Komentarz do artykułu Biegowe ABC - Jak biegać w upale by za

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

infomsp pisze:To się nie różni od innych przepisów, które znalazłem w RW albo na jakiś portalach. :)
Bo nikt juz w tym temacie ameryki nie odkryje. :ble:
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
PKO
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:
infomsp pisze:To się nie różni od innych przepisów, które znalazłem w RW albo na jakiś portalach. :)
Bo nikt juz w tym temacie ameryki nie odkryje. :ble:
No raczej :) Tylko jeden kolega się skarżył, że mu słone wychodzi więc tu mam obawy czy pomogłeś. Ale niech tam, próbujta ... sklepowe mniej zdrowe, ale za to smaczniejsze,
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

infomsp pisze: Tylko jeden kolega się skarżył, że mu słone wychodzi więc tu mam obawy czy pomogłeś.
Na mój przepis nikt się JESZCZE nie skarżył :spoko:
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A tak myślę czy nie zrobić takiego testu (na razie myślę, bo mi się nie chce robić;) ). W tych samych warunkach pogodowych, a na najbliższe dni takie się zapowiadają, zrobić ważenie przed i po treningu z uwzględnieniem wypitych i wysikanych płynów. Oczywiście treningi też w kolejnych dniach musiałyby być podobne. Zmienną byłyby wypite rodzaje płynów czyli woda, izotonik sklepowy i izotonik handmade. Różnice w ubytku wagi (lub nie) powinny pokazać co lepiej nawadnia albo nie robi różnicy. Wydaje mi się, że samopoczucie, na które często się powołujemy, nie jest wystarczającym argumentem za lub przeciw. Cena moim zdaniem nie gra roli, bo te tanie np. z Biedronki kosztują tyle, że nie opłaca się bawić w przygotowanie swoich. A miód drogi i podobno deficyt w tym roku. :)
sunsets
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 57.40

Nieprzeczytany post

Dybkos pisze:Ma ktoś jakiś przepis na izotonik własnej roboty? Ostatnio jak spróbowałem jakiegoś przepisu z internetu to myślałem że zwymiotuję od ilości soli. :ojnie:
Ja z braku izotoników robię coś takiego:

- 2-3 łyżeczki miodu (najlepiej akacjowego)
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- szczypta soli
Całość zalewam wodą mineralną, mieszam (prawdziwy miód długo się rozpuszcza) i wuala :-)
Przy 2 łyżeczkach miodu napój ma cytrynowy smak, przy 3 wychodzi na słodko.

Wg mnie równie dobrze zastępuje izotoniki jak nie lepiej.
Można jeszcze spróbować te same składniki wymieszać z Earl Greyem. Ja tego nie próbowałem ale słyszałem, że jest lepsze niż kolorowe napoje :-)

Co do opłacalności to wszystko zalezy od miodu i lokalizacji. Byłem na Mazurach i kupiłem ten sam miód (ten sam producent)co w Warszawie o połowę taniej.
pozdrawiam

ps. oczywiście miód musi być z polskiej pasieki a nie z Unii czy z Chin bo wtedy aplikujemy sobie sam cukier.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

sunsets pisze: Przy 2 łyżeczkach miodu napój ma cytrynowy smak, przy 3 wychodzi na słodko.
Lepiej robić mniej słodkie. Mamy wtedy lepszą wchłanialność w jelitach (nie zalega nam) i szybszą przepuszczalność przez błonę komórkową.
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sunsets pisze:Co do opłacalności to wszystko zalezy od miodu i lokalizacji. Byłem na Mazurach i kupiłem ten sam miód (ten sam producent)co w Warszawie o połowę taniej.
pozdrawiam
ps. oczywiście miód musi być z polskiej pasieki a nie z Unii czy z Chin bo wtedy aplikujemy sobie sam cukier.
Ja właśnie czekam na dostawę od teściów więc nie wiem jak cena. :) Taki kupowany w sklepie (musiałem jeden słoik kupić), to wychodzi bardzo drogo, a to i taki najtańszy wielokwiatowy.
henioz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:46:0
Życiówka w maratonie: 4:00:58

Nieprzeczytany post

Ktoś wie może jak organizm reaguje na np. kurtyny wodne, polewanie wodą zawodników itd itp w czasie zawodów organizowanych w upale.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kurtyna wodna to super sprawa. Jedynie czego trzeba dopilnować , to fakt, że musi to być mgiełka wodna a nie prysznic.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

henioz pisze:jak organizm reaguje
bardzo dobrze reaguje bo łatwiej oddaje ciepło do otoczenia
jak nie ma kurtyn to warto się czasem i z kubeczka polać, nawet ryzykując chlupaniem w butach
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Aguz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 51:58

Nieprzeczytany post

Szkoda, że nie widziałam tej tabeli przed niedzielną połówką. Temperatura 30 stopni, żadnego wiatru. Start o 11:20. Niby las, ale skóra z ramion raczej zejdzie...
Więcej tutaj:
http://agnieszkaantosiewicz.blogspot.co ... odach.html
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ