Białko dla 15-latka

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
jajacek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam 15 lat trenuję triathlon, treningi biegowe mam 3-4 razy w tygodniu,po ciężkich treningach (nie tylko biegowych) czuję że moje mięśnie są zmęczone,wycieńczone.Teraz pytanie,czy w moim wieku można już brać odżywki białkowe np,Whey Protein z Olimpa, nie zależy mi na masie tylko na regeneracji i prawidłowym rozwoju mięśni.
PKO
Awatar użytkownika
diabełek060
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pewnie, że można. Niby czemu nie...? Najbardziej opłaca się kupować gainery 45% białka. Nie kupuj czystego białka.

Tylko zastanów się, czy na pewno jest ci to potrzebne. Odżywki tanie nie są ;)

Polecam: http://www.kulturystyka.sklep.pl/produc ... 1000g.html
Anima Sana In Corpore Sano

Półmaraton Katowice 2010 - 1:36:12 -
1 km (nieoficjalnie) - 0:02:55 -
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Indyk, Wołowina, Cielęcina, Jagnięcina, kasza jaglana, kasza gryczana nie prażona, jajka...O odzywkach bym narazie zapomniał...unikaj kurczaków jak nie masz swoich lub źródełka u rolnika.

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

nabiał... a njlepiej białko jajek, jest to jedyne naturalne "czyste" białko.

Pij mleko, będziesz WIELKI :oczko:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Colin2000
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mozesz sobie spokojnie akupic czyste białko ja spożywam WPC 80 Ostrowi. Cena super do jakosci. Jesli robi elzejsze treningu lub po prostu mam pare dni regeneracji zarzywam jedynie na noc.
Czyste białko to lepsza alternatywa od gainerów itp. poniewaz mozna takze samemu pokombinować i zrobić sobie np. odywke weglowadono-białkowa dodjac np. płatki owsiane lub rodzynki, banana itp.
za około 30 zł zakupisz sobie prawie 1 kg. białka
Pozdrawiam
olekpp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hehe ludzie o czym Wy piszecie .... kolega sie rozwija, rosnie itd ..... bez urazy ale jak dla mnie to najwłaściwsze jest raczej patrzenie na Hołka reklamujacego mleko :) Pij mleko bedziesz wielki :) ( jeden z kolegow wyzej zreszta pisal). Fantastyczna sprtawa to te wszystkie kasze itd o ktorych tez ktos wspomnial.
Tego wszystkiego jeszcze zdarzysz sie nalykac a poki co baw sie dobrze. Zmeczenie w Twoim wieku?? Pewnie, ze tak chociazby z powodu tego, ze organizm przystosowuje sie do wzrostu. Mój syn tylko nieduzo mlodszy od Ciebie ( 12 lat) ma 10 godzin zajec w klasie sportowej oraz 2 razy w tygodniu treningi pilki recznej. W jego przypadku fantastycznie sprawdzaja sie ogolnodostepne weglowodany ....
jajacek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

O samym mleku sam nie wiem co myśleć,powstaje coraz więcej stron internetowych sugerujących negatywne działanie mleka,hasło "pij mleko będziesz kaleką" jest bardzo rozpowszechnione w internecie.
Jeśli kaszę to jaką?
a co masz na myśli mówiąc "ogólnodostępne węglowodany"?
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Colin2000 nie trzeba łoić w siebie białka, jak je zapotrzebujesz, nadmiar i tak wysrasz...
olekpp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

takie z normalnego jedzenia a nie odzywek i innego rodzaju chemizowanrgo syfu .... dzieciaki musza miec energie
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30

Nieprzeczytany post

Choćby banan, na pewno dziecko na tym zdrowiej wyjdzie niż na chemii. Co do autora:
Odpuść sobie chemię - to jest w naszym wieku(też mam 15) niszczenie wątroby i zaburzanie ustroju organizmu. Przecież się rozwijasz, organizm sam wie czego ci trzeba-sygnalizuje- to jedz dużo naturalnego białka. Poza tym jeżeli chcesz już w wieku 15lat osiągać najlepsze wyniki, a 3-4lata później się wypalisz i nic nie ruszysz.

Ja co najwyżej piję Izotoniki w czasie bardzo ciężkich treningów.
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
jajacek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie naturalnego białka w produktach spożywczych jest stosunkowo mało,może zna ktoś jakieś łatwo dostępne produkty bogate w dużą ilość białka?
Colin2000
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

F@E jezeli faktycznie NIE przesadzi sie z iloscia białka tj. nie przekraczajac 2g/1kg masy ciałą lub w posiłku Max do 30g. to sie tego organizm nie pozbedzie.
Zgodze sie jezeli zaczniemy przesadzać to wtedy czeka nas dłuzsze posiedzwenie WC ;) po dłuzszym czasie stosowania skutki uboczne tj. obciazone nerki,watroba itp.

Wysokobiałkowe rzeczy to np. ryby (tuńczyk) mieso drobiowe kurczaki, indyki itp. A takze sery np. serek wiejski, ser biały - najlepiej na kolacje. Uwazaj na sery zólte (przewaga tłuszczy nad białkiem)

Weglowodanowe np. płatki owsiane, brazowy ryz, dziki ryz, a z kasz najlpesza jest Jaglana, tazke moga byc inne rodzaje np. gryczana itp.

Weglowodany szybko przyswajalne dajece szybki ,,zastrzyk,, energi ale uwaga tazk emoze byc gwałtowny spadek ( czyli insulina idzie w dół) rodzynki, miód, banany, sliwiki, winogfrona, itp. wszystko co posiada powyżej 65-70 IG indeksu glikonicznego ...

Radze czytać wartosci odzywcze na danych produktach... wiadomo przewaga białek nad weglami i tłuszczami to posiłek wysokobiałkowy lecz takze wybieraj białko zwierzece, nie daj sie nabrać na wysoko białkowe produkty roslinne np. kotlety sojowe (syf) :)
Pozdr.
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30

Nieprzeczytany post

I uważaj na przebiałczenie organizmu. Jeżeli dostarczysz zbyt dużo białka do organizmu to narazisz się na przyspieszoną osteoporozę, miazdżycę itp.

Pozdro.

Jedz tuńczyka, nie najlepiej smakuje(w sosie własnym-woda), ale ma najwięcej chyba białka z pełnowartościowych produktów.

Co do indeksu glikemicznego to dobra sprawa, jeżeli się chce dobrze dobrać dietę;)
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dostarczać zgodnie z zapotrzebowaniem, przecież można wyliczyć ile potrzeba i zaplanować, 1 filet, jeden stek, 5 jajek, tuńczyk i gra. @Colin2000 nie trzeba ładować zaraz w siebie biało, odpuść sobie @jajacek sztuczniaki, nie warto...

pozdro
marasbone
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja bym na razie zastosował samą dietę, jadł duże ilości produktów bogatych w białko i spokojnie to białko przyswoisz. Jeszcze rośniesz w wzwyż, mogą ci się porobić rozstępy od odżywek, bo za szybko urośniesz wszerz i wzwyż.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ