Łydka - kolejny uraz...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
jacs_1979
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to wczoraj byłem u ortopedy i na USG i diagnoza po tym jest taka, że to nie Achilles, tylko mięsień płaszczkowaty.

Podsumowując to opis USG jest taki, że zmiany w mięśniu świadczą o przebytym naderwaniu lub zmianach przeciążeniowych. W tej chwili nie ma jakichś większych uszkodzeń.

Jak teraz z tym zestawię najnowszą historię:

1. Koniec zeszłego roku - lekkie naderwanie w obrębie głowy bocznej brzuchatego
2. Początek marca - naciągnięcie w obrębie głowy bocznej brzuchatego
3. 27 marca - naciągnięcie lub naderwanie (bez diagnozy lekarskiej) płaszczkowatego
4. 7 kwietnia - ból spowodowany tym co powyżej wyszło z diagnozy

Sam sobie wyciągam takie wnioski:
- zła technika biegu ze śródstopia (za bardzo na palcach)?
- za krótki okres rekonwalescencji między urazami?
- za słaba rozgrzewka/rozciąganie?

.... macie jakieś inne jeszcze pomysły?

W przyszłym tygodniu postaram się wybrać do fizjoterapeuty, żeby coś dalej podrążyć. A tymczasem odpoczynek :(
.
PKO
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Zostało Ci porządnie to rozciągać, rolować wałkować itd
FizjoManiak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

każdy przebyty uraz, mniejszy lub większy zostawia swój ślad w powięzi. jako jedyna tkanka naszego organizmu potrafi się odkształcać - jest plastyczna. Zarówno uraz może zminić strukturę powięzi jak i odpowiednie działanie manualne przywrócić jej fizjologiczną strukturę. ból objawiający się w opisanym miejscu może być tylko wynikiem kompensacji po przebytych urazach w przeszłości. nawet skręcenie sprzed kilkunastu/dziesięciu lat może być pierwotną przyczyną. dlatego bez udania się do dobrego fizjoterapeuty/osteopaty się nie obejdzie.
jeśli rolowanie nie pomaga trzebaby popracować nad całą sekwencją mieśniowo-powięziową tylną. Samemu napewno trzeba porozciągać sobie solidnie grupę tylną uda, podudzia, mięsnie pośladkowe, gruszkowaty. ból może być również wynikiem dysbalansu mięsniowego mięsni podudzia. porozciągać grupę przednią podudzia (piszczelowy przedni, prostownik palców długi, prostownik palucha długi). wiem że to rzadkość żeby rozciągać te mięśnie ale czym się różnią od innych? tak samo ciężko pracują podczas biegu.
z rozciąganiem przed bieganie bym nie przesadzał. najpierw rozgrzewka potem spokojne rozciąganie. dopiero po treningu konkretniej.
czy to miejsce bólu w miejscu przejścia brzuśćca w ścięgno dotyczy głowy przyśrodkowej czy bocznej brzuchatego??
jacs_1979
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dotyczy to bocznej głowy
.
FizjoManiak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czyli prawdopodobnie jest problem z płaszczyzną strzałkową z sekwencją mięśniowo-powięziową odpowiadającą za ruch "do tyłu". w opisanym punkcie znajduje się centrum koordynacji natomiast w okolicy ścięgna achillesa i jego przyczepu centrum percepcji czyli tam gdzie ból może być odczuwany lub promieniuje/rzutuje. Wskazania jak z poprzedniego posta
giorgio
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

witam panów ponownie.

Widzę że tendencja jest jedna - rozciągać i masować, nie wiem tylko jakich efektów można się spodziewać w przypadku istniejącego stanu zapalnego. Odnośnie diagnostyki - czy ktoś z Was miał coś więcej niż usg? U mnie na usg niewiele wychodziło, zrobiłem rezonans, i o ile w przekrojach wzdłużnych wszystko wygląda dobrze , poza pogrubieniem po przebytym stanie zapalnym, to w przekrojach poprzecznych wychodzi to czego nie widać na usg - stan zapalny albo mikronaderwanie w ścięgnie (opis: Ścięgno Achillesa dyskretnie pogrubiałe na poziomie ok.6.5 cm nad przyczepem do kości piętowej z niewielkimi zmianami ziarninowymi w jego obrębie (w paśmie przyśrodkowym). Też radzicie rozciągać w tym przypadku? Bo mam wrażenie że w moim przypadku rozciąganie tylko pogarsza sprawę, tzn, w te dni kiedy z różnych powodów się nie rozciągałem, ból był mniejszy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ