Tego kwasu nie unikniesz:
Pojedynczo lub łącznie z E 100, E 102, E 104, E 110, E 122, E 124, E 129, E 131, E 132, E 133, E 142, E 151, E 155, E 160d, E 160e, E 160f, E 161b w następujących produktach spożywczych:
Aromatyzowane napoje bezalkoholowe - 100 mg/l
Kandyzowane owoce i warzywa. Mostarda di frutta - 200 mg/kg
Konserwy z czerwonych owoców - 200 mg/kg
Wyroby cukiernicze - 300 mg/kg
Dekoracje i powłoki - 500 mg/kg
Pieczywo cukiernicze, wyroby ciastkarskie (np. viennoiserie, herbatniki, ciasteczka i wafle) - 200 mg/kg
Lody spożywcze - 150 mg/kg
Aromatyzowane sery topione - 100 mg/kg
Desery, łącznie z aromatyzowanymi przetworami mlecznymi - 150 mg/kg
Sosy, przyprawy (np. curry sproszkowane, tandoori), marynaty, ostry sos korzenny i korniszony z jarzynami w occie (konserwa) - 500 mg/kg
Musztarda - 300 mg/kg
Pasty rybne i pasty ze skorupiaków - 100 mg/kg
Wstępnie obgotowane skorupiaki - 250 mg/kg
Zamienniki łososia - 500 mg/kg
Surimi - 500 mg/kg
Ikra ryb - 300 mg/kg
Wędzone ryby - 100 mg/kg
Suche, smakowe, ziemniaczane, zbożowe lub skrobiowe wyroby typu sneksy: -
- ekstrudowane lub ekspandowane smakowe wyroby typu sneksy - 200 mg/kg
- inne smakowe wyroby typu sneksy i smakowe powłoki orzechów - 100 mg/kg
Jadalne powłoki serów i jadalne osłonki - quantum satis
Produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała - 50 mg/kg
Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę, przeznaczone do użycia pod kontrolą lekarza - 50 mg/kg
Dodatki uzupełniające w postaci płynnej do żywności dietetycznej - 100 mg/l
Dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej - 300 mg/kg
Zupy - 50 mg/kg
Substytuty przetworów mięsnych i rybnych produkowane na bazie białek roślinnych - 100 mg/kg
Napoje spirytusowe, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniej niż 15 % obj. (z wyjątkiem wyrobów winiarskich i piwa) - 200 mg/l
Aromatyzowane napoje winiarskie - 200 mg/l
Fermentowane napoje winiarskie (z wyjątkiem cidre bouché) - 200 mg/l
Wino Polskie aromatyzowane; napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane, napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane; napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane - wolno stosować wyłacznie w produkcji wyrobów przeznaczonych na polski rynek w dawce max. 200 mg/l
Red marbled ser - 125 mg/kg
Americano - E 100, E 101, E 102, E 104, E 120, E 122, E 123, E 124 pojedynczo lub łacznie 100 mg/l
Aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe(bitter vino) - pojedynczo lub łącznie z E 100, E 101, E 102, E 104, E 110, E 122, E 123, E 124, E 129 - 100 mg/l
Śniadaniowe przetwory zbożowe owocowo aromatyzowane 200 mg/kg pojedynczo lub łącznie z E 162 i E 163
Dżemy, galaretki, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi - 100 mg/kg pojedynczo lub łącznie z E 104, E 110, E 124, E 142, E 160d, E 161b
Kiełbasy, pasztety - 20 mg/kg
Breakfast sausages o zawartości przetworów zbożowych nie mniej niż 6 % - 100 mg/kg
Kiełbasa Chorizo Salchichon - 200 mg/kg
Pasturmas (jadalna zewnętrzna powłoka) quantum satis