Kontuzja: staw biodrowy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
chmiel
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49 min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Z biodrem walczyłem ostatnio... ;) 4 miesiące przerwy nic nie dały.. ale dała dużo wizyta u fizjoterapeuty. :)

U mnie problemy z biodrem to były przykurczone pasma biodrowo piszczelowe, biodrowo lędźwiowe i coś tam jeszcze + słabe mięśnie pośladków. Ponadto bardzo słabo rozciągnięte mięśnie czworogłowe uda.

Kilka bardzo bolesnych wizyt/masaży i poczułem że nagle zwiększył mi się zakres ruchu nogi (nawet nie zauważyłem że skracałem zakres "wahadła"). :)

Sugeruję iść do fizjo (najlepiej takiego który ma kontakt ze sportowcami) na konsultację, może okazać się konieczne USG, a potem poddać się rehabilitacji. Oszczędzicie, czas, oszczędzicie sobie bólu, oszczędzicie wszystkie pozostałem ścięgna/mięśnie które są nadmiernie eksploatowane z powodu uszkodzenia pasma sąsiedniego. Oraz nie stracicie całej pracy nad swoją kondycją, która było trzeba wykonać w czasie treningów. Moja 4 miesięczna przerwa (teraz zaczynam od 30 min wybiegań) okazała się niepotrzebnym marnowaniem już wypracowanego potencjału.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ