Izotonik z "Biedronki"
- janior
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:53:45
- Życiówka w maratonie: brak
wczoraj spróbowałem tego czegoś z biedronki i nie polecam, okropnie słodki i do przełknięcia jedynie mocno schłodzony, jeszcze z 1,5h po treningu mi się odbijał, blee, ale to moje subiektywne odczucie, jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje 

-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
dokładnieZnam wielu ultra i martonczykow, ktorzy izotonikow sklepowych nie uzywaja wcale.
...
Jakis czas temu kupilem sobie dwa izotoniki w biedronce i ledwo co bylem w stanie je wypic, smakuja okropnie - nie do porownania z poweradem czy oshee (moim zdaniem). Tak czy siak zerknalem na sklad - jest tam tyle chemii ze lepiej (jesli wogole potrzebujemy) zrobic sobie taki napoj samemu. Sugestie jak byly juz w innym temacie.
-
- Wyga
Może troszkę odbiegnę od tematu, ale chciałem przestrzec od napojów energetycznych z biedronki. Kumpel wypił kiedyś to świństwo i potem przez jakiś czas był zmuszony brać kropelki na serce - tak mu zaczęło łomotać.
Nigdy tego nie wezmę do ust.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
Ja pije BE Sport i żyję. Skład ten sam co u innych producentów, cena o połowę niższa. A to, że chemia? No te kolorki izotoników jakoś trzeba uzyskac
Cóz takie chemiczne czasy nastały ...

- kisio
- Zaprawiony W Bojach
Ostatnio próbowałem tego. Prosto z butelki jest dla mnie zdecydowanie za słodkie, ale jak odlać 1/3 i uzupełnić wodą mineralną smakuje dokładnie jak niebieski powerade... czyli dla mnie nadal za słodko.
-
- Zaprawiony W Bojach
A jaka jest osmolalność tego napoju? Bo o smaku i składzie to sobie można bleblać sobie a muzom. Jeśli nie napisali, jaka jest osmolalność, to w myśl marketingowej zasady "jeśli czegoś nie napiszą, to tego nie ma" możesz zapomnieć, że to izotonik...
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
Napój produkuje FoodCare, czyli producenta Tigera, 4Move, Frugo... A tu opis ze strony Biedronki :
Napój izotoniczny Be Sport
Idealny dla sportowców - skutecznie uzupełnia niedobory płynów ustrojowych, doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Gwarantuje stałe uzupełnianie elektrolitów utraconych w trakcie wysiłku fizycznego oraz utrzymanie odpowiedniego stęźenia glukozy we krwi. Zawarte węglowodany są łatwo przyswajalne i doskonale nadrabiają straty energii utracone podczas treningu. Sportowy, nowoczesny, ergonomiczny kształt butelki. Wygodny korek, typu sport cup.

Napój izotoniczny Be Sport
Idealny dla sportowców - skutecznie uzupełnia niedobory płynów ustrojowych, doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Gwarantuje stałe uzupełnianie elektrolitów utraconych w trakcie wysiłku fizycznego oraz utrzymanie odpowiedniego stęźenia glukozy we krwi. Zawarte węglowodany są łatwo przyswajalne i doskonale nadrabiają straty energii utracone podczas treningu. Sportowy, nowoczesny, ergonomiczny kształt butelki. Wygodny korek, typu sport cup.

- mariod
- Zaprawiony W Bojach
A ja kupuję ISO ACTIVE za 1zł saszetka na 0.5litra wody.Sam się dziwię iż do tej pory kupowałem Powerady i inne badziewia.Cenowo wychodzę na tym lepiej i jakościowo.
-
- Zaprawiony W Bojach
tak sobie myślę, że głównym bonusem kupnych izotomników jest smak więc zapytam, jak wychodzisz smakowo?
- mariod
- Zaprawiony W Bojach
Są trzy smaki:cytryna,pomarańcz,grejpfrut.Najlepiej podchodzi mi cytryna.Kupuję w sklepie z odżywkami.Można kupić też duże opakowanie np.400g.Wybieram saszetki bo są praktyczniejsze.W czerwcu i lipcu trenowałem dużo,nabiegałem łącznie 850km i IZO ACTIV się sprawdził jako izotonik.Oczywiście każdy z nas lubi co innego.
-
- Zaprawiony W Bojach
jasne, ale mnie po prostu bardzo smakuje mangowy powerade. trochę żartobliwie też próbowałem sprowadzić dyskusję na sma, bo faktycznie mnóstwo w tych izotonikach chemii, woda z miodem i solą chyba dałaby radę lepiej...
-
- Rozgrzewający Się
Masz racje mogło się tak Twojemu kumlowi zdarzyć ale tylko i wyłącznie po energetyku Be Sport. W biedronce są 2:iściak pisze:Może troszkę odbiegnę od tematu, ale chciałem przestrzec od napojów energetycznych z biedronki. Kumpel wypił kiedyś to świństwo i potem przez jakiś czas był zmuszony brać kropelki na serce - tak mu zaczęło łomotać.Nigdy tego nie wezmę do ust.
Pozdrawiam.
- izotonik Be Sport
- energetyk Be sport ten shit, w którym są kofeina itd.
Któs pisał, że sprawdził skład tego z biedronki i tam jest niby sama chemia.
Oto skład Be Sport:
woda, glukoza, maltodekstryna, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytrynian sodu, cytrynian potasu; stabilizatory: guma arabska, ester glicerolu i żywicy roślinnej; substancje konserwujące: sorbinian potasu, benzoensan sodu; substancje słodzące: acesulfam K, aspartam; aromat, substancje wzbogacające: witaminy (niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6); barwnik: błękit brylantowy.
Powerade:
woda, glukoza (dekstroza), maltodekstryna, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytrynian sodu, cytrynian potasu; aromat, stabilizatory: guma arabska, ester glicerolu i żywicy roślinnej; substancje słodzące: aspartam i acesulfam K, barwnik błękit brylantowy.
Skład Be Powera z biedronki jest identyczny z POwerade z tym, że w "biedronkowym" są dodatkowo witaminy.
Jeśli chodzi o substancje konserwujące to na etykiecie Powerade nie są opisane ale takie substancje muszą być i są w nim zawarte. Gdzie tu różnica w składzie chemicznym?