Rozgrzewka po kontuzji

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
darianna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
moim problemem do niedawna (mam nadzieję) było shin splints (chyba tak to się fachowo nazywa: krwiaki, zerwane powięzi i przewlekłe przeciążenia w piszczelach). Aktualnie jestem miesiąc po rehabilitacji (laser, pole magnetyczne i ultradźwięki). Póki co kazali mi oszczędzać nogi, ale niedługo chciałabym móc znów normalnie ćwiczyć, stąd moja prośba do Was: jakie ćwiczenia najlepiej robić przed i po treningiem, żeby znowu nie nabawić się kontuzji? Jestem zupełnym laikiem w tej sprawie stąd te urazy...

Przy okazji: może ktoś miał ten problem i podpowie mi jak przebiega proces gojenia, czy po rehabilitacji od razu są efekty? Bo już minął miesiąc, a ja nadal czuję, że nie jest tam w 100% okej.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
PKO
Awatar użytkownika
marcinex
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie powinieneś sam podejmować takich decyzji to Twoje zdrowie i tylko lekarz może potwierdzić czy możesz wrócić do ćwiczeń - taka jest moja opinia
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie polecam wizytę u lekarza sportowego lub fizjoterapeuty, który zbada rejon Twoich dolegliwości( pamiętaj,że zabiegi fizykalne nie rozwiązują przyczyny bólu)

Pozdrawiam
darianna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a co rozwiązuje w takim przypadku? Czyli rozumiem, że do ortopedy już nie ma sensu się wybierać?
Wnuk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42.35
Życiówka w maratonie: 3.41.32

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie poprawa techniki biegu pomoże w tym aby bóle nie powróciły. Też męczyłem się z tym urazem. Dopiero kiedy zacząłem czytać i oglądać filmiki zauważyłem, że moja technika biegu jest tragiczna. W ten sposób przebiegłem ponad 2 tys km aż nogi siadły.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ