Boli kiedy zwalniam

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
KKar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam Wszystkich,
Jestem początkującą biegaczką - nową na forum :)
Zakładam nowy wątek, ponieważ nie znalazłam nic co by odpowiadało na moje pytanie.

Otóż,
Podjęłam decyzję - będę biegać! No to zaczęłam. Wg planu 10cio tygodniowego z bieganie.pl. Jestem na 3 tygodniu i już zaczęły się problemy :( I o dziwo z kondycją nie jest tak źle, ale od pewnego czasu, kiedy przechodzę z biegu do marszu to zaczynają mnie strasznie boleć łydki (ścięgna?) i ten ból promieniuje mi aż na stopy (jest niezwykle silny i powoduje kulawiznę). Gdy zacznę biec znowu - to ból prawie znika. Trochę pomaga również rozciąganie łydek (sam moment rozciągania przynosi mi lekką ulgę). Na co dzień nie mam żadnych problemów z nogami.

Czy ktoś z Was spotkał się z takimi problemami? Możecie mi podpowiedzieć czym to jest spowodowane i jak sobie z tym poradzić?

Pozdrawiam,
Karolina
PKO
Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:02 trail
Życiówka w maratonie: 3:10

Nieprzeczytany post

Na pierwszy rzut oka - po biegu rozciąganie, rozciąganie i rozciąganie. Jak rozciąganie nie pomoże to się jakiś fachowiec musi wypowiedzieć :P Czasem coś tam zaboli następnego dnia po rozciąganiu ale generalnie pomaga się regenerować ;] Robię tak 10-15 minut po biegu rozciąganie ogólne. Potem jeszcze w domu gimnastykę.

Acha i jak będziesz miała zakwasy czy inne bóle spowodowane intensywniejszym lub dłuższym biegiem - rooozciąganie :D
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ