Getry na zimę

mario_79
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć.

Możecie polecić jakieś getry na zimę?
Będę biegał drugą zimę. W zeszłą radziłem sobie półśrodkami jak spodnie dresowe itp. W tym roku chcę kupić ocieplane getry.
Latam, 3x w tygodniu po około 5-10 km.
Myślę, że w lekko ujemnych temperaturach też będę biegał. Powiedzmy do -10.
Co polecicie?
PKO
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Jakbym miał polecić cokolwiek, to na pewno nie bierz rajtów typowo zimowych. Jesienne, lekko ocieplane to maks co jest w naszych warunkach potrzebne. Przy czym osobiście mam potrzebę włożenia takich dopiero poniżej 5 stopni, a spokojnie można w nich biegać do -5. Niżej nie próbowałem, ale przy -5 miałem pełen komfort.
Szkoda brać zimowe, jak dla mnie przeznaczone na srogi minus, i się później męczyć przez większość zimy.
Poleciłbym konkretny model, bo w zeszłym roku kupiłem na przecenie w Decu dwie pary które mi bardzo przypasowały, ale nie pamiętam nazwy, a podobnych nie widzę teraz w ofercie :).
The faster you are, the slower life goes by.
RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Myślę podobnie, dwie ostatnie zimy biegałem w legginsach adidasa, jak te popsuję to będę szukał podobnych w Decathlonie : https://www.adidas.pl/own-the-run-long- ... D9288.html
Na to zakładam szorty dla komfortu Obrazek i spokojnie wystarcza.
emildek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sam jeszcze nie znalazłam sowjego idealnego zestawu ale podpowiem że dobra rozrzewka przed wyjściem robi dużą różnicę bo szybicje jest Ci ciepło zamiast rozgrzewać się w trakcie i chęci zrzucenia wszystkiego w połowie biegu. To takie moje przemyslenia z jesiennego biegnaia.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

emildek pisze: 19 paź 2021, 06:58 Sam jeszcze nie znalazłam sowjego idealnego zestawu ale podpowiem że dobra rozrzewka przed wyjściem robi dużą różnicę bo szybicje jest Ci ciepło zamiast rozgrzewać się w trakcie i chęci zrzucenia wszystkiego w połowie biegu. To takie moje przemyslenia z jesiennego biegnaia.
Jeszcze nigdy nie maiła chęci zrzucenia wszystkiego w połowie. Za to bywa, że po połowie zaczyna mi być chłodno.
Jeśli biegasz powyżej godziny na dość dużym mrozie i przy silniejszym wietrze, to po pewnym czasie zaczynasz się wychładzać i żadna rozgrzewka nic tu nie pomoże.
Co do getrów na zimę - ja bym polecała standardowe całoroczne a na to, jeśli jest bardzo zimno albo wieje, spodenki, nawet trochę dłuższe - ja biegam czasem nawet w takich do kolan. Ewentualnie cienkie spodnie biegowe z materiału na wierzch.

W ogóle generalnie lepiej mieć na sobie dwie cienkie warstwy, też ze względów termicznych, niż jedną grubą.
Awatar użytkownika
Biegający Palacz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50:58
Życiówka w maratonie: 4:24:10

Nieprzeczytany post

Moje przemyślenie jest takie, że lepiej ubrać się cienszej niż grubiej, w końcu będziesz biegł będzie gorąco. I a propo, do temp 5-7 stopni, odczuwalna 1-3 stopnie mniej, słonecznie, min 3 godzinny bieg, spodenki czy długie (dresy, getrów nie używam)? Zimno mi nie przeszkadza, zawsze cienko się ubieram.
Bieganie to jedyna rzecz, która sprawia mi radość w życiu :spoczko:
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja mam te od Attiq i są super:
https://attiq.net/getry-alpine-meskie.html
Biegałem w nich cały zeszły zimny sezon i teraz na ultra 24h od 18.00 do 11.00.

Mam jeszcze jakieś z Decathlon, ale bardziej wolę te od Attiq.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ