym kości udowej obraz sugeruje zmiany malacyjne upośledzone zginanie w stawie kolanowym obniżona echogeniczność ciala tłuszczowego ,,,,,,,,,,,,,,nio i to na tyle ortopede mam 28 .....az sie boje z gory bardzo dziękuje
- Paunow
- Zaprawiony W Bojach
Hej. Niewiele Ci wyjaśnię, ale kilka rzeczy może rozjaśnię.
Zmiany malacyjne to zmiany chrząstki mogące świadczyć o rozmiękaniu chrząstki.
Zmiany malacyjne to zmiany chrząstki mogące świadczyć o rozmiękaniu chrząstki.
W górach jest wszystko co kocham...
-
- Rozgrzewający Się
hej! moj problem z kolanem niestety trwa dalej..tylko nieco zmienil oblicze i nikt nie wie co mi jest..
dlatego postanowilam po raz kolejny posluchac porad doswidczonych biegaczy bo osatnio pomoglo:D a wiec sprawa wyglada tak ze po osatniej artrokopi i usunieciu czesci lekotki juz sie pozbieralam i nawet uporalam sie z przykurczem miesnia:) posatnowilam wrocic dosportu i sa tego niezbyt mile efekty:(( kolano znowu zaczelo bolec....boli mnie juz tak ciagle od 2,5 miesiaca!! jest to dziwny bol z tylu kolana tak jakbym miala naciagniete jakies sciegna! najdziwniejsze jest to ze po rozciagnieciu ktore jest bardzo bolesne bol jakgdyby satje sie mneijszy...:| moge zginac kolano i prostowac i nic sie nie dzieje chyba ze napne miesnie albo probuje zgiac kolano podczas obizazenia wtedy cholernie boli:(( aha i co wazne kolano mi nie puchnie woogle:) zalatwilam sobie zabiecgi alser iinterdyn ale po nich jest jeszcze gorzej:(( w nocy bol jest tak silny ze musze wstac i rozruszac noge!! nie wiem co to moze byc:| czy ktos mial podobny problem?? z gory dzieki za kazda porade!!
bo w umiejetnosci lekarzy i medycyny sportowej juz nie wierze!! pozadrawiam

-
- Rozgrzewający Się
Witam wszystkich. Jestem tu nowy ale mam nadzieje że będe mógł pomóc i wy również mi pomożecie. Nie jestem zapalonym biegaczem, bardziej mnie interesują sprinty ale co najlepsze to gram w siate hehe:). Biegam co jakiś czas 3-4 tyg i robie sobie przerwe ok 3 miechy i znów może głupio ale studia + siatkówka +czasem noga .
Ostatnio mam problem z kolanem. Tzn nie boli mnie tylko jeśli dźwigne noge powyżej 90 stopni to szczela prawie za każdym razem , czuje to z przodu więc zapewne łękotka nie tylko tarcie kości o rzepke no ale lekarz to ze mnie nie jest. No i druga sprawa to jak stane w miejscu i zginam noge w kolanie ale tylko troszeczke i prostuje to znów czuje lekkie chrupnięcie i tak można powiedzieć w 70-80 % przypadkach. Ostatnio biegałem 2 tyg na asfalcie w butach do siaty Asics ale zapewne nie zastąpi to butów do biegania. No i wydaje mi sie że przyczyna tkwi w jakimś przeciązeniu , może zapalenie kaletki ??Prosze o jakąś pomoc....wiem wiem do lekarza mam iść ale jakieś info by się przydało
Ostatnio mam problem z kolanem. Tzn nie boli mnie tylko jeśli dźwigne noge powyżej 90 stopni to szczela prawie za każdym razem , czuje to z przodu więc zapewne łękotka nie tylko tarcie kości o rzepke no ale lekarz to ze mnie nie jest. No i druga sprawa to jak stane w miejscu i zginam noge w kolanie ale tylko troszeczke i prostuje to znów czuje lekkie chrupnięcie i tak można powiedzieć w 70-80 % przypadkach. Ostatnio biegałem 2 tyg na asfalcie w butach do siaty Asics ale zapewne nie zastąpi to butów do biegania. No i wydaje mi sie że przyczyna tkwi w jakimś przeciązeniu , może zapalenie kaletki ??Prosze o jakąś pomoc....wiem wiem do lekarza mam iść ale jakieś info by się przydało

Siatkówka 12 lat = 9 lat jako młodzik, junior, 3 lata amatorsko, dodatkowo biegam czasem(zrywy tzn 3-4 tyg i 3-4 miesiące przerwy)
-
- Rozgrzewający Się
kurde moje bole kolana cos coraz czesciej. przez jakis czasm byly one lekkie a teraz jest naprawde mocno. jeszcze jak ide to mi sie sama noga zgina:( nie wiem co robic a wizyte mam dopiero we wrzesniu 

- Paunow
- Zaprawiony W Bojach
Jak przy chodzeniu sama Ci się noga zgina to oznacza że z więzadłami jest coś nie tak. Wzmacniaj mięsień czworogłowy uda napinając go ok 1000 razy dziennie. Powinno trochę pomóc. Nie ma rady, musisz iśc do lekarza i czekać na wrzesień albo postarać się szybciej 

- Acid
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli brak stabilności w stawie kolanowym to oznacza,ze masz kolego kłopot z więzadłami. I jeszcze jedno, jest taka zasada, jak boli to nie ćwicz, ćwiczenia owqszem tak, ale nie na bolace kolano lub cos innego.
Greg
- Paunow
- Zaprawiony W Bojach
Wzmacnianie mięśnia czworogłowego uda poprzez jego napinanie np. w pozycji leżącej bez żadnych obciążeń zaleca każdy lekarz. Nie wpływają one źle na staw kolanowy. Lekarz zalecił mi to pomimo odczuwanego przeze mnie bólu...
-
- Rozgrzewający Się

- Acid
- Zaprawiony W Bojach
Ja lekarzem nie jestem i na 100% nie postawię diagnozy, ze to więzadła a
nie rzepka, problem z więzadłami mamy wtedy kiedy brak stabilności w stawie, czyli ucieka na boki. Ja mam problem z rzepką i noga boli ale biegam, lekarz stwierdził, że mam mocno osadzoną rzepke i może uciskac, nieraz boli jak cholera. A te ćwiczenia z napinaniem mięśni to ćwiczenia izometryczne, miałem je zalecone jak po kontuzji miałem zmniejszony obwód mięsnia czworogłowego jednej nogi.
nie rzepka, problem z więzadłami mamy wtedy kiedy brak stabilności w stawie, czyli ucieka na boki. Ja mam problem z rzepką i noga boli ale biegam, lekarz stwierdził, że mam mocno osadzoną rzepke i może uciskac, nieraz boli jak cholera. A te ćwiczenia z napinaniem mięśni to ćwiczenia izometryczne, miałem je zalecone jak po kontuzji miałem zmniejszony obwód mięsnia czworogłowego jednej nogi.
Greg
-
- Rozgrzewający Się
byłam u lekarza powiedział ze dziewczece kolana zazwyczaj bola dlugo i to tak musi byc:(( dostalam blokade w kolano..mialam dylemat czy sie na nia zgodzac?? fakt faktem bol o 80% mniejszy juz nawet moglam dzis biegac i troche na rowerku jezdzic ale czy powinno sie tak tłumic ból??