Cześć kolego, nabawiłem się dawno temu identycznej kontuzji, coś w rodzaju bardzo mocnego przeciążenia achillesów, przez prawie 3 lata moje bieganie wygladało tak że trenowałem 2-3 miesiące i ból powracał, potem 3 miesiące nie biegałem bo achillesy mocno bolały i tak w kółko. Mimo ćwiczeń wzmacniających łydki, mimo zmiany techniki biegu, mimo eksperymantów z wkladkami do butów, podpiętkami, masażami, cały czas nie mogłem się pozbyć tej dolegliwości. Jako że jestem amatorem i biegam bez jakiegoś parcia na wyniki itp więc jakoś z tym żyłem ale w końcu postanowiłem spróbować pójść do specjalisty. Pierwsza sprawa to było rozluźnienie i rozmasowanie łydek które miałem bardzo pospinane, pomimo tego że do lekarza poszedłem mając przerwe w bieganiu. Na pierwszej wizycie prawie płakałem z bólu poczas masażu

Następnie miałem zdaje się 5-6 zabiegów falą uderzeniową i zostały mi polecone buty Adidas Ultraboost i te buty to był według mnie strzał w dziesiątke. Buty są niesamowicie wygodne, ze świetną amortyzacją a co najważniejsze mają specjalnie wyprofilowany zapiętek, odchylony do tyłu, który absolutnie w żaden sposób nie dotyka, nie podrażnia achillesa. Biegam już 7 miesięcy i po bólu ani śladu.
Teraz najważniejsze, regularna cena tych butów to około 500 zł a nawet więcej ale w przeciagu ostatnich 3 miesięcy widziałem 2 razy ten model na promocji kosztujący wtedy poniżej 300zł. Więc da się je wyrwać w super cenie, trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość i śledzić strony typu pepper.pl gdzie można takie oferty wyhaczyć.
Podsumowując polecam ten model buta, poszukaj, przymierz a przekonasz się że but warty tych pieniędzy.