znowu HR max, ale na prawde MAX
-
- Dyskutant
Chcialem zapytac o wasze HR Max. Ale tylko takie zbadane doswiadczalnie. Ja swoje ustalilem na poziome 207 udezen na minute podczas testu Coopera. Dojechalem sie na prawde na ostro.
Powodem mojego pytania jest przypuszczenie, ze mimo wszystko moge miec jeszcze niedoszacowane tetno, tzn wyzsze.
Ciekawia mnie skrajne granice tego tak nurtujacego niejednego biegacza zagadnienia.
Przy okazji mozecie jeszce dodac puls spoczynkowy. Moj: 57 uderzen/min.
Mam 31 lat.
Dzieki.Maciek.
Powodem mojego pytania jest przypuszczenie, ze mimo wszystko moge miec jeszcze niedoszacowane tetno, tzn wyzsze.
Ciekawia mnie skrajne granice tego tak nurtujacego niejednego biegacza zagadnienia.
Przy okazji mozecie jeszce dodac puls spoczynkowy. Moj: 57 uderzen/min.
Mam 31 lat.
Dzieki.Maciek.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2011, 14:31 przez maciek666, łącznie zmieniany 1 raz.
- Reaktor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: ok. 46 minut.
- Życiówka w maratonie: brak
Podczas dwóch treningów (w tym jeden stricte przeznaczony na wybadanie maksa) mój puls nie był wyższy niż bodajże 184 bpm. Na ostatnich zajęciach z BBL gdzie Jacek nas trochę przycisnął miałem maksa 180 bps. Czuję że mój limit jest jednak trochę większy... Chyba 30 kwietnia będzie test Coopera podczas BBL a 3 maja Bieg Konstytucji, jeśli tutaj nie uzyskam wyższego tętna to chyba zaakceptuje fakt, że mam dosyć niski hr max.
Spoczynkowy u mnie wynosi 62 bps, przy czym z pewnością jeszcze się wyrobi.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Zapraszam do odwiedzin:
Mój profil (biegi/starty) możecie prześledzić na ENDOMONDO i skomentować w temacie do bloga.(Niestety ostatnio rzadko aktualizuje blog, więcej tym bardziej zapraszam na wspomniany portal
)
Mój blog.
Komentarze do bloga.
Mój profil (biegi/starty) możecie prześledzić na ENDOMONDO i skomentować w temacie do bloga.(Niestety ostatnio rzadko aktualizuje blog, więcej tym bardziej zapraszam na wspomniany portal

Mój blog.
Komentarze do bloga.
- Reaktor
- Zaprawiony W Bojach
Jaki jest Twój cel w tym wszystkim? HrMax wynoszące 207 bpm to bardzo duża wartość, raczej rzadko osiągalna z tego co mi aktualnie wiadomo.
Zapraszam do odwiedzin:
)
Mój blog.
Komentarze do bloga.

Mój blog.
Komentarze do bloga.
-
- Dyskutant
Czasami czuje sie dziwnie w rozmowach czy na seminariach gdy slysze: "przebieglem ze srednim pulsem 138". Ja przy takim robie rozgrzewke.
Od pewnego czasu przestalem sie w ogole przejmowac. Biegam na samopoczucie. Ale jakos nie daje mi to spokoju.
Wiem, ze temat wysokiego HRmax byl walkowany wielokrotnie. Z pleta zawsze taka sama, ze nie ma to znaczenia.
Celem jest znalezienie mozliwej gornej granicy HRmax. Jak sam zauwazyles jest to duza wartosc. Chce sie dowiedziec czy ktos moze miec jeszcze wyzsze.
Od pewnego czasu przestalem sie w ogole przejmowac. Biegam na samopoczucie. Ale jakos nie daje mi to spokoju.
Wiem, ze temat wysokiego HRmax byl walkowany wielokrotnie. Z pleta zawsze taka sama, ze nie ma to znaczenia.
Celem jest znalezienie mozliwej gornej granicy HRmax. Jak sam zauwazyles jest to duza wartosc. Chce sie dowiedziec czy ktos moze miec jeszcze wyzsze.
- Reaktor
- Zaprawiony W Bojach
Wnioskując po postach w blogu Earendila jego maks wynosi około 208 bpm. :]maciek666 pisze:Czasami czuje sie dziwnie w rozmowach czy na seminariach gdy slysze: "przebieglem ze srednim pulsem 138". Ja przy takim robie rozgrzewke.
Zapraszam do odwiedzin:
)
Mój blog.
Komentarze do bloga.

Mój blog.
Komentarze do bloga.
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
- Życiówka na 10k: brak
Tak na prawdę nigdy nie będzie pewności czy to rzeczywisty HRmax, dlatego ja osobiście uważam, że powinno się operować "aktualnym HRmax". Po prostu obmyślam sobie stały sposób szacowania i trzymam się go, ile mi pokaże, tyle mam.
Pytanie o HRmax, ale takie na prawdę jest po pierwsze primo retoryczne, po drugie primo zbędne.
Mój starszy brat miał HRmax 212, widziałem wyniki testów biegacza, który miał tętno progu beztlenowego na wysokości 204, ja nie dałem rady pociągnąć nigdy mocniej niż 196.
Pytanie o HRmax, ale takie na prawdę jest po pierwsze primo retoryczne, po drugie primo zbędne.
Mój starszy brat miał HRmax 212, widziałem wyniki testów biegacza, który miał tętno progu beztlenowego na wysokości 204, ja nie dałem rady pociągnąć nigdy mocniej niż 196.
- Reaktor
- Zaprawiony W Bojach
Słuchajcie, a puls jakiego rzędu pozwala Wam na niemal bezproblemowe prowadzenie konwersacji w trakcie biegu (chcę coś zweryfikować)?
Zapraszam do odwiedzin:
)
Mój blog.
Komentarze do bloga.

Mój blog.
Komentarze do bloga.
-
- Dyskutant
Dzieki za informacje. Zaspokoilem swoja ciekawosc i dowiedzialem sie, ze nie jestem sam 

Ponad 160 ud/min.Reaktor pisze:Słuchajcie, a puls jakiego rzędu pozwala Wam na niemal bezproblemowe prowadzenie konwersacji w trakcie biegu (chcę coś zweryfikować)?
- Earendil
- Wyga
Potwierdzam, dokładnie 208 przy parametrach: wiek - 22.92 lat, waga - 80 kg, wzrost 168cm - czyli jak schudnę to może jeszcze mi wzrośnie...Reaktor pisze: Wnioskując po postach w blogu Earendila jego maks wynosi około 208 bpm. :]
Apropos porównywania predyspozycji do sportów wytrzymałościowych powinniśmy się raczej chwalić parametrem VO2max (którego doświadczalne wyznaczenie kosztuje, a różne metody jego szacowania są niezbyt dokładne...)

- F@E
- Zaprawiony W Bojach
<168 przynajmniej u mnieReaktor pisze:Słuchajcie, a puls jakiego rzędu pozwala Wam na niemal bezproblemowe prowadzenie konwersacji w trakcie biegu (chcę coś zweryfikować)?
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- Reaktor
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki za odpowiedź, a wiesz jaki masz mniej więcej HRmax?F@E pisze:<168 przynajmniej u mnieReaktor pisze:Słuchajcie, a puls jakiego rzędu pozwala Wam na niemal bezproblemowe prowadzenie konwersacji w trakcie biegu (chcę coś zweryfikować)?

Zapraszam do odwiedzin:
)
Mój blog.
Komentarze do bloga.

Mój blog.
Komentarze do bloga.