Nike SHOX
- Michael
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Co sadzicie o butach firmy Nike "SHOX"? Buty te maja w sobie zamontowane tak jakby sprezyny. Zastanawialem sie nad kupnem takich butow ze wzgledu na duza amortyzacje. Czy ktos posiada moze taki model? Jak tak to prosilbym o opinie na ich temat. Czy one nadaja sie wogule do biegania??
[b]GG #1291119[/b]
THE WALL IS IN YOUR MIND, NOT YOUR BODY
- grubcio
- Zaprawiony W Bojach
z tego co pamietam/wiem o tych bucikach to:
1. sa to buty do biegania
2. sa to buty typu cushioning - wiec amortyzuja ale nie stabilizuja - wniosek ze sluza raczej do biegania po twardych nawierzchniach osobom bez klopotow z pronacja
3. przymierzalem i generalna uwaga jest - mile i lekkie, ale raczej dla biegaczy do 80kg - jesli wazysz wiecej to zastanow sie nad czyms solidniejszym - te buciki raczej rozwalisz dosc szybko, takze nie ma mowy o stabilizacji - stabilizacja 0, amortyzacja - 7 - sa to moje subiektywne oceny (skala 0-9)
4. takze moja subiektywna ocena - stosunek jakosc/cena wypada raczej blado...
serdeczne pozdrowienia
grubcio
1. sa to buty do biegania
2. sa to buty typu cushioning - wiec amortyzuja ale nie stabilizuja - wniosek ze sluza raczej do biegania po twardych nawierzchniach osobom bez klopotow z pronacja
3. przymierzalem i generalna uwaga jest - mile i lekkie, ale raczej dla biegaczy do 80kg - jesli wazysz wiecej to zastanow sie nad czyms solidniejszym - te buciki raczej rozwalisz dosc szybko, takze nie ma mowy o stabilizacji - stabilizacja 0, amortyzacja - 7 - sa to moje subiektywne oceny (skala 0-9)
4. takze moja subiektywna ocena - stosunek jakosc/cena wypada raczej blado...
serdeczne pozdrowienia
grubcio
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
Shi Long kuang
- lezan
- Zaprawiony W Bojach
Moj znajomy mial takie i w jego opinii nie sa to buty do biegania. Amortyzatory popekaly po kilkudziesieciu kilometrach.
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
- Michael
- Stary Wyga
- Kontakt:
Dzieki ze mi to powiedziales :D uratowales moje pienionszki
Bo juz mialem zamiar kupic sobie pare, ale skoro jest tak jak mowisz to lepiej kupie cos z zaufanych modeli stworzonych specjalnie do biegania

[b]GG #1291119[/b]
- grubcio
- Zaprawiony W Bojach
shoxy sa stworzone do biegania.
przynajmniej tak twierdzi producent - takze ja widuje w tych bucikach sporo biegaczy... ale raczej tych lzejszych...
kolega rowalil buciki pewnie dlatego ze byl na nie za duzy i za ciezki - jak pisalem sa dosc delikatne, albo po prostu trafil na taki egzemplaz...
wady produkcyjne trafiaja sie nawet w najlepszych fabrykach i najlepszym producentom - na to nie poradzisz niestety nic...
najlepiej isc do sklepu, przymierzyc, przejsc sie, przebiec kawaleczek i dopasowac bucik do wlasnej giry
pamietajac przy tym o pronacjach/supinacjach, wadze i planowanych nawierzchniach po ktorych bedziesz biegac... - z tego powinien ci wyjsc konkretny bucik, a nie odwrotnie...
pozdrawiam
przynajmniej tak twierdzi producent - takze ja widuje w tych bucikach sporo biegaczy... ale raczej tych lzejszych...
kolega rowalil buciki pewnie dlatego ze byl na nie za duzy i za ciezki - jak pisalem sa dosc delikatne, albo po prostu trafil na taki egzemplaz...
wady produkcyjne trafiaja sie nawet w najlepszych fabrykach i najlepszym producentom - na to nie poradzisz niestety nic...
najlepiej isc do sklepu, przymierzyc, przejsc sie, przebiec kawaleczek i dopasowac bucik do wlasnej giry
pamietajac przy tym o pronacjach/supinacjach, wadze i planowanych nawierzchniach po ktorych bedziesz biegac... - z tego powinien ci wyjsc konkretny bucik, a nie odwrotnie...
pozdrawiam
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
Shi Long kuang
- Michael
- Stary Wyga
- Kontakt:
Hmm, zalozmy ze waze 60kg (mam 15lat
) i biegam z po mieszanych nawierzchniach ( to znaczy czasem beton, asfalt, a czasem lesne sciezki). Mam przewaznie 5 treningow w tygodniu, i robie srednio ok 50 km tygodniowo, nie liczac skipow i przebiezek. Oplaca mi sie kupic shoxy? Bo nie wiem czy nie lepiej kupic jakies "zwykle" (nie takie kosmiczne
) buciki, ktore moglyby starczyc mi na dluzej

[b]GG #1291119[/b]
- grubcio
- Zaprawiony W Bojach
ja przez internet nie doradze ci jakie masz buty kupic...
czytaj poprzedni post - moge jedynie powiedziec, ze twoja waga swobodnie pozwala na bieganie w tych butach, z drugiej strony dobrze sie zastano nad kwestia stabilizacji stopy...
pozdrawiam
Grubcio
czytaj poprzedni post - moge jedynie powiedziec, ze twoja waga swobodnie pozwala na bieganie w tych butach, z drugiej strony dobrze sie zastano nad kwestia stabilizacji stopy...
pozdrawiam
Grubcio
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
Shi Long kuang
- Michael
- Stary Wyga
- Kontakt:
Ale mam mozliwosc kupna taniej, to znaczy wydam na nie mniej niz na tani model Adidasow :D
[b]GG #1291119[/b]
- lezan
- Zaprawiony W Bojach
Moze racja bo ten moj znajomy jest takze z tych ciezszych. Nawiasem mowiac buty biegowe produkowane przez Nike sa z tzw Bowerman Series- tak glosi napis na wkladce z wizerunkiem Bowermana, ktory byl (jest?) jednym z zalozycieli firmy. Cala reszta to tylko wygladaja cool ale nie sa przeznaczone dla sportu- przynajmniej taka informacje znalazlem na Coolrunning.Quote: from grubcio on 9:02 pm on July 19, 2002
shoxy sa stworzone do biegania.
kolega rowalil buciki pewnie dlatego ze byl na nie za duzy i za
If God invented marathons to keep people from doing anything more
- grubcio
- Zaprawiony W Bojach
swieta prawda
szczerze powiedziawszy ja bym nie kupil zadnego buta nike dostepnego w sklepach warszawskich - nike upycha tu buty "wygladajace cool", ale zle wykonczone i w kosmicznych cenach
czy ktos sie spotkal z butami z bowermana? ja wiem tylko ze bywaja stormy pegassusy...
szczerze powiedziawszy ja bym nie kupil zadnego buta nike dostepnego w sklepach warszawskich - nike upycha tu buty "wygladajace cool", ale zle wykonczone i w kosmicznych cenach
czy ktos sie spotkal z butami z bowermana? ja wiem tylko ze bywaja stormy pegassusy...
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
Shi Long kuang
- Dwarf
- Zaprawiony W Bojach
Uwazam ze Nike Bowerman jest OK. Obecnie istnieje bodajze 8 modeli z tej serii. Dobre opisy na stronach NIKE.
Biegam w NIKE PEGASUS - duza amortyzacja, leciutkie i nic sie nie rozwala (i co wazne wygladaja jak normalne buty biegowe a nie jakies butki dla raperow). Maja na liczniku juz ponad 500km wiec powoli mysle o zakupie nowych.
Do tej pory widzielem Bowermany tylko w Decathlonie w Markach (maja stale 3-4 modele). Normalna cena jest wysoka ok. 450 PLN ale sa tu czeste promocje i wtedy mozna kupic takie buty 200-250 PLN.
Biegam w NIKE PEGASUS - duza amortyzacja, leciutkie i nic sie nie rozwala (i co wazne wygladaja jak normalne buty biegowe a nie jakies butki dla raperow). Maja na liczniku juz ponad 500km wiec powoli mysle o zakupie nowych.
Do tej pory widzielem Bowermany tylko w Decathlonie w Markach (maja stale 3-4 modele). Normalna cena jest wysoka ok. 450 PLN ale sa tu czeste promocje i wtedy mozna kupic takie buty 200-250 PLN.
Dwarf
- Michael
- Stary Wyga
- Kontakt:
A wiecie ze na zachodzie po niektorych krajach kursuje "pomaranczowy van Bowermana"? Czytalem o tym, zatrzymuje sie w niekotrych miastach. Van jest obladowany po brzegi butami Nike (oczywiscie do biegania) i daja je ludziom do testowania, pod warunkiem ze powiedza co o nich sadza (cos w tym stylu
) Niestety ten van nie kursuje w Polsce 

[b]GG #1291119[/b]