GRUDZIĄDZ BIEGA

Awatar użytkownika
Da_Vido
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zamieszczam wyniki z ostatniej ankiety.
Brzmiała ona następująco:
Jakie jest wasze podejście do planów treningowych?
A) Trzymacie się bezgranicznie wybranych planów treningowych
B) Staracie się ale nie zawsze się udaje
C) Ćwiczycie gdy macie czas, a postępy i tak kiedyś przyjdą
D) Trenujecie ale żadne z powyższych odpowiedzi do was nie pasują
plan_treningowy.jpg
Okazuje się, że różni ludzie to różne podejście do planów treningowych i nie ma jednej właściwej odpowiedzi. :bum:
Osobiście uważam, że najważniejsze to mieć satysfakcje z treningów.
PKO
Awatar użytkownika
Da_Vido
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziękuje wszystkim, którzy wzięli udział w poprzedniej ankiecie.
Kolejne pytanie zostawiam otwarte.
Może być oczywista odpowiedź ale nie koniecznie. :bum:
W jaką pogodę najlepiej Wam się trenuje?
Awatar użytkownika
Da_Vido
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maratończyk pisze:Nawiązując jeszcze do naszego półmaratonu Mikołajów mogliśmy zrobić taki myk jak ten Mikołaj poniżej i może paru zawodników udało by nam się wyprzedzić. :hahaha:
Obrazek
Może po zrobieniu kilku takich myków byli byśmy na większej ilości zdjęć. :hej:
bogutam
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48,06

Nieprzeczytany post

Cześć, wracając do "mikołajkowych ściganek", mam takie pytanie: na ile pewne jest, że dystans który biegliśmy miał dokładnie 21 km 97,5 m? Pytam, bo kiedy stałem z kolegą po kiełbaski na mecie to zagadał do nas facet, który twierdził, że dystans był niedomierzony o prawie 500 m. Nie bardzo chciało mi się w to wierzyć, ale kiedy zajrzałem wczoraj na stronkę kolegi na run-log to odczyt z jego Garmina był 20 km 700 m... Rozumiem jak by to było 20,30 no 50 m, ale 400-500? Co Wy na to?
Awatar użytkownika
maciek75
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czy to ma jakieś znaczenie? 500m za mało czy 300 za dużo, trasa i tak nie miała atestu więc chyba nie ma co dewagować. Jeśli organizator obmierzył te 21 km to trzeba mu zaufać, urządzenia pomiarowe których używamy nie są na tyle dokładne aby im w 100% zaufać, z tego co rozmawiałem z kolegami to pomiar z GPS zawyżał o kilkaset metrów a z czujników inercyjnych zaniżał. Wszystko za sprawą charakterystyki trasy, dużo zwrotów, drzew, kałuż i błota.
Obrazek
Awatar użytkownika
maciek75
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Da_Vido pisze:Dziękuje wszystkim, którzy wzięli udział w poprzedniej ankiecie.
Ja tam lubię letnie poranki, najlepiej sobotnie albo niedzielne. Temperatura około 18 stopni po nocnych opadach deszczu.
Obrazek
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bogutam pisze:Cześć, wracając do "mikołajkowych ściganek", mam takie pytanie: na ile pewne jest, że dystans który biegliśmy miał dokładnie 21 km 97,5 m?
W ogóle nie jest pewne :usmiech: Mikołajkowa trasa nie ma atestu. Sam kiedyś brałem udział w odmierzaniu trasy i wiem, że jest to raczej robione na zasadzie "pi razy drzwi", dlatego różnica rzędu 400-500 metrów jest jak najbardziej prawdopodobna :usmiech:
Zresztą taka jest idea tego biegu. Inicjatywa ma przede wszystkim na celu pomoc innym, ma służyć dobrej zabawie itp :oczko: Zdecydowana większość biegnie po prostu "4fun". Trudno zresztą oczekiwać rewelacji skoro jest to już po sezonie. Gro biegaczy jest w trakcie roztrenowania albo rozpoczyna swoje przygotowania do następnego sezonu :usmiech:

Co do ankiety Dawida. Mi się najlepiej biega, kiedy jest tak 12-16 stopni. Można wtedy już śmiało ubrać krótkie spodenki :oczko: Bardzo dobrze biega mi się także przy sporym mrozie, takim kilkunastostopniowym. Może to jakieś zboczenie :hej: Jedyny problem mam wtedy z dłońmi, które mi z zimna drętwieją mimo 2-3 par rękawiczek..
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
maratończyk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35min
Życiówka w maratonie: 2h45min

Nieprzeczytany post

bogutam pisze:Cześć, wracając do "mikołajkowych ściganek", mam takie pytanie: na ile pewne jest, że dystans który biegliśmy miał dokładnie 21 km 97,5 m? Pytam, bo kiedy stałem z kolegą po kiełbaski na mecie to zagadał do nas facet, który twierdził, że dystans był niedomierzony o prawie 500 m. Nie bardzo chciało mi się w to wierzyć, ale kiedy zajrzałem wczoraj na stronkę kolegi na run-log to odczyt z jego Garmina był 20 km 700 m... Rozumiem jak by to było 20,30 no 50 m, ale 400-500? Co Wy na to?
Jeżeli chodzi o pólmaraton Mikołajów to faktycznie każdy z nas mógł mieć inne wskazania a to ze względu na to że trasa nie była atestowana bo nie mogła ze względu na poprowadzenie ścieżkami leśnymi.Trasa najczęsciej mierzona jest przez organizatorów środkiem a jak zauważyłem dużo osób co zresztą jest zrozumiałe ścinała wszelkie zakręty a było ich sporo i juz dzięki temu na 21 km mogliśmy zaoszczędzic sporo metrów.Po drugie często bieganie w lesie powoduje utratę sygnału gps.Różne zegarki jak wskazał ostatni test w gazecie mogą wskazywac do 100-200 m przekłamania.Jeszcze wieksze przekłamania są w komórkach z androidem. Jednak ja osobiscie zaliczam tą imprezę do udanych a robienie życiówek pozostawiam na trasy atestowane i o płaskim profilu trasy jak np.Piła,Warszawa.
497 aktywności = 6831,29 km,w 602:53:10 g:m:s
maraton:2h59',półmaraton:1h21', 10km 37'
Awatar użytkownika
maratończyk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Da_Vido pisze:Dziękuje wszystkim, którzy wzięli udział w poprzedniej ankiecie.
Mi osobiście bardzo dobrze biega się w upale tak ok.20-25 st.( mogę eksponować swoje piękne ciało :hej: ) albo mrozie -5do -15 st.( więcej ozonu w atmosferze,duża rześkość :orany: )
Awatar użytkownika
dejw
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o bieg w Toruniu to GPS wskazał o 500m mniej niż powinno być.jednak po zbliżeniu na mapie biegałem po budynkach :hej:
Dzienniczek w Run-log.com w jakiś nieznany mi sposób przelicza dystans na nowo.Tam wyszło 21,226m :niewiem:
Uważam,że pomiary powinny być przeprowadzone na rowerze z licznikiem.Będzie to chyba najdokładniejsza odległość niż z sygnału GPS itp.

Co do pytania w ankiecie to chodzi o to podczas jakiej pogody lubię biegać?
Odpowiedź brzmi, może to Was zadziwi,w deszcz latem.
Awatar użytkownika
amator76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Moja najlpesza pogoda to letni, ciepły wieczór. A druga mroźne, bezwietrzne przedpołudnie.
Przy tej okazji ma do szanownych biegaczy pytanie. Dzisiaj wieczorem dawaliśmy z Sebastianem rundę po mieście i miejscami tak wiało, że o mało łby nam nie odpadły. Czy przy wietrznej minusowej pogodzie zakładacie coś dodatkowego na głowę oprócz czapki i kark? Jakieś kominiarki, szaliki, opaski na szyję, maski itp.?
Obrazek
Awatar użytkownika
dejw
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja mam oddychającą bluzę zapinaną pod szyję,czapka i twarz nasmarowana kremem ochronnym.Tak było dzisiaj chociaż ja mocnego wiatru nie czułem.Byłbym zapomniał o lekkiej wiatrówce również zapinaną pod szyję.
zielicho
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mój Garmin pokazał 20,7km ale to nic, bo impreza jest zarąbista tylko radość z dobrego czasu jest kapkę mniejsza.
Co do ankiety uwielbiam biegać latem ,rano bo nie musze zakładać kliku warstw na siebie i kombinować jak się odziać, jest już jasno i mogę wbiec do lasu nie masakrując nóg na twardej nawierzchni.A z drugiej strony zimowy podbieg na Murowaniec a potem atak na Kasprowy też ma swoje uroki.
Obrazek
Awatar użytkownika
maratończyk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim :hej: .Faktycznie wczoraj wieczorem wiało że heja :orany: .U mnie na 7 pietrze aż gwizdało.Trzeba było koledzy pobiegać rano z nami a nie tylko rodzina :hejhej: bo było bez wiaterku.Pewnie Sebastian wymiękł a miał morsować z nami :hahaha: .Jeszcze was kiedyś na to namówię :taktak: .Bieganie w taki wiatr wychładza dodatkowo organizm więc na leginsy najlepiej nałożyć jeszcze ortalion .Kominiarka też dobra ale na większe mrozy mi wystarcza sama czapka i wola walki :bum: Pozdrawiam wszystkich ,którzy mósieli dzisiaj pójść do pracy. :taktak:

Strzeliła focha

Spotykają się dwie koleżanki z jednej klasy po latach. Jedna mówi do drugiej:
-Powiedz mi kochana, jak ty to robisz ze tak pięknie wyglądasz?! Ta droga biżuteria i ciuchy?! No bo spójrz na mnie !
-A to bardzo proste moja droga. Jak mój stary wraca z pracy, to strzelam wtedy focha i później to już mam co tylko zechce!Spróbuj a zobaczysz.
-Hmm..wydaje się proste. ok, spróbuje.
Za tydzień znowu obie się spotkały -pierwsza jak zwykle ekstra laska a druga wygląda jeszcze gorzej-poszarpana, pobita.
-co się stało?-pyta ta pierwsza.-zrobiłaś tak jak mówiłam?był foch ?
-no jasne że był .Przyszedłł stary po robocie, to ja strzelam focha, no i dostałam wpier...!!
-Czekaj, czekaj.to jak ten twój foch wyglądał?
-No normalnie,ręce założone, zero obiadu, mina odpowiednia i powiedziałam co mi na wątrobie leży.!!
-Ty głupia, to nie o takiego focha mi chodziło! To miała być Fachowa Obsługa Chu*a!
Awatar użytkownika
maratończyk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z cyklu trening biegacza-Trening z piłką lekarską dla początkujących

http://www.bieganie.pl/?cat=15&id=2798&show=1

Obrazek