RiBEL pisze:ciaptak pisze:Witam
Dostałem zestaw ćwiczeń, który należy obowiązkowo wykonać przed każdym biegiem. Pamiętajcie o mobilizacji mięśni pośladkowych!
A można prosić o prezentację tego zestawu ?
Jasne, że można. Mam teraz nawracający problem z drugim kolanem i kolejną kilkutygodniową przerwę więc mam trochę czasu..
1. Ćwiczenie z gumami. Stoimy, nogi na szerokości barków, kolana lekko ugięte, na wysokości kolan "guma", ręce na biodrach. Lekko unosimy nogę do góry i dynamicznie odwodzimy (np. prawa noga w górę i do prawej), drugą nogę powoli dostawiamy (powinno temu towarzyszyć uczucie ciągnięcia). Wykonujemy 10 takich kroków w prawo po czym 10 w lewo. 30 sekund przerwy i następna seria. Łącznie 3 serie. Ćwiczenie powinno mocno rozgrzać mięśnie pośladkowe.
2. Leżymy na plecach, nogi zgięte pod kątem 90 stopni w biodrach i w kolanach. Stopy prosto, oparte o ścianę, między kolanami piłka. Plecy wyginamy w kołyskę prawą nogę rotujemy ku górze nie odrywając pięty od ściany, robimy to na długim wydechu, później wdech i kolejne powtórzenie. 3 razy na serię. Wykonujemy po 3 serie na każdą z nóg. Ćwiczenie trudne do wytłumaczenia i wykonania, należy się wczuć.
3. Leżymy na boku, nogi podobnie jak w ćwiczeniu powyżej, ręka pod głową, a druga wzdłuż ciała. Na wydechu wykonujemy ruch "górnej nogi do przodu przy docisku nogi dolnej. 3 razy na serię. 3 serie na nogę.
4. Tak samo jak ćwiczenie 3 z tą różnicą, że noga w kierunku do tyłu. Ruch ten ma myć delikatny.
5. Leżenie na plecach, nogi zgięte w kolanach, między kolanami piłka lekko ściskana. Przyciąganie nóg do brzucha. Powtórzeń ile mamy siły.
Ćwiczenia 2-4 należy wykonywać na intensywnym wydechu z napięciem mięśni brzucha (także z piłką między kolanami). Wykonuje ten zestaw zawsze przed bieganiem. Po 1 km dość wyraźnie czuję mięśnie pośladkowe (lekkie palenie).
P.S Czy ktoś wie jaka może być przyczyna bólu mięśnia czworogłowego, głowy przyśrodkowej (od wewnętrznej strony kolana) przy samej rzepce? Dziwny nawracający tępy ból, ignorowana prowadzi do bólu krawędzi rzepki. Rehabilitant twierdził, że to przeciążenie i zalecił odpoczynek i wzmocnienie mięśni. Odpocząłem, nie wzmocniłem, wznowiłem treningi i w 4 tygodniu i zwiększeniu objętości ból powrócił. Mam lekkiego doła