Komentarz do artykułu Test Suunto - AMBIT

Awatar użytkownika
RBB
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak to wygląda. Patrzę teraz na innych gości, którzy mają Ambit i u nich podobnie - do 10 minut zawyżone tętno w stosunku do tego, co następuje później. Także to raczej sprawa nawilżenia paska. Dzięki, że zwróciłeś na to uwagę, bo sam bym chyba nie wpadł ;). Do tej pory nie zwilżałem pasków, również w innych sprzętach.
PKO
Awatar użytkownika
RBB
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dziś zwilżyłem elektrody paska, ale dalej zawyża tętno przez około 1km. Wcześnie, zanim zacząłem bieg szedłem chwilę i odczyt był dobry.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hm... spotkałem się kiedyś z takim zjawiskiem wysokiego tętna w pierwszych minutach treningu, podczas lektury forum - to jest bodajże taka cecha specyficzna niektórych osób, może wrzuć temat na dział trening - ja nie jestem specjalistą od spraw tętna, ale na pewno ktoś kompetentny się odezwie.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
RBB
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na 90% jest to sprawa Ambita, nie mojego tętna. Jak wspominałem, wiem raczej w jakiej strefie się znajduję w danym momencie. Sikor raczej do dystansu mi służy. Poza tym, popatrzyłem na dwóch gości, którzy mają Ambita i w ciągu ostatnich dni mają to samo na swoich wykresach. Jeden z nich już wyczaił problem, bo sygnalizował w opisie move, że pierwsze minuty tętno ma zawyżone. Myślę, że sprawa jest już na tyle powszechna, że ktoś z Suunto się tym zajmuje lub zajmie.
Maryn
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44 min

Nieprzeczytany post

Wiadomo kiedy nowsza wersja?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nowsza wersja czego?

przeciez dopiero co był wydany nowy soft...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Maryn
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nowa ponieważ mam nadzieję, że wprowadzą parę udogodnień pod treningi "multisport" :)

Funkcje związane z pływaniem też by się przydały.

Tak na marginesie żeby nie było, że marudzę, aktualny software daje rade!
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:56 min
Życiówka w maratonie: 3.15:46

Nieprzeczytany post

Mam male pytanko. Czy dane z zegarka mozna w jakis sposob zapisac lub konwertowac tak aby mozna bylo wrzucic na endomondo??

pozdrawiam T

Ps. nie aktualne znalazłem:), nowa aktualizacja załatwia wszystko:)
TomB

HM 1:27:04
M 3:15:46
sq6ny
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam, zastanawiam się nad zakupem ambita (na chwilę obecną użytkuję garmina 910) doszukałem się informacji odnośnie aplikacji do ambita, opcja ta wydaje mi się dość ciekawa czy może mi ktoś przybliżyć ten temat ewentualnie może jakieś ciekawsze aplikacje? Jak spisuje się barometr ciekawi mnie również jakie są wasze uwagi odnośnie dwóch chyba bardzo przydatnych funkcji tj szczytowy efekt treningowy oraz czas odpoczynku (czy ten czas wskaźnik działa w analityczny sposób co TSB - Stress Balance w wko+, czy odczyt jest możliwy prosto z urządzenia czy dopiero przez komputer). Z góry dzięki.

Pozdrawiam miłego wieczoru życzę - Paweł
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1. barometr- działa powiedzmy, że dobrze, chyba, że mój jest jakiś walnięty, ale nie sądze, bo brat ma takiego samego Ambita i co chwile trzeba kalibrować, juz próbowałem wszystkich opcji- chyba, że za głupi jestem. W 910xt troche wariował, ale wg mnie był stabilniejszy. Najlepiej to w fenixie działał :lalala: - przewyższenia generalnie pokazuje dobrze, ale może przekłamywać co do wysokości. Nie wiem czy on koryguje tak jak garmin przy pomocy GPS, czy tylko opiera się na barometrze

2. aplikacje są, ale to dość ,,duża" nazwa, raczej możesz sobie dodać takie opcje jak np pokazywanie ostatniego okrążenia, obliczanie czasu ukończenia jakiegoś biegu w trakcie, alarm hydracyjny , przypomnienie o zażyciu nowego żelu na trasie , generalnie wpisz sobie suunto app zone w google i sam zobacz

3. o PTE nie powiem nic bo nie uzywam czujnika tętna
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:56 min
Życiówka w maratonie: 3.15:46

Nieprzeczytany post

rockduck pisze:1. barometr- działa .....................

Możesz napisać kilka słów porównawczych miedzy ambitem i 910?

Pozdrawiam
:)
TomB

HM 1:27:04
M 3:15:46
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

910xt tez idealnego barmometru nie ma, ale z tego co widziałem po ostatniej akutualizacji na dzisiejszej wycieczce biegowej (u znajomego) to zaczął chodzić bardzo przyzwoicie, najfajniejszy barometr wg mnie ma fenix, on jest bardzo stabilny, dosłownie pare razy zdarzało mi się na znanym mi punkcie, który jest oznaczony przez PTTK, że gwałtownie dodał albo odjął wysokość- najczęściej mylił się- czasem 2 metry a czasem 12 metrów, ale dla mnie taki pomiar jest w porządku.

Ambit- jak dla mnie sumę przewyższeń liczy bdb, bo to się zgadza z tym co mogę sprawdzić na mapach i porównać z innymi zegarkami, ale wczoraj kalibrowałem go na owym znanym mi punkcie- ustawiłem taką sama wysokość jaka była na tablicy czyli 324m n.p.m. Dzisiaj przebiegając przez ten punkt wskazał 224. Amibt brata to samo- może ja coś źle w nim ustawiłem, ale próbowałem wszystkich opcji i na każdej to samo. Na forach amerykańskich sporo osób ma podobne doświadczenia. Może spróbuje jeszcze skalibrować go tak, że przy tablicy pttk wpisze wysokość i ciśnienie w danym momencie, tylko jak sprawidzić ile na tej górce mamy powietrza nad sobą :hahaha:
Awatar użytkownika
RBB
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Szczytowy efekt treningowy PTE i Recovery time - funkcje bardzo przydatne. Szczególnie druga w moim przypadku prawie zawsze dyktuje, kiedy organizm jest gotowy do następnego wysiłku. Pierwsza potrafi nieźle mobilizować.
Przekłamania pomiaru wysokości się zdarzają, ale bardzo niewielkie - dzisiaj na przykład Kalatówki wskazywał 1220 m npm, a faktycznie jest 1198.
Maryn
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

W trybie auto, po 7 dniach od kalibracji wskazuje w miejscu zamieszkania 135 m.n.p.m - powinno być 115 m.n.p.m.

Zmiana pogody, ma bardzo duży wpływ na wskazania wysokości i to nie ważne w jakim trybie jest ustawiony barometr.

PS. Skąd bierzecie dane o wysokości do kalibracji? Czy google earth to dobre rozwiązanie?
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

google earth ma calkiem sensowne dane. Ja biore z tablic PTTK bo mam takie na swoich trasach. Wczoraj pokazywał idealnie :hejhej: ale zdarzaja mu sie ,,bledy" w stylu 115 m zamiast 215. Pogoda ma chyba taki wpływ , ostatnio było bardzo ładnie i słonecznie, a teraz opady.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ