Ostatnio zauważyłem dziwne zjawisko - pojawiają się różnice w dystansie jeżeli chodzi o wskazania Sportracka (aktualnie używam wersję 3) i Garmin Training Center. Różnice następujące:
SportTracks: 9,43 , drugi dzień: 15,82 km
GTC: 9,34 i 15,19 km
Dziwne jest to, że eksportując ze ST do pliku tcx, który potem importuję do run-loga również mam takie same różnice. To znaczy po eksporcie do tcx dystans jest taki sam jak zassane bezpośrednio do GTC.
O co chodzi?
PS - dane z plików tcx oraz w GTC są zgodne z tym co pokazuje zegarek (FR205). Tak jakby Sportrack wydłużał dystans sam z siebie - może uwzględnia różnice wysokości?
Sporttracks - garmin TC - różnice w dystansie
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:44
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Witam
Użytkuje garmina 305 i mam dokładnie taką samą obserwację. Zawsze Sporttracks zawyża, względni garmin TC zaniża. Też chciałbym wiedzieć skąd to się bierze...
Użytkuje garmina 305 i mam dokładnie taką samą obserwację. Zawsze Sporttracks zawyża, względni garmin TC zaniża. Też chciałbym wiedzieć skąd to się bierze...
-
- Zaprawiony W Bojach
wynika to z różnego algorytmu liczenia używanego przez Garmina i Sporttracksa.
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
Tego się domyślam. Myślę, że może chodzić o to, że ST bierze pod uwagę krzywiznę ziemi a GTC, podobnie zresztą jak obliczenia w samym zegarku, nie.
Przyszło mi do głowy również to, że te różnice zaczęły być wyraźne w momencie ustawienia w zegarku funkcji zapisywania punktów co sekundę zamiast smartcośtam. Sprawdzę na kolejnym wybieganiu.
Przyszło mi do głowy również to, że te różnice zaczęły być wyraźne w momencie ustawienia w zegarku funkcji zapisywania punktów co sekundę zamiast smartcośtam. Sprawdzę na kolejnym wybieganiu.
-
- Zaprawiony W Bojach
w jednym z tematów o 305 Patatajec wyjaśniał to dośc dokładnie, może poszukasz?
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
faktycznie - był taki temat:
o tutaj
stuprocentowe wyjaśnienie nie padło, ale myślę, że można nad tym zjawiskiem przejść obojętnie. Generalnie sporttrack podaje bardziej optymistyczne wyniki, więc mile łechce ego. Ostatnio wyszło mi jakieś 400 m różnicy (ST w górę) na 10 km w bardzo zróżnicowanym terenie. Myślę, że na płaskim problem ten jest mniejszy, co zresztą sprawdziłem na atestowanych trasach. Przykład:atestowany bieg na 10K - garmin: 9,98 km, ST: 10,06.
o tutaj
stuprocentowe wyjaśnienie nie padło, ale myślę, że można nad tym zjawiskiem przejść obojętnie. Generalnie sporttrack podaje bardziej optymistyczne wyniki, więc mile łechce ego. Ostatnio wyszło mi jakieś 400 m różnicy (ST w górę) na 10 km w bardzo zróżnicowanym terenie. Myślę, że na płaskim problem ten jest mniejszy, co zresztą sprawdziłem na atestowanych trasach. Przykład:atestowany bieg na 10K - garmin: 9,98 km, ST: 10,06.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Zauważyłem, że wyniki się rozjeżdżają przy bieganiu w lesie i terenie pofałdowanym. Jako ciekawostkę dodam, że ostatnio biegałem na stadionie i Garmin zawyżał średnio o 10m na każde kółko, a sporttracks nawet więcej... Suma sumarum, którego dystansu mam się trzymać? Czasami różnice dochodzą do 15sek/min/km.