mam niestabilne kolano, ortopeda najpierw kazał mi ćwiczyć i wzmacniać mięśnie ale po kolejnym urazie mówi o artroskopii bo nie ufa usg na którym wyszło tylko naciągnięcie wiązadła. Obecnie intensywnie pływam i faktycznie wzmocniłem mięśnie ale obawiam się bardziej "skętnej" rekreacji. Co robić, może ktoś zna dobrego ortopede sportowego w Krakowie ?
dzieki
sqbi
niestabilne kolano
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Z tego co wiem, jako amator znachor, na ćwiczenia będziesz skazany do końca życia.
Nie wiem na ile pomocny byłby jakiś stabilizator, spytaj się felczera.
Nie wiem na ile pomocny byłby jakiś stabilizator, spytaj się felczera.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
- arturmr
- Wyga
też mam niestabilne kolano....zaczęło sie od uszkodzenia łąkotki(chyba)...(coś mi pękło w kolanie) od tamtego czasu kolano ucieka mi na boki...niestety przy którymś tam urazie zerwałem więzadło krzyżowe...teraz oczekuje na rekonstrukcje
...proponuje udać sie do Krakowskiego Centrum Rehabiltacji...ul Modrzewiowa...czeka sie ok 1,5 tygodnia na wizyte w poradni. Badają lekarze, którzy wykonują operacje.
...proponuje udać sie do Krakowskiego Centrum Rehabiltacji...ul Modrzewiowa...czeka sie ok 1,5 tygodnia na wizyte w poradni. Badają lekarze, którzy wykonują operacje.
-
- Rozgrzewający Się
Jestem po drugiej operacji więzadeł acl.
Pierwszą miałem robioną w Krakowie w szpitalu Żeromskiego. Drugą w Piekarach Śl.
W Krakowie polecam dr Macieja Kasparka z Centrum Rehabilitacji na Modrzewiowej.
Najlepiej jednak zadzwoń do Piekar i skontaktuj się z dr Ryszardem Faltusem, który jest tamtejszym szpecem od kolan.
Pozdrawiam
Pierwszą miałem robioną w Krakowie w szpitalu Żeromskiego. Drugą w Piekarach Śl.
W Krakowie polecam dr Macieja Kasparka z Centrum Rehabilitacji na Modrzewiowej.
Najlepiej jednak zadzwoń do Piekar i skontaktuj się z dr Ryszardem Faltusem, który jest tamtejszym szpecem od kolan.
Pozdrawiam
olog
-
- Rozgrzewający Się
po przeczytaniu postów z tematu "więzadło ACL" jestem raczej odstraszony od operacji, u mnie ta niestabilność nie jest aż taka duża ale obawiam sie że może się pogłębić. Można to jakoś zregenerować lub przywróćcić sprawność ?
sq"
-
- Rozgrzewający Się
To zależy od tego w jakim stopniu masz uszkodzone kolano. Aby się przekonać daj się zbadać dobremu lekarzowi. Czasami potrzebny jest rezonas a czasami artroskopia, która jednoznacznie wyjaśnia co jest grane. Artroskopii nie masz się co obawiać. W Piekarach (a myśle że gdzie indziej wygląda to tak samo) wychodzisz do domu na drugi dzień po zabiegu.
W przypadku zerwanego acl (czego Ci nie życzę) bez rekonstrukcji się nie obejdzie. Bez niej w perspektywie kilku(nastu) lat masz gwarantowany dizaster kolana.
W przypadku zerwanego acl (czego Ci nie życzę) bez rekonstrukcji się nie obejdzie. Bez niej w perspektywie kilku(nastu) lat masz gwarantowany dizaster kolana.
olog