Komentarz do artykułu Zapraszamy na konferencję: Wspomaganie - dozwolone, Odżywianie-prawidłowe oraz Medycyna Ortomolekularna w sporcie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
PKO
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy naczelny wybiera się na konferencję,...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja niestety nie mogę być a bardzo żałuję, będę wtedy w Szklarskiej. Ale ktoś od nas będzie.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja się wybieram, zwróciłem jednak uwagę na cenę tych preparatów. Niektóre z nich potrafią konkretnie kosztować. Czy na forum było kiedyś coś w tej sprawie? Zastanawiam się czy to nie są wynalazki z serii Alive, pościel z wełny Merynosów,...itd.
Kto po za nimi to dystrybuuje,...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:się czy to nie są wynalazki z serii Alive, pościel z wełny Merynosów,...itd.
Kto po za nimi to dystrybuuje,...
:)
Chodzi Ci o to, czy to nie jakieś spotkanie sprzedażowe ?
Że będziemy słuchali o różnych "success stories" jak na spotkaniach Amway czy Herbalife? :)
Ee, no chyba nie.
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

oby! my z Wojtkiem tez sie zapisalismy, ale szczerze mowiac obawiam sie wlasnie, ze to bedzie wielka kampania reklamowa..
Awatar użytkownika
irko58
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ja też zapisałam się. :_))
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy ktoś z Was był ? Ja byłem. Jutro moźe kilka zdań napiszę,...
Tak na gorąco to spotkanie interesujące. Szkoda tylko, że nie można było dostać materiałów do domu aby jeszcze raz na spokojnie to przetrawić.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zgodnie z obietnicą scharakteryzuje konferencję która miała miejsce 13.02 w Centrum Olimpijskim w Warszawie.
Wszystko to co napiszę jest moją interpretacją tego co miało miejsce podczas konferencji.
Elementem spinającym całość była promocja produktów Niemieckiej firmy ORTHOMOL, reprezentowanej w Polsce przez firmę Top Fit z Warszawy.
Zgodnie z planem konferencji, po powitaniu zaproszonych osób rozpoczęła się I sesja. Na początku przedstawiono, zagadnienia związane z nawodnienie organizmu , napoje izotoniczne. Dla osoby trenującej od lat rzecz prosta i oczywista. Prowadzący wykład opowiedział o roli nawadniania, szczególnie w czasie długiego wysiłku tlenowego. Przedstawiono zagrożenia jakie niesie niewłaściwe nawodnienia organizmu, poruszono też sprawę nadmiernego nawodnienia. Ten element dla osób mniej wtajemniczonych jest mniej znany. Prelegent w sposób interesujący opowiedział o zależności pomiędzy utratą mocy a odwodnieniem organizmu. Niby nic specjalnego ale warto sobie to przypomnieć.
Kolejny punkt dotyczył, roli węglowodany i aminokwasy rozgałęzione BCAA. Rzecz niezwykle interesująca. Prowadzący skupił się na znaczeniu właściwego wykorzystania pierwszej godziny po treningu. Właściwym uzupełnieniem węglowodanów. W tej części najbardziej interesująca była rola suplementacji BCAA w treningu sportowca. To temat wielu gorących dyskusji również na forach o bieganiu. Otóż ze słów prowadzącego tą część wykładu wynikało, że nie ma jakichkolwiek dowodów na zbawienne działanie BCAA w uzyskiwaniu dobrych wyników. Są natomiast niezbite dowody na bardzo dobre działanie BCAA w procesie regeneracji organizmu i ochrony mięśni. Bardzo ciekawy wątkiem w tej części była fragment o pozytywnym działaniu BCAA na odśrodkowy układ nerwowy. Oznacza to w przypadku uprawiających sport znaczne opóźnienie procesu zmęczenia psychicznego w trakcie długotrwałego wysiłku.
Kolejny punkt, dot. dieta i prawidłowe odżywianie sportowców, temat rzeka. Można by jednak z tego wykładu tak jak i z wykładu witaminy i minerały - znaczenie i rola, wyciągnąć wniosek, że bilansowanie całkowite ubytków w organizmie poprzez dietę jest raczej bardzo trudne i wymaga bardzo dużej wiedzy. W tej części czułem co raz bardziej, że zaczynamy się kłaniać w kierunku głównego organizatora konferencji, ale o tym za chwilę.
Po przerwie kawowej rozpoczęła się II część w której w sposób bardzo ciekawy i rzeczowy głoś zabrał Pan Dariusz Błachnio i przedstawi ciekawy wykład na temat dopingu w sporcie. Oczywiście, i ta część w jakiś sposób łączyła się z organizatorem ponieważ jego produkty są reklamowane jako produkty certyfikowane, przeznaczone dla zawodowców. Produkty wolne od zanieczyszczeń-substancji które w konsekwencji mogły by nieświadomemu sportowcowi narobić kłopotów.
Następnie zaprezentowano produkty medycyny ortomolekularnej. Zaprezentowano w skrócie grupy produktów które powinien stosować osobnik aktywnie uprawiający sport.
Informacje na temat produktów można znaleźć na stronie http://www.orthomol.com/pl/desktopdefault.aspx
Pod koniec konferencji wystąpił przedstawiciel urządzeń do zabiegów krio. W tej części byłem trochę zawiedziony. Liczyłem, że wykład będzie raczej na temat zbawiennego działania krwiolecznictwa. Nic z tego. Nie usłyszałem nic na temat krio komór ogólnoustrojowych. Była to raczej prezentacja produktów firmy skierowana do gabinetów fizykoterapii i dotyczyła aparatów do miejscowej krioterapii.
Kilka słów podsumowania. Po pierwsze, konferencja była bardzo interesująca lecz uczestnicy nie dostali materiałów które mogli by ponownie poczytać po powrocie do domu. Przekazany przez kilka godzin ogromny zakres wiedzy szybko się pomieszał i w dużej części ulotnił. Jeżeli chodzi o produkty firmy ORHOMOL, to są to raczej produkty dla bogatego sportowca. Na przykład, ORTHOMOL SPORT i ORTHOMOL TENDO (na ścięgna) to wydatek około 330 pln za sztukę. Zawartość opakowania wystarcza na jeden miesiąc. Tradycyjnie, przetestuję to na sobie. Nie wydaje mi się abym jednak był stałym klientem tej firmy. Trochę pachnie mi to Witaminami Centrum.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ