Oczywiście dalej będę biegał w DS. Trainer 16, ale może jednak warto jednak w Cumulusach, bo sobie zrobię krzywdę ?
Asics DS Trainer 16 vs. Cumulus 12
- Tomi
- Wyga

Mam pewien dylemat, wiem, wiem, to takie filozofowanie i pitolenie. Ale może ktoś się chętnie podzieli ze mną swoimi spostrzeżeniami. Na pewno biegam neutralnie (sprawdzone testami). We wszystkich sklepach (na bank dobre, gdzie doradcami na pewno byli fachowcy – łącznie z tym, że biegałem na bieżni) oczywiście stwierdzili, że biegam neutralnie. Dostawałem różne buty, ale najlepiej czuję się w Asics, więc dostałem Asics Cumulus (moja waga to 79 kg, wzrost 188 cm). W butach tych raczej czuję się dobrze. Ale kilka miesięcy temu kupiłem sobie Asics Trainer 16 (tak, tak, te żółte
) w Decathlonie, przy nic było napisane, że są dla biegaczy neutralnych, a poczułem się w nich świetnie. Przebiegłem w tym modelu jakieś 500 km, raczej nie widzę problemów, czuję się w nich całkiem dobrze. Ale ostatnio zadaję sobie coraz częściej pytanie, dlaczego sprzedawcy nie polecali mi tego buta, a do tego dziś zauważyłem, że te same buty w Decathlonie(lecz czerwone, pewnie nowy model), są zalecane dla osób pronujących. No i teraz drobna zagwostaka, o co chodzi ?
Oczywiście dalej będę biegał w DS. Trainer 16, ale może jednak warto jednak w Cumulusach, bo sobie zrobię krzywdę ?
-
Kangoor5
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
To zależy od sposobu w jaki będziesz biegał, nie od butów. Inaczej mówiąc, jeśli będziesz biegał źle to na pewno zrobisz sobie krzywdę. Od butów zależy tylko czy będzie to szybciej, czy później.Tomi pisze:Oczywiście dalej będę biegał w DS. Trainer 16, ale może jednak warto jednak w Cumulusach, bo sobie zrobię krzywdę ?
"Shoes don't injure people. Poeople injure themselves"
Danny Abshire
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: żenująca
- Życiówka w maratonie: brak
Kolega wyżej dobrze prawi. Druga sprawa to to, że Asics Cumulus to buty z kategorii butów treningowych, a Asics Trainer 16 to buty tzw. treningowo-startowe... chociaż to zapewne wiesz. Asics Trainer ważą coś ok. 260 gr (zależy od rozm.) i mają inny profil podeszwy, pięta jest w nich niżej w stosunku do śródstopia niż Cumulusach, są też słabiej amortyzowane od Cumulusów. Jak na Trainer to jesteś dość ciężki, w związku z tym jeśli biegasz po twardej nawierzchni jak np. kostka bauma czy asfalt to powinieneś wykorzystywać te buty zgodnie z przeznaczeniem to jest do krótszych treningów np. szybkościowych i do startów na zawodach. Jeśli biegasz po nawierzchniach nieutwardzonych jak leśne ścieżki czy parkowe alejki to możesz spokojnie w nich robić też dłuższe wybiegania... chociaż dobrze by było schudnąć z 5 kg
bo ci w nich może szybko amortyzacja siąść
. Wszystko to przy założeniu, że biegasz jak większość z nas z "pięty".
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
- Tomi
- Wyga

O roznych parametrach (da się je znaleźć w Internecie), ale nie wiedziałem, że pięta jest niżej niż w Cumulusach. I własnie to mi najbardziej w tych butach odpowiada, w cumulusach czuję się jak na szpilkach. Wczesniej biegałem w butach Mizuno Fortis 4, chyba też miały tak niska piętę.zoltar7 pisze:Kolega wyżej dobrze prawi. Druga sprawa to to, że Asics Cumulus to buty z kategorii butów treningowych, a Asics Trainer 16 to buty tzw. treningowo-startowe... chociaż to zapewne wiesz. Asics Trainer ważą coś ok. 260 gr (zależy od rozm.) i mają inny profil podeszwy, pięta jest w nich niżej w stosunku do śródstopia niż Cumulusach, są też słabiej amortyzowane od Cumulusów.
Jeszcze 1,5 roku temu wazyłem 95 kgzoltar7 pisze:Jak na Trainer to jesteś dość ciężki, w związku z tym jeśli biegasz po twardej nawierzchni jak np. kostka bauma czy asfalt to powinieneś wykorzystywać te buty zgodnie z przeznaczeniem to jest do krótszych treningów np. szybkościowych i do startów na zawodach. Jeśli biegasz po nawierzchniach nieutwardzonych jak leśne ścieżki czy parkowe alejki to możesz spokojnie w nich robić też dłuższe wybiegania... chociaż dobrze by było schudnąć z 5 kgbo ci w nich może szybko amortyzacja siąść
. Wszystko to przy założeniu, że biegasz jak większość z nas z "pięty".