ITBS a wizyta u fizjoterpauty

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
wiewioreqezg
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie, podejerzewam u siebie że mam ITBS czyli zespół pasma biodrowo -piszczelowego , stosuje się do zaleceń typu ćwiczenia , rozciąganie i rolowanie ale za tydzień mam bieg na który od dawna czkam i bardzo chcę w nim pobiec. Planuję wizytę u fizjoterpeuty, i pytanie czy to prawda że fizjoterapeuta jest w stanie rozluźnić pasmo na jednej wizycie ?? tak słyszałem a wy co wiecie na ten temat ?? pozdrawiam
PKO
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Tak, jest to prawda. Ale nie zawsze się udaję. Wszystko zależy stopnia zaawansowania Twojej kontuzji. Ja z tym walczę już 3 miesiąc. Raz jest lepiej raz gorzej. Dużo się rozciągaj.
wiewioreqezg
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Myślę że nie jest najgorzej bo nie mam wogóle opuchlizny, boli tylko przy próbie biegu , przy normalnym funkcjonowaniu jest wszsytko ok, czyli można spróbować?? trzeba znależć jakiegoś konkretnego fizjo
onekotan88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na Twoim miejscu nie zastanawialbym sie i od razu uderzyl do fizjoterapeuty.
W ubiegla niedziele podczas zbiegow poczulem bol po zewnetrznej stronie kolana na wysokosci klykcia bocznego. Poniedzialek byl tragiczny, chodzenie po plaskim przy duzym odczuciu bolu, nie wspominajac o wejsciu czy zejsciu ze schodow.
Wtorek wizyta u ortopedy - stwierdzenie ITBS. Przez ostatnie dni oklady z lodu + masci przeciw zapalne.
Dzisiaj wizyta u fizjoterapeuty oraz zabieg iglowania. Wedlug fizjoterapeuty problem bolu lezal gdzie indziej. Pisze lezal, z tego wzgledu, ze przy nacisku na klykiec odczuwalem spory bol. W tym momencie "tkliwosc - czucie" lewego kolana jest na identycznym poziomie jak kolano prawe (zdrowe). Jedyny minus to bol w okolicy punktow spustowych, ktore zostaly naklute iglami. Tepy bol ma przejsc do 2 dni.

PS. Sorry za brak polskich znakow
wiewioreqezg
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Czyli miałeś problem z ITBS czy nie ?? bo nie mogę zrozumieć wypowiedzi. Ja umówiłem się na jutro , czyli jeśli to pasmo to jest w stanie fizjo załatiwć ten problem na jednej wizycie?? pozdrawiam
onekotan88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Odpowiadajac na pytanie:
1) Wedlug ortopedy oraz badania USG: stwierdzono ITBS
2) Fizjoterapeuta: Problem ITBS lezy w glownej mierze w napinaczu powiezi szerokiej. W momencie gdy przy odpowiednim uciskaniu napinacza pojawia sie bol to mamy klasyczny przyklad ITBSu. U mnie powyzszego bolu nie bylo, tak wiec fizjoterapeuta zaczal szukac gdzie indziej punktow spustowych. Znalazl je w okolicy miesnia dwuglowego (dolna czesc).

Resumujac, chce zwrocic uwage, ze objawy widoczne na pierwszy rzut oka jako ITBS nie musze ostatecznie znaczyc ze mamy z tym doczynienia :oczko:
wiewioreqezg
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Byłem wczoraj u fizjoterapeuty, całe 55 minut masował mi pasmo i kontuzjowaną nogę. Według jego zaleceń wybrałem się po zabiegu na trening. Zrobiłem bardzo dokladna rozgrzewke. Niestey po 10 minutach biegu ból w boku kolana był tak silny że nie mogłem dalej kontynuwoać biegu. Czyli wizyta u fizjo nic nie pomogła
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ