Bol stawow skokowych

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
macius167
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Swoja przygode z bieganiem rozpoczalem jakies 1.5 roku temu, przy wadze 108 kg. Do tej pory nie mialem zadnych problemow ze stawami. Obecnie waze 94 kg przy wzroscie 195 cm i w koncu wygladam jak nalezy, ale nie o to chodzi ;). Problemem jest to, ze po krotkiej przerwie (2 miesiace) zimowej (zaczalem ponownie biegac 1,5 miesiaca temu) odczuwam bole stawow skokowych i nie mam pojecia czym to moze byc spowodowane. W gimnazjum i liceum uprawialem koszykowke i nigdy nie mialem problemow ze stawami, dopiero od pewnego czasu zaczynaja mnie bolec stawy skokowe obu nog, po przebiegnieciu ok. 5 km.

Czy moze to byc spowodowane zlym obuwiem, bo nie ukrywam, ze w obecnych butach juz troche przebieglem i zwyczajnie mogly sie zuzyc. Czy problem tkwi gdzies glebiej?

Bardzo prosze o pomoc.

Pozdrawiam,
Maciek.
PKO
Vincent
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Z mojego doświadczenia po przerwie rzędu 1-2 miesięcy, serce i płuca wolniej "wychodzą z formy" niż mięśnie nóg. Innymi słowy masz akurat tyle wytrzymałości by "załatwić" aparat ruchu. Sam miałem wątpliwą przyjemność takiego załatwienia się po miesięcznej przerwie. Przy kolejnej próbie rozwiązałem problem biegając znacznie wolniej niż tempo które wydawało mi się komfortowe, pomogło też przestawienie się na trasę niemal pozbawioną asfaltu i betonu.

Pozdrawiam
V
Nie jestem podtatusiały, jestem tatusiem.
Blog
Komentarze
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ