Co z tą owsianką?:)

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
kisiel1992
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:No to już jak kto lubi - ja wolę bardziej mleczną wersję - 600ml mleka na 60g płatków (coś koło szklanki płatków na 3 szklanki mleka). Do tego 20g rodzynków 6g orzechów i 40g dżemu. Po takim posiłku mogę spokojnie odczekać 2h, a następnie bez obaw robić kilkugodzinne wybieganie - sprawdzone wielokrotnie :)
ha, już widzę, jak mi matka żydzi pół litra mleka na śniadanie :D
chyba sobie jutro zwiększę płatki i dodam orzechy.
co do dżemu, to jakoś nie odczuwam takiej potrzeby słodzenia

kaszę manną owszem, ale do smaku

a tak dodaję sobię łyżeczkę kakao
PKO
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Proponuję we własnym zakresie się zaopatrzyć w mleko :) Wtedy nie ma najmniejszego problemu :) Tylko mi nie mów, że nie masz 1,89,- :)
kisiel1992
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:Proponuję we własnym zakresie się zaopatrzyć w mleko :) Wtedy nie ma najmniejszego problemu :) Tylko mi nie mów, że nie masz 1,89,- :)
Obecnie nie, ale w końcu po 2 miechach szukania znalazłem pracę, więc problemu nie będzie :)
Kusiniak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja płatki owsiane zamieniłem na płatki orkiszowe. Podobno lepsze, zdrowsze itd itp.

Polecam też mój tzn 'żelazny zestaw' śniadaniowy, który dodaję do orkiszanki ;)

Tzn. mielę zawsze rano siemię lniane, czarny sezam i mak. Do tego pestki słonecznika, dżem i trochę jogurtu. Czasami też amarantus.

Nie gotuję też owsianki, a po prostu zalewam wrzątkiem i zostawiam na 10 min.

Wszystko świetnie smakuje :)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2013, 12:13 przez Kusiniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Karol
Endomondo
7arema
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zawsze możesz włączyć opcję hard i jeść płatki owsiane bez gotowania czy nawet zalewania gorącym mlekiem czy wodą. Wystarczy płatki zalać jogurtem (np. naturalnym), dosypać dodatków (suszone owoce, pokrojony w plastry banan) i wymieszać.
'They saw that the perfect world is a journey, not a place.'
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika
wojtekkos2
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

UWAGA!
Wyczytałem gdzieś, że płatki owsiane gotowane dostarczają wapń, natomiast zalewane wręcz przeciwnie. Nie wiem na ile to prawda, ale sprawa interesująca.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gregz
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 46:42

Nieprzeczytany post

Ja niestety też mam ten problem, że niedługo po zjedzeniu owsianki mnie ssie na maxa :) Jem 70g płatków na wodzie+ trochę mleka i kilka migdałów, a czasami zamiast wody i mleka daje jogurt naturalny. Mija 1-2 godziny i jestem głodny.
Aby urozmaicić jedzenie owsa polecam omlet: 2-3 jajka, płatki, zioła, na chwilę na teflon i gotowe.
bartosz_
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Raz zrobiłem sobie płatki owsiane to były tak obrzydliwe, że nie dało się zjeść. Chyba muszę poszukać jakiś przepisów, najwyraźniej z tego co mówicie to może smakować :niewiem:
M&S
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:53

Nieprzeczytany post

Moja lepsza połowa ostatnio taka zrobiła: pól szklanki platków, pół szklanki wody i pól szklanki mleka migdałowego (można kupić online tanio). Do wrzenia i odstawić na kwadrans żeby wchlonely płyny. W tym czasie jabłko w kostkę i do gara z łyżką miodu, cynamonem i łyżką wody. Jak zmiekna to miesza całość z owsianka i posypuje orzechami wcześniej wystawionymi na pare minut do piekarnika. REWELACJA!
run for fun
10km - 48'27" - treningowo czerwiec 2014
21,097km - 1:58'00" - treningowo 12.09.2013
42,195km - 4:02'58" - Maraton Warszawski 29.09.2013

Plan na 2014 - dyszka poniżej 45' - Zaliczony
Długo długo nic i powrot do biegania w 2021
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bartosz_ pisze:Raz zrobiłem sobie płatki owsiane to były tak obrzydliwe, że nie dało się zjeść. Chyba muszę poszukać jakiś przepisów, najwyraźniej z tego co mówicie to może smakować :niewiem:
a widzisz, jak to różne są gusta. Ja jem płatki owsiane na śniadanie codziennie chyba od 3 lat. Same zalane wodą są przepyszne, choć smak różni się między płatkami różnych producentów - ze swojej strony polecam płatki z lidla lub firmy Kupiec. Z rodzynkami, zalane chudym mlekiem są jeszcze lepsze. Czasami pokuszę się o jakąś wersję "full" dodając kawałki jabłka, banana, migdały i np. łyżeczkę miodu, ale co za dużo to niezdrowo :)
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wojtekkos2 pisze:UWAGA!
Wyczytałem gdzieś, że płatki owsiane gotowane dostarczają wapń, natomiast zalewane wręcz przeciwnie. Nie wiem na ile to prawda, ale sprawa interesująca.
Tu to jest chyba najbardziej zwięźle podsumowane. Za blokowanie pochłaniania wapnia odpowiedzialne są błonnik i kwas fitowy. Ale nie ma jakiegoś rozróżnienia pomiędzy gotowaniem a zalewaniem. Tu z kolei twierdzą, że kazeina zawarta w mleku poprawia wchłanianie cynku i wapnia z owsianki.
Kusiniak pisze:Ja płatki owsiane zamieniłem na płatki orkiszowe. Podobno lepsze, zdrowsze itd itp.
Są jeszcze żytnie, jęczmienne, gryczane, są otręby i są zarodki pszenne. Nie rozumiem, po co tak się ograniczać?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

Płatki orkiszowe są pyszne w smaku, bardzo chrupiące. Niemniej jednak w porównaniu do owsianych są 2x droższe. Poza tym są 10% mniej kaloryczne i mają więcej węgli i mniej tłuszczu od owsianych. Ja polecam jeszcze popping z amarantusa dodany do owsianki.
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
bartosz_
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mungo pisze:
bartosz_ pisze:Raz zrobiłem sobie płatki owsiane to były tak obrzydliwe, że nie dało się zjeść. Chyba muszę poszukać jakiś przepisów, najwyraźniej z tego co mówicie to może smakować :niewiem:
a widzisz, jak to różne są gusta. Ja jem płatki owsiane na śniadanie codziennie chyba od 3 lat. Same zalane wodą są przepyszne, choć smak różni się między płatkami różnych producentów - ze swojej strony polecam płatki z lidla lub firmy Kupiec. Z rodzynkami, zalane chudym mlekiem są jeszcze lepsze. Czasami pokuszę się o jakąś wersję "full" dodając kawałki jabłka, banana, migdały i np. łyżeczkę miodu, ale co za dużo to niezdrowo :)
Może źle się wyraziłem - same płatki są super, często jem z jogurtem ale gdy spróbowałem zrobić owsiankę zalewając gorącą wodą to wyszło coś strasznego :D
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

Spróbuj dodać trochę bakalii i kakao/ cynamon.
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bartosz_ pisze: Może źle się wyraziłem - same płatki są super, często jem z jogurtem ale gdy spróbowałem zrobić owsiankę zalewając gorącą wodą to wyszło coś strasznego :D
Dlatego ja owsiankę zawsze (!) robię na mleku, a nie na wodzie :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ