Buty z małym dropem

Grzes4510
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 57:16
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. No i niestety zakupy butów zrobione ale .... Brak wiedzy obsługi w sklepie Martes i zasugerowanie się walorami wizualnymi spowodowały że kupiłem buty o niskim dropie. Buty to new balance M520lg7 drop 4 mm. Czy nie zrobię sobie krzywdy nie mając za dużego doświadczenia w bieganiu ? Niestety dopiero w domu doczytałem że mają taki drop , teraz miałem najtańsze z decathlonu ale drop 10 mm. Przebiegłem w celu sprawdzenia wygody 4,5 km.
PKO
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Nie mając dużego doświadczenia w bieganiu lepiej moim zdaniem właśnie zaczynać w butach z małym dropem albo zero drop. Nie biegając dużo nie będziesz w stanie zrobić sobie poważnej krzywdy przed przystosowaniem aparatu ruchu do takiego buta, a długoterminowo zero drop jest znacznie korzystniejszy dla nogi. To tylko przejście na zero drop jest problematyczne, gdy ma się już niefizjologicznie skrócone mięśnie i ścięgna, bo samo bieganie na płaskiej podeszwie jest zdrowsze i korzystniejsze dla nogi.
Tak że ja bym w takim bucie biegał, no chyba że masz jakieś potworne bóle łyd, ale jak nie, to wyjdzie ci to wyłącznie na dobre.
The faster you are, the slower life goes by.
Grzes4510
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 57:16

Nieprzeczytany post

Chyb nie będzie tak źle buty nawet spoko. Wczoraj dyszka zrobiona , bałem się o łydki ale spoko nawet czas jak dla mnie dobry 5:30/km. Pewnie nie są to jakieś wyścigowe buty a i biegam mało. Chociaż wydawało mi się że jak robię rocznie kilka tyś kilometrów rowerem będzie lepiej he he.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ