ITBS - moje boje
- majkabally
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
już nie wiem, jak długo nie biegam, 4-5 miesięcy będzie, nie chcę nawet sprawdzać.
zaczęłam chodzić na pilates, bo u mnie ITBS zostało spowodowane wadą postawy (ciężar ciała na prawo schodzi, obciążając prawe kolano). Mimo ćwiczeń, roluję i rozciągam 4-5 razy w tygodniu.
Za tydzień chcę spróbować pobiec... Powodzenia, walczcie. I nie lekceważcie bóli - widzicie, do czego mnie to doprowadziło...
zaczęłam chodzić na pilates, bo u mnie ITBS zostało spowodowane wadą postawy (ciężar ciała na prawo schodzi, obciążając prawe kolano). Mimo ćwiczeń, roluję i rozciągam 4-5 razy w tygodniu.
Za tydzień chcę spróbować pobiec... Powodzenia, walczcie. I nie lekceważcie bóli - widzicie, do czego mnie to doprowadziło...
http://majkachcialabybiegac.blogspot.com/
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Koszt to jedna wizyta u dobrego fachowca:) Tutaj pieniądze nic Ci nie pomogą. Liczy się cierpliwość i zaangażowanie w zalecone ćwiczenia. Wiem z doświadczenia, że z tym pierwszym jest największy problem:)
- janior
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:53:45
Może ktoś polecić dobrego ortopedę, najlepiej sportowego, w Łodzi ? Myślałem, że już mam to za sobą, a tu po wczorajszym brodzeniu w kopnym śniegu odezwały się oba kolana i z lekka jestem zdołowany. Da się to cholerstwo raz na zawsze wyplenić ?
-
- Wyga
Hej hej koledzy itbsowcy słuchajcie mam pytanie czy należy rolować tylko mięsień naprężasz powięzi czy całe pasmo?
Oraz drugie pytanie czy samo rolowanie naprężacza starczy?W końcu do tego pasma przyczepiony jest też mięsień pośladkowy wielki(gluteus maximus) i on też chyba odpowiada za te bóle(jego słabość siłowa lub też jego słabe rozciągnięcie).
Obecnie wróciłem do biegania po 5 tygodniach rolowań naprężacza i rozciąganiu - efekt ból dziś powrócił ale w drugiej nodze
Czas chyba zacząć wykonywać ćwiczenia stricte siłowe na nogi i do tego rolowanie po takich ćwiczeniach oraz rozciąganie http://www.youtube.com/watch?v=sb1ceBhRrlE - te będą dobre.
Oraz drugie pytanie czy samo rolowanie naprężacza starczy?W końcu do tego pasma przyczepiony jest też mięsień pośladkowy wielki(gluteus maximus) i on też chyba odpowiada za te bóle(jego słabość siłowa lub też jego słabe rozciągnięcie).
Obecnie wróciłem do biegania po 5 tygodniach rolowań naprężacza i rozciąganiu - efekt ból dziś powrócił ale w drugiej nodze

Czas chyba zacząć wykonywać ćwiczenia stricte siłowe na nogi i do tego rolowanie po takich ćwiczeniach oraz rozciąganie http://www.youtube.com/watch?v=sb1ceBhRrlE - te będą dobre.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja tam nie roluje pasma lecz sam miesien naprezacz i dziala. Wg mnie to miesnie sie przykurczaja i rolowaniem mozna je rozluzniac. W sciegnach wg mnie nic sie nie przykurcza i nie ma co luzowac.
Odnosnie posladkowego wielkiego .... podobne pytanie zadalem rehabilitantce, bo tez widzialem ze przeciez do tego pasma jest przypiety posladkowy wielki. Odpowiedziala, ze to tylko tak wyglada, ale on tak naprade przyczepiony jest jakos inaczej i na to pasmo nie oddzialowuje. Ale ile w tym prawdy to nie wiem. Teraz po bieganiu i tak rozciagam i roluje cala miednice z przodu, bodu i tylu ... nie zaszkodzi na pewno, a trwa moment.
Odnosnie posladkowego wielkiego .... podobne pytanie zadalem rehabilitantce, bo tez widzialem ze przeciez do tego pasma jest przypiety posladkowy wielki. Odpowiedziala, ze to tylko tak wyglada, ale on tak naprade przyczepiony jest jakos inaczej i na to pasmo nie oddzialowuje. Ale ile w tym prawdy to nie wiem. Teraz po bieganiu i tak rozciagam i roluje cala miednice z przodu, bodu i tylu ... nie zaszkodzi na pewno, a trwa moment.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:49:48
Z tego co pamiętam, Scoot Jurek w swoim ostatnim twicie pisał, że przy paśmie powinno się rozciągać mięsień pośladkowy. Ja w czasie swojej rehabilitacji raczej starałem się rozciągać wszystkie mięśnie nóg, bo i stan był ogólnie fatalny.
Maraton - 3:45
„Jeśli ktoś jest w stanie pokonać 160, 80, czy nawet 42 kilometry, to zyskuje taką wiarę we własne możliwości, że poradzi sobie ze wszystkim” – Scott Jurek
„Jeśli ktoś jest w stanie pokonać 160, 80, czy nawet 42 kilometry, to zyskuje taką wiarę we własne możliwości, że poradzi sobie ze wszystkim” – Scott Jurek
-
- Dyskutant
Witam!
To mój pierwszy post więc może napiszę kilka słów o sobie
36 lat
80 kg/180 cm
Przygodę z bieganiem zacząłem we wrześniu 2012, wcześniej rowerek od czerwca 2012
Na Youtube znalazłem taki filmik który wywraca do góry nogami moje próby zmagania się s ITBS
http://www.youtube.com/watch?v=vcB8sqz73O8
Co o tym myślicie?
36 lat
80 kg/180 cm
Przygodę z bieganiem zacząłem we wrześniu 2012, wcześniej rowerek od czerwca 2012
Na Youtube znalazłem taki filmik który wywraca do góry nogami moje próby zmagania się s ITBS
Co o tym myślicie?
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To co na filmiku pokazuję czyli ćwiczenie z rollowaniem jest jak najbardziej słuszne. To było dokładnie to co mi pomogło.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
w 90% stek bzdur lub prawd z których wywiedziono błędne wnioski żeby sprzedać książkę.SłabyBiegacz pisze:Witam!
36 lat
80 kg/180 cm
Co o tym myślicie?
- sobek76
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:19
- Życiówka w maratonie: 3:59:35
Z mojego doświadczenia oraz wizyt u fizjo: rolować naprężacz, pośladki oraz czwórgłowy (ten ostatni nie ma co prawda bezpośredniego połączenie z pasmem, ale przykurcze na nim mogą pośrednio na napięcie pasma wpływać wg fizjo z Ortorehu).lepkareka pisze:Z tego co pamiętam, Scoot Jurek w swoim ostatnim twicie pisał, że przy paśmie powinno się rozciągać mięsień pośladkowy. Ja w czasie swojej rehabilitacji raczej starałem się rozciągać wszystkie mięśnie nóg, bo i stan był ogólnie fatalny.
No i ćwiczenia, głównie półprzysiady na jednej nodze i podnoszenie nogi leżąc bokiem.
- sobek76
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:19
- Życiówka w maratonie: 3:59:35
brujeria pisze:w 90% stek bzdur lub prawd z których wywiedziono błędne wnioski żeby sprzedać książkę.SłabyBiegacz pisze:Witam!
36 lat
80 kg/180 cm
Co o tym myślicie?
Dokładnie. Pan doktor mówi ogólnikowo o rzeczach powszechnie znanych, nie podając konkretnych rozwiązań - za to odsyła do własnej książki

-
- Wyga
Autor tematu twierdzi, że rolował całe pasmo i jemu pomogło a jedni twierdzą że sam naprężacz
Sobek masz jakiś link instruktażowy dotyczący półprzysiadów? I jeszcze dwa pytania do Ciebie:
1. Fizjo z ortorehu mówili coś by najpierw wdrożyć SAMO ROZCIĄGANIE MIĘŚNI a dopiero potem ĆWICZENIA SIŁOWE + ROZCIĄGANIE?Czy od razu ćw+rozcgiaganie?
2. Rozumiem, że nie tylko przysiady i unoszenie nóg bokiem ale także ćwiczenia na pośladki, czworogłowe i dwugłowe?

Sobek masz jakiś link instruktażowy dotyczący półprzysiadów? I jeszcze dwa pytania do Ciebie:
1. Fizjo z ortorehu mówili coś by najpierw wdrożyć SAMO ROZCIĄGANIE MIĘŚNI a dopiero potem ĆWICZENIA SIŁOWE + ROZCIĄGANIE?Czy od razu ćw+rozcgiaganie?
2. Rozumiem, że nie tylko przysiady i unoszenie nóg bokiem ale także ćwiczenia na pośladki, czworogłowe i dwugłowe?
-
- Wyga
Mi bardzo pomogło następujące "ćwiczenie": kładłem się na lewym boku na krawędzi stołu a prawą nogę luźno puszczałem "w dół" (bo w takiej pozie oczywiście noga w dół nie pójdzie).
Proste i skuteczne. Fizjoterapeuta zalecał 2 x dziennie po 10 minut.
Proste i skuteczne. Fizjoterapeuta zalecał 2 x dziennie po 10 minut.
Do biegania nakłonił mnie mój synek.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 52:00
Witam wszystkich!
Nawiązując do kolegi rówieśnika
85 kg/185 cm
2 lata biegałem 1x w tygodniu po ok 5km (aby zbić cholesterol)
w sierpniu 2012 złapałem bakcyla i robiłem po 40 km/tydzień
Po 3 miesiącach w listopadzie ból w lewym kolanie. Testowałem rolowanie i ćwiczenia rozciągające - w połowie grudnia po 3 km biegu musiałem spasować...
Od początku roku dołożyłem do tego rowerek 3x w tygodniu po 1-1,5h.
Wczoraj króciutki i delikatny bieg na przystanek - nie było bólu ale czułem od razu że coś jest nie tak....
Jestem totalnym amatorem i prawdopodobnie w moim przypadku przyczyn itbs może być sporo.
Chciałem poprosić o namiary na sprawdzonego lekarza w Krakowie/Małopolsce który pomoże zidentyfikować przyczyny i wskaże kierunek działań.
Pozdrawiam wszystkich!
Nawiązując do kolegi rówieśnika

36 latSłabyBiegacz pisze:Witam!
36 lat
80 kg/180 cm
85 kg/185 cm
2 lata biegałem 1x w tygodniu po ok 5km (aby zbić cholesterol)
w sierpniu 2012 złapałem bakcyla i robiłem po 40 km/tydzień
Po 3 miesiącach w listopadzie ból w lewym kolanie. Testowałem rolowanie i ćwiczenia rozciągające - w połowie grudnia po 3 km biegu musiałem spasować...
Od początku roku dołożyłem do tego rowerek 3x w tygodniu po 1-1,5h.
Wczoraj króciutki i delikatny bieg na przystanek - nie było bólu ale czułem od razu że coś jest nie tak....

Jestem totalnym amatorem i prawdopodobnie w moim przypadku przyczyn itbs może być sporo.
Chciałem poprosić o namiary na sprawdzonego lekarza w Krakowie/Małopolsce który pomoże zidentyfikować przyczyny i wskaże kierunek działań.
Pozdrawiam wszystkich!