Buty Lekkie, Elastyczne, Niskoprofilowe.....Estetyczne
-
- Zaprawiony W Bojach
Musiałbym je pomacać; ale obawiam się że są takie jak niedawno kupiłem za 14,99 zł u Mnie w sklepie; dobre są do chodzenia; biegałem w nich też trochę ale to chyba nie jest to co ZEN Ekiden. Podeszwa musi być miękka jak ludzka skóra na stopach. Twardsza guma odpada.
Ale lepiej niech się mistrz wypowie.
Ale lepiej niech się mistrz wypowie.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie szukajcie w Zenku wyroczni, bo też potrzebuje pomacać, żeby zdanie wyrobić. Jurek ma jednak rację co do twardej gumy. Ona psuje wszystko. But jest twardy i do tego nie ma dobrego czucia wtedy. Ile waży ten bucik?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
W tym rozmiarze jestem w stanie zejść z zenkiem poniżej 100 gram. To już trochę mówi o stosowanych materiałach w podeszwie, bo na pewno będą twardsze i gęstsze od pianki.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Wracając do tematu: jak jest żywotność takich butów? Chodzi mi po głowie Kinvara, jak jest z jej wytrzymałością? Przyjeło się że zwykłe buty obliczone są na 1000-1200km a jak jest z tymi? Jestem dość cieżki (87kg/186cm) i nie wiem czy te buty długo przetrwają bo przyjeło się że typowe startówki są na 200-400km, a przy mojej wadze? Ktoś jest w stanie to ocenić?
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Przy takich typach butów nie przelicza się ich wytrzymałości na kilometry. Bo jeśli zależy nam na minimalnej amortyzacji to jeszcze mniejsza jest tylko zaletą. Więc zapytałbym po ilu treningach lub kilometrach rozsypuje się cholewka.Duncan pisze:Wracając do tematu: jak jest żywotność takich butów? Chodzi mi po głowie Kinvara, jak jest z jej wytrzymałością? Przyjeło się że zwykłe buty obliczone są na 1000-1200km a jak jest z tymi? Jestem dość cieżki (87kg/186cm) i nie wiem czy te buty długo przetrwają bo przyjeło się że typowe startówki są na 200-400km, a przy mojej wadze? Ktoś jest w stanie to ocenić?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Podejrzewam że cholewka raczej wytrzyma trochę.
Krzysztof i Adam: widzę że i przy Mirage i Kinvarach obaj zgodnie napisaliście o ucisku na stopie, czy przy innych modelach Saucony (powiedzmy mniej minimalistycznych jak np. Ride/Triumph/Paramount/Guide) też mieliście ten dyskomfort? Może to kwestia Arch-Locka lub jakiegoś innego systemu? Bo ja biegam w butach tylko tej firmy i nie mam problemów.
Co do testu to dobrze że się pojawił, chyba nikt w PL jeszcze czegoś takiego nie robił Chociaż do pełni szczęścia w teście brakowało mi jeszcze Perergrinów.
Krzysztof i Adam: widzę że i przy Mirage i Kinvarach obaj zgodnie napisaliście o ucisku na stopie, czy przy innych modelach Saucony (powiedzmy mniej minimalistycznych jak np. Ride/Triumph/Paramount/Guide) też mieliście ten dyskomfort? Może to kwestia Arch-Locka lub jakiegoś innego systemu? Bo ja biegam w butach tylko tej firmy i nie mam problemów.
Co do testu to dobrze że się pojawił, chyba nikt w PL jeszcze czegoś takiego nie robił Chociaż do pełni szczęścia w teście brakowało mi jeszcze Perergrinów.
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
Adam/Krzysztof a możecie napisać coś więcej o adidasach CC Ride, które wydają się być bardzo fajne (szczególnie na upalne lato) i zostały przez was dość dobrze przyjęte, ale jakoś mało o nich mówiliście w filmiku.
ps.
ps.
To chyba jednak jest but terenowy, chociaż minimalistyczny, więc nie mieścił się w ramach przedmiotowego testuDuncan pisze:do pełni szczęścia w teście brakowało mi jeszcze Perergrinów.

Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Kinvara ma na górze cholewki jakieś wypustki i to z tego wynika, one mają lepiej przywierać do stopy, takie ich zadanie. Mi one bardzo przeszkadzały ale Krzysiek mówi, że jemu po kilku treningach już przestały a w Mirage ich tak nie czuć. Peregrine to rzeczywiście raczej but terenowy do innego testu.
Co do CC Ride - usłyszałeś to co chciałeś.
To że powiedzieliśmy, że są bardzo minimalistyczne to nie znaczy że wszystko jest tak świetnie.
Ona są idealne dla tych wszystkich którzy szukają dużego zbliżenia do biegania bosą stopą, miękkiej podeszwy. Ja na przykład wolę kiedy podeszwa jest twarda i dlatego znacznie lepiej pasowały mi Faas 250.
A CC Ride - ja bym się w nich nie odważył biegać - nawet po tych kilkudziesięciu metrach czułem że są dla mnie za "mocne" - ta pianka w podeszwie jest naprawdę delikatna, biegałem też chwilę w Nike Free 3.0 i wg mnie CC Ride jest bliższy bosej stopie. Ale - jak mówię nie dla mnie. Krzysiek może w nich trochę pobiega ale nie wiem czy będzie chciał być takim minimalistą.
Co do CC Ride - usłyszałeś to co chciałeś.

To że powiedzieliśmy, że są bardzo minimalistyczne to nie znaczy że wszystko jest tak świetnie.
Ona są idealne dla tych wszystkich którzy szukają dużego zbliżenia do biegania bosą stopą, miękkiej podeszwy. Ja na przykład wolę kiedy podeszwa jest twarda i dlatego znacznie lepiej pasowały mi Faas 250.
A CC Ride - ja bym się w nich nie odważył biegać - nawet po tych kilkudziesięciu metrach czułem że są dla mnie za "mocne" - ta pianka w podeszwie jest naprawdę delikatna, biegałem też chwilę w Nike Free 3.0 i wg mnie CC Ride jest bliższy bosej stopie. Ale - jak mówię nie dla mnie. Krzysiek może w nich trochę pobiega ale nie wiem czy będzie chciał być takim minimalistą.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Adam: a przewidujesz jakieś testy Peregrine/Minimus/Hattori?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Peregrine i Hattori to jednak inna liga - tzn Hattori jest na maksa minimalistyczny - więc pewnie akurat takiego porównania nie zrobimy. Co do Minimus - nie wiem, nie dotykałem.
- Flash_2010
- Rozgrzewający Się
Witam serdecznie
Z dużym zaciekawieniem przeczytałem Wasz test. Jestem sprinterem i szukam butów do treningów poza bieżnią - takich, które w jakiś sposób będą oddawały klimat treningu na bieżni - do rozgrzewki/truchtu + rozbiegów + treningu właściwego+chłodzenie.
Teren: asfalt i ubite ścieżki leśne.
W sumie to wychodzi około 4 km truchtów, rozbiegów około 600 m + treningu 1000 - 2000 m. Summa sumarum:~ 6km/trening.
W warunkach domowych, trening robiłem w Asiscach Cumulusach ale potrzebuję czegoś bardziej sprężystego - butów w których będę czuł lepiej powierzchnię...
Niestety mimo lektury Waszych testów w dalszym ciągu brakuje mi kilku odpowiedzi:
1) Rozróżniacie buty minimalistyczne od naturalnych. Które z tych butów wg Was bardziej nadają się do szybkich treningów - takich jak potrzebuję?
Wstępnie wybrałem takie modele:
Adidas CC Ride
Puma FAAS 250
Nike Free Run 2 ???
ale na forum pojawiły się jeszcze sugestie dot. 2 nie testowanych modeli: Peregrine i Hattori - jak bardzo są minimalistyczne? Bardziej od wyżej wymienionych?
2) Czy bieganie w butach naturalnych może rzeczywiście poprawić bieg (pracują wszystkie mięśnie i ścięgna)? Czy lepiej w nich biegać tylko truchty?
UWAGA: Czytałem na forum wątki ws tego tematu ALE nie znalazłem opinii krótkodystansowców.
3) Czy któryś z tych modeli można porównać do Nike Mayfly?
4) W Waszym teście bardzo brakuje mi pełnego rozróżnienia na buty dla supinatorów vs pronatorów.
W wyszukiwarkach butów wyżej wymienionych marek pojawia się bardzo dziwna sytuacja po uzupełnieniu informacji o podbiciu, rodzaju kroku, etc. I tak przy tych samych ustawieniach wychodzi że:
Nike - wskazuje Nike Free Run 2
Adidas - nie wskazuje żadnego buta
Puma - reklamuje serię FAAS jako neutralną ale w modelu 250 i 300 wydaje mi się że jednak są bardziej dla pronatorów
Jak to jest naprawdę - możecie coś doradzić?
Pozdrawiam
Z dużym zaciekawieniem przeczytałem Wasz test. Jestem sprinterem i szukam butów do treningów poza bieżnią - takich, które w jakiś sposób będą oddawały klimat treningu na bieżni - do rozgrzewki/truchtu + rozbiegów + treningu właściwego+chłodzenie.
Teren: asfalt i ubite ścieżki leśne.
W sumie to wychodzi około 4 km truchtów, rozbiegów około 600 m + treningu 1000 - 2000 m. Summa sumarum:~ 6km/trening.
W warunkach domowych, trening robiłem w Asiscach Cumulusach ale potrzebuję czegoś bardziej sprężystego - butów w których będę czuł lepiej powierzchnię...
Niestety mimo lektury Waszych testów w dalszym ciągu brakuje mi kilku odpowiedzi:
1) Rozróżniacie buty minimalistyczne od naturalnych. Które z tych butów wg Was bardziej nadają się do szybkich treningów - takich jak potrzebuję?
Wstępnie wybrałem takie modele:
Adidas CC Ride
Puma FAAS 250
Nike Free Run 2 ???
ale na forum pojawiły się jeszcze sugestie dot. 2 nie testowanych modeli: Peregrine i Hattori - jak bardzo są minimalistyczne? Bardziej od wyżej wymienionych?
2) Czy bieganie w butach naturalnych może rzeczywiście poprawić bieg (pracują wszystkie mięśnie i ścięgna)? Czy lepiej w nich biegać tylko truchty?
UWAGA: Czytałem na forum wątki ws tego tematu ALE nie znalazłem opinii krótkodystansowców.
3) Czy któryś z tych modeli można porównać do Nike Mayfly?
4) W Waszym teście bardzo brakuje mi pełnego rozróżnienia na buty dla supinatorów vs pronatorów.
W wyszukiwarkach butów wyżej wymienionych marek pojawia się bardzo dziwna sytuacja po uzupełnieniu informacji o podbiciu, rodzaju kroku, etc. I tak przy tych samych ustawieniach wychodzi że:
Nike - wskazuje Nike Free Run 2
Adidas - nie wskazuje żadnego buta
Puma - reklamuje serię FAAS jako neutralną ale w modelu 250 i 300 wydaje mi się że jednak są bardziej dla pronatorów
Jak to jest naprawdę - możecie coś doradzić?
Pozdrawiam
Kto jest szybszy? Zakład? Chodź się ścigać! speed..Speed..SPEED.. SPRINTERZY !!!