Problem z oddychaniem

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
jambo390
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dobrze, że udało mi się trafić na ten temat, ponieważ zauważyłem u siebie podobne objawy. Obecnie jestem w trakcie plnu treningowego, który ma mnie doprowadzić do 30 min ciągłego biegu, Etap na dziś to 5 min bieg/ 2,5 marsz Prz trzeciej takiej serii zaczyna się problem z oddychaniem, moje mięśnie są pełne energii do biegu, zero bólu i jakiś oznak strasznego zmęczenia. Jedyne co mi przeszkadza to to że kiedy potrzebuję głębokiego wdechu on jest za płytki, tak jakby moje płuca były za małe. Trochę to irytujące... Dziś musiałem, przez ten problem obniżyć tempo czego zbytnio nie chciałem. Bo czułem się dobrze.
Moje dzisiejsze tempo to 6:08min/km.
Czy macie może jakieś porady co do ćwiczeń oddechowych, które pomogą mi "ulepszyć" swoje płuca?

Z góry wielkie dzięki! :)
Przemek
PKO
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jambo390 pisze:Dobrze, że udało mi się trafić na ten temat, ponieważ zauważyłem u siebie podobne objawy. Obecnie jestem w trakcie plnu treningowego, który ma mnie doprowadzić do 30 min ciągłego biegu, Etap na dziś to 5 min bieg/ 2,5 marsz Prz trzeciej takiej serii zaczyna się problem z oddychaniem, moje mięśnie są pełne energii do biegu, zero bólu i jakiś oznak strasznego zmęczenia. Jedyne co mi przeszkadza to to że kiedy potrzebuję głębokiego wdechu on jest za płytki, tak jakby moje płuca były za małe. Trochę to irytujące... Dziś musiałem, przez ten problem obniżyć tempo czego zbytnio nie chciałem. Bo czułem się dobrze.
Moje dzisiejsze tempo to 6:08min/km.
Czy macie może jakieś porady co do ćwiczeń oddechowych, które pomogą mi "ulepszyć" swoje płuca?

Z góry wielkie dzięki! :)
Przemek
U mnie dużo pomaga zmiana jedzenia. Przeciążony żołądek np ciężkostrawnym jedzeniem powoduje, że płuca "mają za mało miejsca". Dużo warzyw i owoców, które krótko leżą w żołądku. Może to mieć też podstawy neurologiczne. Mnie jednak na to pomogła najbardziej cierpliwość. :) Organizm przed wysiłkiem broni się jak może i różne chwyty stosuje. ;)
Beniu22
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 42,23

Nieprzeczytany post

Abstrahując, astma nie objawia się problemem z wdechem tylko z wydechem, jest to spowodowane obturacją (rozszerzeniem bez możliwości skurczenia przez jakiś czas lub na stałe) pęcherzyków płucnych.
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jambo390 pisze:Jedyne co mi przeszkadza to to że kiedy potrzebuję głębokiego wdechu on jest za płytki, tak jakby moje płuca były za małe.
to nie wina płuc tylko mięśni oddechowych - to one , ich siła i wydajność, odpowiadają za to jak szeroko rozkurczysz płuca przy wdechu i jak mocno je rozkurczysz przy wydechu

doskonałym wspomagaczem jest basen, ale samo bieganie też wyprowadza na prostą - kluczem jest cierpliwość i systematyka w treningu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ