Podstawowe kontuzje - Jak im zapobiegać.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Myślę, że w dobrym tonie byłoby poczekać dłużej niż 1 dzień na odpowiedź... Zanim zacznie się wygłaszać tego rodzaju komentarze.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
bba
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Myślę,że w dobrym tonie byłoby przytoczenie sensownych argumentów jeżeli przypisuje się komuś szkodzenie zdrowiu.
adamo_0
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

bba pisze:Myślę,że w dobrym tonie byłoby przytoczenie sensownych argumentów jeżeli przypisuje się komuś szkodzenie zdrowiu.
Moze ja odpowiem, chociaz wydawalo mi ze to co miala na mysli Ruda nie wymagalo komentarza.
"Szkodzenie zdrowiu" to moze za mocno powiedziane ale
np. Skarzynski w GR podaje kilka cwiczen w ktorych rozciaga sie w sposob balistyczny, poglebianie szybkie ruchy a od nastu lat wiadomo ze bardziej skuteczne i bezpieczne sa inne techniki opisane np. na Bieganie.pl przez Marszalka.
Z drugiej strony podawane przez Skarzynskiego cwiczenia sa wygodne do robienia w lesie przed akcentem, przed zawodami i wykonywane delikatnie i zgodnie z obecnymi zaleceniami nie powinny szkodzic.
Z innej beczki...np rozciaganie czworoglowego na stojaco (bocian) jest ok ale np. przy bolach kolan sa lagodniejsze techniki rozciagania.
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bba- właśnie dlatego nie lobię pisać na forum, bo żąda sie odpowiedzi od razu. A ja nie siedzę w necie cały czas...Mam swoje życie, pracę. A teraz nie miałam internetu
Chdzi o kilka ćwiczeń z rozganianiem balistycznym, z pogłębionym rozciąganiem przez druga osobę(niedoświadczona osoba wykonując takie ćwiczenie na drugiej może z powodzeniem uchodzić jej mięsień). Sama miałam takie uszkodzeniem będąc tancerką- leczyłam je 3 miesiące.
Kilka ćwiczeń na mięśnie grzbietu w pozycji leżącej
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:32

Nieprzeczytany post

Ruda pisze:bba- właśnie dlatego nie lobię pisać na forum, bo żąda sie odpowiedzi od razu. A ja nie siedzę w necie cały czas...Mam swoje życie, pracę. A teraz nie miałam internetu
Dopisz sobie - na udzielenie odpowiedz zastrzegam sobie "x dni" roboczych i po sprawie :oczko:
Obrazek
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po każdym przepracowanym miesiącu polecam zrobić 3 dni przerwy od biegania. Ciągnę już 13 miesiąc bez kontuzji jak i drobnych urazów.
ODPOWIEDZ