Do tych co piją bądź pili żelatynę +

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
marzenie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:51
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Akurat nie na kolano, tylko w innych celach ;-) ale piłam żelatynę. Polecam po prostu zrobić z niej galaretkę - dodać soku malinowego (tak, jak ktoś już wcześniej pisał), aroniowego albo miodu i do tego owoce. Pyszne są też pianki :D Ubijasz śmietane, dodajesz cukier, owoce (dowolne) i żelatynę rozpuszczanową w niewielkiej ilości woy]dy- wszystko mieszasz, wkładasz do lodówki i gotowe.
PKO
Awatar użytkownika
tomhusky
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Śmietanę, cukier i inne pyszności? Ile razy dziennie lub tygodniowo ale przecież biegamy więc spalimy kalorie :-)
Galaretki same nic nie pomogą, to przecież w większości sam cukier.

Do żelatyny zamiast soków lub innych specyfików dodać właśnie galaretke do smaku, można nawet w proporcji 1:1 i mamy smacznie i pożytecznie.
marzenie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:51

Nieprzeczytany post

tomhusky pisze:Śmietanę, cukier i inne pyszności? Ile razy dziennie lub tygodniowo ale przecież biegamy więc spalimy kalorie :-)
jak ktoś się odchudza to faktycznie nienajlepszy pomysł :P ale ja np. jem słodycze, więc zamiast ciastek/czekolady jadłam pianki i galaretki. :)
Dr.Stefan Pompka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

:niewiem: :niewiem: :niewiem: :niewiem: Hm wiem jedno że kuracja z 10 paczek żelatyny po pół dziennie paczki z gorącą wodą wypite na chop siup (oczywiście ostudzone) POMAGA BARDZO !!!!! Sprawdzony sposób znajomego zapaśnika bo to co jest napisane na paczkach olimpu to gówno prawda każdy organizm inaczej przyswaja Po prostu albo jesteś pizda albo chłop walisz chałstem do dna jak wódę i nie myślisz o tym :D
Awatar użytkownika
jarek_bb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:40
Życiówka w maratonie: 3:36:50

Nieprzeczytany post

Ja się generalnie zgadzam ze wszystkimi piszącymi, że podstawą jest solidne obudowanie kolan mięśniami i odpuszczenie treningów przy sygnałach bólowych. Jednak rodzi się pytanie czy żelatyna w różnej formie nie jest dobrym dodatkiem do diety. Czymś co będzie stymulowało właściwą regenerację stawów.
Pytanie tylko jak z przyswajalnością kolagenu - z tego co czytałem, to nie jest takie hop-siup, że tak zacytuję kolegę powyżej
Awatar użytkownika
Juannita
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Żeby było mniej kalorycznie, podobno można robić galaretki na bazie herbaty owocowej, ale ja bym nie próbowała. Lepiej już ugotować kompot i dodać żelatynę.
W każdym razie poszukajcie przepisów z diety dukana, tam są ptasie mleczka na bazie jogurtu naturalnego i mleka - mało kalorii, a dużo białka.
Dwa - ja galaretę jem na wytrawnie, polecam. Rybę w galarecie, schab, filet z kurczaka, czasem tombalijki, czyli miks warzyw. Dzięki temu jadam więcej ryb, których normalnie przyrządzać nie lubię i nie umiem.
brownie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przecież najprostszą metodą jest zwykła galaretka owocowa i dodanie dodatkowo jeszcze żelatyny.. Galaretka jest dużo bardziej sztywna, twarda, ale smak jest znośny, jeśli ktoś w ogóle lubi galaretki. Ja ich nie lubię, ale zawsze to jakaś metoda..
Ostatnio byłem u lekarza i na chrupanie w kolanie, po zrobieniu USG, które nic nie wykazało (wiem - USG nie pokaże całego stawu, ale lekarz nie chciał na razie nic więcej zlecać..) lekarz powiedział, że mam po prostu zmienić dietę. Wcinać galaretki z nóżek itp i suplementy z kolagenem. Galaretek z nóżek ani innych na wytrawnie nie znoszę serdecznie, więc znów wrócę do tego co stosowałem wcześniej, czyli galaretki z duuużym dodatkiem żelatyny. Zupełnie inną sprawą jest, że wcześniej nie zauważyłem specjalnych efektów.. Teraz lekarz kazał co najmniej 3 miesiące wcinać jak najwięcej galaret.

Moje pytanie - czy żelatyna musi się rozpuścić i albo spęcznieć przed spożyciem? Czy można ją np dodać do odżywki białkowej, ale wypić przed spęcznieniem czy grozi to wizytą na tronie? Jakieś doświadczenia?
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niczym nie grozi, ja jem suchą żelatyne, dwie łyżki i zapijam masującą vit c-jest niezbędna do budowy kolagenu.
"Najbardziej lubię rozmawiać sam ze sobą. Oszczędzam w ten sposób czas i
unikam kłótni."Oscar Wilde
brownie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sucha żelatyna w żołądku nie pęcznieje i nie powoduje jakichś niestrawności?
Waldi1970
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam! Sam mam problemy z kolanem, ale zdecydowanie postawiłem na galaretki i niewielkie ilości żelków. Ewentualnie żona robi odchudzoną galaretę z " cichobiegów", ale ja już jeste,m po zastrzyku z kwasem hialuronowym w kolano.
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

brownie pisze:Sucha żelatyna w żołądku nie pęcznieje i nie powoduje jakichś niestrawności?
Pewnie pecznieje ale nie mam z tym żadnego problemu.
"Najbardziej lubię rozmawiać sam ze sobą. Oszczędzam w ten sposób czas i
unikam kłótni."Oscar Wilde
brownie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A czy ktoś z was stosuje wyłącznie żelatynę bez dodatkowych preparatów kolagenowych czy innych odżywek mogących wpłynąć na stawy i jest wstanie potwierdzić skuteczność żelatyny? Dodatkowo czytałem, że żelatynę można zastosować jako niskobudżetowe białko dla kulturystów - czy ma ktoś doświadczenia w tym temacie (wiem że forum o bieganiu...). Zacząłem ćwiczyć na siłowni, skoro nie mogę biegać i grać w piłkę i stosuję odżywki białkowe, ciekaw jestem czy żelatyną można je zastąpić/wspomóc.
sobczakowa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Picie żelatyny?! Pierwsze słyszę. Nie jest to szkodliwe ani nie powoduje problemów żołądkowych? Słyszałam, że dobre są właśnie galaretki/galarety wytrawne albo kisiel, bo żelatyna jest dobra na stawy. Ale żeby napój to nie. Ja jakoś nie mogę się przekonać do żelatyny, w takim sensie, że jej smak i konsystencja zupełnie do mnie nie przemawiają... Nie wiem czy mozna ją zastąpić jakimś innym produktem o podobnych właściwościach zdrowotnych. Kiedyś próbowałam agaru - efekt końcowy podobny ale przynajmniej bez tego dziwnego smaku
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:facepalm: kisiel to nie zelatyna :bum:
brownie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kisiel to skrobia ziemniaczana i efektu nie da żadnego.. A agar z tego co wiem raczej też nie przyniesie żadnych korzyści dla stawów, bo składa się głównie z cukrów i pochodnych w dodatku nietrawionych przez organizm..
Pić żelatynę się da, a najlepszą metodą z tych które stosowałem jest rozrobienie w szklance ciepłej wody do całkowitego rozpuszczenia, poczekać aż trochę ostygnie i dodać wyciśnięty sok z cytryny. I wtedy nie jest taka paskudna.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ