Witam
Podczas biegania zauważyłem, że sztywnieją mi mięśnie nóg. Chodzi głównie o te mięśnie: piszczelowy przedni i strzałkowy długi oraz dodatkowo mam mocno spięte stopy do tego stopnia, że nie jestem w stanie biegać ponieważ nie mogę wykonać żadnego ruchu w kostce (prawo/lewo/góra/dół). Generalnie całe nogi od łydek do stóp mam "zdrętwiale" przez co czuję jakbym miał tam dodatkowe kilkanaście kilogramów. Ból znika dopiero jak ustane na kilkanaście minut i odpocznę (najlepiej jak na zmianę będę podnosił nogi do góry, lub usiądę, aby nie były dociążone). Dodam że jeszcze kilka lat temu 3-4 biegałem półmaratony, kilkunasto kilometrowe biegi z przeszkodami i jedynym problemem była kondycja, nigdy nie miałem problemu z nogami. Od tamtego momentu zmieniło się tylko tyle, że miałem dłuższą przerwę od biegania (ale nie od sportu). Zauważyłem również, że stopy bolą mnie również gdy dłuższą chwilę stoję w miejscu w bezruchu. Mam 185cm wzrostu i 75kg
Spięte łydki oraz stopy
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
u mnie tak jest jak mam długą przerwę w bieganiu. potem ciężko mi wrócić na odpowiednie tory i rytm. wszystko boli i łatwo o kontuzję. po jakimś czasie dopiero udaje się rozruszać i jest lepiej