bieganie, a waga ciala

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Sonia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Regularnie ćwiczę pilates i pracuję nad ładnym wyglądem ramion (ćwiczenia z ciężarkami). Od nowa zaczynam swoją przygodę z bieganiem. Niestety boję się, że stracę na wadzę. Jestem niską, drobną osobą i zależy mi na utrzymaniu dotychczasowej wagi, a nawet na zwiększeniu masy ciała. Chciałabym się dowiedzieć czy istnieje jakiś sposób na utrzymanie wagi (oprócz regularnego odżywiania). Wybrałam kilka planów treningowych, które mogę łatwo pogodzić ze swoim trybem życia. Czy aby utrzymać wagę lepiej jest stosować się do jednego dnia przerwy pomiędzy treningami? Czy może lepszym rozwiązaniem jest trenowanie parę dni pod rząd i odpowiednio stosowanie dłuższych przerw? Czy istnieje dieta pomocna w zwiększaniu masy ciała? Jakie produkty spożywcze powinna zawierać?
:)
PKO
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Oczywiście, że da się nie stracić na wadze. Dieta musi zawierać odpowiednią ilość białka (1.5-2g na kilogram masy ciała) i odpowiednią ilość kalorii, większość z węglowodanów złożonych, najlepiej minimalnie powyżej obliczonego zapotrzebowania. To powinno wystarczyć.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak nie sprawdzisz , to się nie dowiesz.
Jeśli będzie to lekkie bieganie prozdrowotne 2-3 dni w tygodniu i tak jak Ci radzi klosiu zadbasz o dostarczenie odpowiednich składników odżywczych to powinno być o.k
z supli polecam aminokwasy a przede wszystkim te z grupy BCAA które są antykatabolikami i zabezpieczają mięśnie przed spaleniem.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak dodasz adekwatnie do wysiłku kalorie to będzie ok...

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Sonia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak, na pewno na razie będzie to bieganie dla przyjemności. Dziękuje za rady! Pozdrawiam :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ