ultradźwięki?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Korzystał ktoś z Was z ultradźwięków przy leczeniu urazów/kontuzji? Mam problem łydką, może jej przyczepem. Lekarz powiedział, że jak nie przejdzie to zaleca ultradźwięki. Zastanawiam się czy jest sens pakować kasę w te zabiegi?

A może polecacie jakieś inne zabiegi, nawet domowe? Pytałem rehabilitanta o okłady lodem - odradził, ze względu na mocne unaczynnienie pod kolanem.
PKO
lawstory
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ultradźwięki, pole magnetyczne czy laser pomagają zwalczyć dolegliwości bólowe. Jednakże po zakończeniu leczenia (wybraniu zabiegów- zazwyczaj ok. 10, ale leczy się do skutku- dopóki nie przestanie boleć), zalecana jest przerwa- poświęca się wówczas czas na rozciąganie i wzmacnianie kontuzjowanego/ przeciążonego obszaru. Bezbólowa faza choroby często jest mylona z wyleczeniem (sama sobie odnawiam kontuzję łydki w ten sposób od kilku już miesięcy- co wyleczę ból, wracam do sportu i znów boli, i tak w kółko). Świetną sprawą są zabiegi falą uderzeniową- wystarcza z reguły 5, i faktycznie ból nie wraca. Ale po zakończeniu terapii trzeba dłużej odczekać- ok. 3 tygodni.
Myślę, że przede wszystkim należy działać z głową- jeśli ból nie mija- można wykupić zabiegi. One przyspieszą leczenie stanu zapalnego, ale tylko przerwa poświęcona na odpowiednią regenerację pozwoli na bezpieczny powrót do aktywności- wiem po sobie ;)
Także życzę CI dużo cierpliwości przede wszystkim ;)
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

jestem wielką zwolenniczką ultradżwięków :oczko: szczerze polecam, jednak po samych zabiegach nie nalezy spodziewac się cudów
przede wszytskim, należy odczekac na pełne wyleczenie, po drugie kinezyterapia, masaż i rozsądny powrót do sportu
z tego, co się orientuję UD nie kosztują wiele, moim zdaniem warto
niech lekarz wystawi ci skierowanie na zabiegi, nawet jak zapiszesz sie na zabiegi za 3 miesiące to też dobrze, nie zaszkodzi ;-)
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ