Jestem zdruzgotany wynikami, jakie wskazuje altimetr w moim S710
sam styczeń 2004
wyniki pomiaru wysokości w trzech pkt
Szeroka Kościuszki Błonia
318m 322m 319m
164m 153m 159m
179m 180m 184m
284m 286m 289m
... ... ...
jak widzicie przykładowe dane są całkowicie różne
dla uściślenia od czasu zakupu czyli od października nic w nim nie zmieniałem jedyne dzialania jakie następują to standardowe czynności związane z transferem danych z Polara do komputera
jesli to możliwe _Błagam_ niech mnie ktoś _Oswieci_ lub wskaże możliwość kalibracji urządzenia
może i jestem nie douczony albo ślepy ale kraków leży na terenach nie zagrozonych szkodami górniczymi
a jego wysokość npm to średnio 210m
Altimetr w S7xx
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Jest to jak najbardziej normalne zachowanie altimetru. Po prostu w każdy z tych dni było inne ciśnienie wyjściowe... stąd inna wysokość. Jak idzie niż to wysokość Ci rośnie i na odwrót 
Nie znam tego zegarka ale mam altimetr w moim SUUNTO. Jeżeli chcę, żeby wskazywał mi w dany dzień dokładną wysokość to po prostu go kalibruję w miejscu co do którego jestem pewny wysokości lub wpisuję ciśnienie względem poziomu morza w danym mieście. Pewnie Ty też masz tam opcję kalibracji... Oczywiście jeżeli wystarcza Ci sam profil przebiegniętej trasy to nie musisz kalibrować... po prostu wskazuje Ci inne wysokości bezwzględne ale wysokość względną (różnicę) masz "prawdziwą"... ot, wszystko.
Co prawda SUUNTO ukierunkowane jest głownie na sporty górskie i ma opcje, które pozwalają na obejście kalibracji (włączanie barometru przy stałej wysokości podczas biwaku i włączanie altimetru przy stałym barometrze podczas wspinaczki/wycieczki) ale przy bieganiu i tak z tego nie korzystam, wystarczy mi profil trasy bez prawdziwego odniesienia co do poziomu morza...
Teraz rozumiesz ?

Nie znam tego zegarka ale mam altimetr w moim SUUNTO. Jeżeli chcę, żeby wskazywał mi w dany dzień dokładną wysokość to po prostu go kalibruję w miejscu co do którego jestem pewny wysokości lub wpisuję ciśnienie względem poziomu morza w danym mieście. Pewnie Ty też masz tam opcję kalibracji... Oczywiście jeżeli wystarcza Ci sam profil przebiegniętej trasy to nie musisz kalibrować... po prostu wskazuje Ci inne wysokości bezwzględne ale wysokość względną (różnicę) masz "prawdziwą"... ot, wszystko.
Co prawda SUUNTO ukierunkowane jest głownie na sporty górskie i ma opcje, które pozwalają na obejście kalibracji (włączanie barometru przy stałej wysokości podczas biwaku i włączanie altimetru przy stałym barometrze podczas wspinaczki/wycieczki) ale przy bieganiu i tak z tego nie korzystam, wystarczy mi profil trasy bez prawdziwego odniesienia co do poziomu morza...
Teraz rozumiesz ?
Laszlo
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
[url]http://www.laszlo.pl[/url]