bieganie-najlepsze lekarstwo na refluks

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
sylwiusz7308
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Parę lat temu pojawiła się u mnie choroba refluksowa. Prawdopodobnie przyczyną tego jest stres i nerwy. Aby uśmierzyć ciągłe palenie kwasów żołądkowych w przełyku, lekarz przepisał mi ortanol, lek który powoduje chwilowe zobojętnienie. Po kilku godzinach lekarstwo przestawało działać no i oczywiście palenie w przełyku powracało. Przeszedłem na delikatne potrawy bez ostrych przypraw, ale i to nie skutkowało, ponieważ zgaga pojawiała się nawet po zjedzeniu zwykłej kanapki z szynką. Całkowicie nieświadomie zacząłem biegać, ponieważ u nas w armii co roku mamy egzaminy sprawnościowe i po prostu chciałem się lepiej do tego przygotować.Okazało się, że po paru tygodniach wszystko minęło. Od tamtego czasu, czyli już od roku nie potrzebowałem brać już ortanolu.Nie jestem lekarzem, ale myślę, że układ pokarmowy i trawienny się sam wyregulował.
Teraz biegam już tylko dla zdrowia, a nie dla egzaminu w MON-ie, który i tak bez niczego zdam. Gorąco polecam wszystkim bieganie, bo jest to naprawdę lek na wszystko.
Sprawdzony i pewny sposób, bez faszerowania się lekami.
Czy ktoś miał podobny przypadek?
Sylwek M.
ODPOWIEDZ