Poczytaj :Quote: from grek on 8:37 am on Aug. 29, 2003
Przepraszam, może moje pytanie będzie nieco głupie:
czy miód sztuczny również posiada chociaż część właściwości oryginału?
Czy może jest to tylko jakaś tam postać zabarwionego i doprawionego smakowo zwykłego cukru?
pzdr Jarek
Podstawowy skład chemiczny miodu sztucznego i naturalnego Rodzaj miodu Składniki, [%] cukier inwertowany (min.) sacharoza (maks.) dekstryny (maks.) woda (maks.) Sztuczny płynny 47 30 brak 21
stały 74 5 brak 21 Naturalny nektarowy 70 5 3 20
spadziowy 60 10 10 20 Produkcja miodu sztucznego.
Disacharyd (dwucukier) sacharoza ("zwykły" cukier, którego używamy na codzień w domu) w kwaśnym środowisku pod wpływem podwyższonej temperatury hydrolizuje (cząsteczka rozpada się) na monosacharydy (cukry proste): glukozę i fruktozę. sacharoza glukoza fruktoza. Produktem reakcji jest syrop inwertowany, który po zneutralizowaniu sodą zabarwia się
karmelem, doprawia olejkami eterycznymi i poddaje krystalizacji. Rodzaje miodu sztucznego.
W zależności od składu i konsystencji rozróżnia się:
miód płynny, otrzymany w wyniku niepełnej hydrolizy cukru (przeważnie z dodatkiem syropu skrobiowego jako antykrystalizatora) miód stały, o strukturze drobnokrystalicznej, zawierający w porównaniu z miodem płynnym więcej cukru inwertowanego a mniej sacharozy.
Wnioski należą do ciebie......