Piotrek sam wie, że to co robił i jadł nie jest OK i dlatego pyta o rade, a Ty go tylko karcisz i wytykasz błędy

@Piotrek:
rady z linku http://super-sylwetka.pl/dziesiec_przyk ... owych.html ciężko będzie Ci przestrzegać- ciężko mi sobie wyobrazić, że warzysz wszystko i dobierasz samodzielnie dietę zgodnie z tymi 10 punktami, ba! Uważam, że może jakiś 1% ludzi znalazł by w sobie tyle dyscypliny by tego przestrzegać
postaw po prostu na podstawy racjonalnego żywienia- unikaj napojów gazowanych, więcej owoców i warzyw w diecie, staraj się spożywać chude mięso, posiłki jedz o stałych porach (4 posiłki to liczba jaką każdy jest w stanie ustawić w swoim planie dnia- bez katowania- aby były one zawsze o podobnych porach), dużo pij jeżeli chcesz jeść mniej i zapchać żołądek, staraj się unikać czerwonego mięsa, odstaw słodycze (to tylko puste kalorie- lepiej zjeść coś co jest dobre a w dodatku zdrowie i dostarczy niezbędnych składników odżywczych np. jakieś owoce albo sałatki

i jeszcze jedna rzecz, która uważam trochę kiepską - pisanie dokładnych planów co będziesz jadł na każdy posiłek i ścisłe się tego trzymanie. Uważam, że lepiej przestrzegać zasad opisanych powyżej, to powinno Ci wejść w nawyk i np. przyjdzie czas kolacji podchodzisz do lodówki i wyjmujesz coś czego nie jadłeś wcześniej tego dnia + chlebek czy co tam lubisz do tego coś do picia (zgodnie z tym co wyżej). Chociaż może akurat będzie Ci to odpowiadać układanie dokładnego jadłospisu np. co niedzielę układasz jadłospis na cały tydzień a później tylko już zakupy i przestrzeganie go (gdy brakuje pomysłów na posiłki internet zawsze dostarczy Ci wiele nowych pomysłów)
co do używek to się nawet nie wypowiadam bo uważam, że to temat rzeka i kto chce się podtruwać będzie to robił

Może nie jakieś wyszukane, nie jestem też dietetykiem ani specjalistą żywienia ale myślę, że to dobre podejście do żywienia (sam staram się go przestrzegać)
powodzenia Piotrek!
osiągnij swój cel