Witam serdecznie,
Jestem doktorantką w Instytucie Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej Polskiej Akademii Nauk w Warszawie i ponownie zwracam się do Was z gorącą prośbą. Obecnie szukam osób chętnych do udziału w badaniach do mojej pracy doktorskiej nt. "Znaczenia białek angiopoetynopodnych w regulacji gospodarki lipidowej podczas długotrwałego wysiłku w zależności od diety". W projekcie mam 3 grupy badanych: osoby na diecie wegańskiej, osoby na diecie bogatotłuszczowej oraz osoby na diecie tradycyjnej, mieszanej (kontrola). O ile nie mam problemów ze znalezieniem osób chętnych stosujących dietę mieszaną i wegańską, to do grupy bogatotłuszczowej ciągle szukam ochotników. Może ktoś z Was miałby ochotę wziąć udział w badaniach?
Szukam zdrowych mężczyzn w wieku 25-35 lat, będących na diecie bogototłuszczowej (tzw. Kwaśniewskiego/Optymalnej).
Panowie powinni mieć BMI w normie (od 18,5do 24,9 kg/m2), nie palić papierosów, byćosobami aktywnymi fizycznie.
Z osobami badanymi odbędą się dwa spotkania.
Podczas pierwszego spotkania ocenimy wydolność fizyczną metodą bezpośrednią na cykloergometrze (pomiar VO2max i HRmax).
W czasie drugiego spotkania (najwcześniej dobę po pierwszym) – w godzinach porannych i na czczo – zrobimy pomiar składu ciała, a następnie badany będzie poddany 90-minutowemu wysiłkowi fizycznemu o umiarkowanej intensywności na cykloergometrze. Podczas wysiłku 3-krotnie pobierzemy próbkę krwi (zostanie założony wenflon).
Przed drugim spotkaniem badani będą proszeni o notowanie przez 7 dni spożywanychproduktów spożywczych w celu oceny ich sposobu żywienia.
Osoby badane otrzymają wyniki testu wydolnościowego, pomiaru składu ciała, ocenę sposobu żywienia z możliwością konsultacji z żywieniowcem, a także lipidogram (triglicerydy, cholesterol całkowity, frakcja LDL, HDL).
Serdecznie zapraszam osoby chętne do wzięcia udziału w badaniach!
Dane kontaktowe:
Iza Michnowska
imichnowska@imdik.pan.pl
numer telefonu: 698 753 817