Całkowity spadek "mocy biegowej"

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
karakara
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej, w czerwcu w odstępie 2 tygodni startowałem w zawodach Triathlonowych (to moja główna dyscyplina)
Dystans 1/2 Ironman więc 2 intensywne starty po 5h.
Pierwszy start w połowie czerwca drugi na koniec, obawiałem się krótkiej przerwy no i odstęp 2 tygodni dał się we znaki, na drugim stracie było mi ciężej, ale bywały i gorsze stany ;)

Teraz minął 3 tydzień a ja wciąż nie mogę dojść do siebie biegowo. Życiówki z tego roku na poziomie 40min/10km i 1:30 na 21,1km,
a obecnie prawie odpuściłem bieganie, wychodzę testowo biegać co 5-6 dni na 5km no i
tempo 4:50 jest dla mnie problematyczne do utrzymania przez 5km, nie wiem czy 10km dałbym rade.
gdy postanowiłem iść biegać nie patrzac na zegarek, tylko biegać tak aby było "spoko" to wyszło mi tempo 5:30...

Pojawiają się głosy że przetrenowania itp. ale na rowerze nie odrzucam słabości, średnie prędkości są podobne do tych z początku czerwca.

W sumie pewnie dalej muszę sobie odpuścić, ale jestem ciekaw co mnie "złapało". Ktoś ma jakieś doświadczenia z takim spadkiem mocy ?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A wcześniej robiłeś trening biegowy jakoś szczególnie mocny? Możesz w skrócie opisać swoje 3 tygodnie przed startem? Ile i jakich jednostek treningowych.
squarePants
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:51
Życiówka w maratonie: 2:51

Nieprzeczytany post

Miesiąc to chyba za mało, żeby wpaść w przetrenowanie.
Miałem po 6 startów w 2 miesiące. Zmęczenie nawaratwia się i długo schodzi, ale same starty całkiem ok. Dopiero po jakimś czasie jest zjazd, ale też nie taki gwałtowny.
Może po prostu wysoka temperatura, upał, słońce?
Może zbyt uboga dieta, albo mało snu?
IM 9:40
1/2IM 4:31
1/4IM 2:05
Ol 02:07:26
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
lukaszglinek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja jestem początkujący i spokojnie przebiegałem pół godziny przez miesiac, a teraz ledwo 15 i ciągle się zatrzymuję :(
ODPOWIEDZ