Suunto Ambit 2 Black - mini recenzja:)
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wydaje mi się że jest taka możliwość aby w porcie USB wyłączyć zasilanie (jak nie to proszę mnie poprawić). Można by sobie jeden taki zrobić na stałe w komputerze i do niego podpinać zegarek gdy chcemy tylko pozmieniać ustawienia, a do ładowania korzystać z innego portu USB.
Nie wiem tylko czy na takim porcie z odciętym zasilaniem będzie wszystko działać.... teoretycznie zegarek ma baterie więc nie powinien wymagać dodatkowego zasilania aby wgrać na niego jakieś appki lub pozmieniać ustawienia....
Niech ktoś mądrzejszy się wypowie albo jakiś posiadacz spróbuje to zrobić.... planuje zakup Ambita 2S i też bym nie chciał rozpieprzyć baterii ciągłym doładowywaniem, a zgrywanie treningów raz na tydzień to nie dla mnie... znam siebie i będzie mnie to męczyć - muszę mieć wsio na bieżąco wgrane. Zresztą po powrocie z treningu lubię poanalizować różne rzeczy - kilka dni po fakcie to już musztarda po obiedzie.
Nie wiem tylko czy na takim porcie z odciętym zasilaniem będzie wszystko działać.... teoretycznie zegarek ma baterie więc nie powinien wymagać dodatkowego zasilania aby wgrać na niego jakieś appki lub pozmieniać ustawienia....
Niech ktoś mądrzejszy się wypowie albo jakiś posiadacz spróbuje to zrobić.... planuje zakup Ambita 2S i też bym nie chciał rozpieprzyć baterii ciągłym doładowywaniem, a zgrywanie treningów raz na tydzień to nie dla mnie... znam siebie i będzie mnie to męczyć - muszę mieć wsio na bieżąco wgrane. Zresztą po powrocie z treningu lubię poanalizować różne rzeczy - kilka dni po fakcie to już musztarda po obiedzie.
- małymiś
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:53:02
Ja podłączam zasadniczo często 4-5 razy w tygodniu. A2 mam jakoś od jesieni 2013, specjalnie nie zauważyłem jakiegoś wielkiego spadku pojemności. Wręcz chyba przydałoby mu się wyładować, a jeszcze ani razu do tego nie doszło.
W święta nie podłączałem przez około tydzień bo była awaria movescounta i chodził przez tydzień przy 4 treningach łącznie około 40 km, zostało mi ze 23-25% baterii.
Ale nie wiem jaka jest wrażliwość pytającego, bo czy na zimowym ultra po 4 godzinie przy -10C po 1 roku co dziennego podłączania i przy 1 s próbkowaniu i zachmurzonym niebie spadek pojemności wyniesie de facto 10 minut pracy czy też 12 minut, to akurat dla mnie osobiście jest bez znaczenia....
zawsze możesz wymienić baterię po kilku latach
http://forums.watchuseek.com/f233/ambit ... 898-2.html
W święta nie podłączałem przez około tydzień bo była awaria movescounta i chodził przez tydzień przy 4 treningach łącznie około 40 km, zostało mi ze 23-25% baterii.
Ale nie wiem jaka jest wrażliwość pytającego, bo czy na zimowym ultra po 4 godzinie przy -10C po 1 roku co dziennego podłączania i przy 1 s próbkowaniu i zachmurzonym niebie spadek pojemności wyniesie de facto 10 minut pracy czy też 12 minut, to akurat dla mnie osobiście jest bez znaczenia....
zawsze możesz wymienić baterię po kilku latach
http://forums.watchuseek.com/f233/ambit ... 898-2.html
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 37:48
@małymiś - dzięki za odpowiedź. Doszedłem do wniosku, że zegarek ma mi służyć, a nie odwrotnie, więc też zgrywam treningi pojedynczo, ale nie ładuję baterii na maksa za każdym razem - odłączam kabel zaraz po zgraniu treningu. Planuję ładować na maksa dopiero jak zejdzie do 10-20%.
Ciekawe ile Suunto sobie życzy za nową baterię - gdyby to było w granicach 30% ceny nowego zegarka, to taka opcja by mi odpowiadała, bo nie potrzebuję bajerów z Ambita3.
Z moich obserwacji w temp. -5-0 stopni, przy maksymalnej dokładności GPS i zapisu oraz z czujnikiem HR, +/- 10% baterii zużywa się w 1h10min, więc powinno wystarczyć na 11h. Dziś biegłem zawody przełajowe na 10km (temp. +6 stopni) i przez 43min zegarek zużył 5% baterii (z czujnikiem HR). Moim zdaniem to świetne wyniki.
Ostatnio robiłem aktualizację Moveslinka do wersji 1.3.1 i po tym zaczął się wykrzaczać przy każdej próbie uruchomienia. Pomogła dopiero reinstalacja.
Ciekawe ile Suunto sobie życzy za nową baterię - gdyby to było w granicach 30% ceny nowego zegarka, to taka opcja by mi odpowiadała, bo nie potrzebuję bajerów z Ambita3.
Z moich obserwacji w temp. -5-0 stopni, przy maksymalnej dokładności GPS i zapisu oraz z czujnikiem HR, +/- 10% baterii zużywa się w 1h10min, więc powinno wystarczyć na 11h. Dziś biegłem zawody przełajowe na 10km (temp. +6 stopni) i przez 43min zegarek zużył 5% baterii (z czujnikiem HR). Moim zdaniem to świetne wyniki.
Ostatnio robiłem aktualizację Moveslinka do wersji 1.3.1 i po tym zaczął się wykrzaczać przy każdej próbie uruchomienia. Pomogła dopiero reinstalacja.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 41:42
- Życiówka w maratonie: 3:28:14
witam, mam mały problemik ze swoim Suunto 2S a mianowicie pokazuje mi błędne wartości w funkcjach wchodzenie ,schodzenie, czas wejścia ,zejścia i płaszczyzny np. przy dzisiejszym treningu w górach wyglądało to tak http://www.movescount.com/pl/moves/move49767200 może ktoś już miał taki problem?
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Macie jakiś pomysł jak przetestować Ant+ w A2? Bo już nie wiem co mi szwankuje czy zegarek czy czujniki. Mam pasek garmina i footpod, oba działają na ant+. Zegarek traci sygnał z paskiem na 100% bo bardzo często nie pokazuje tętna i myślałem, że jest to wina paska, ale teraz jak patrze na wykresy tempa to kiedyś była to ładna, prawie równa linia, a teraz linia prawie jak na ekg 
Footpod ma baterie która będzie miała jakieś 6 miesięcy, tak samo pasek. Nie mam od kogo pożyczyć czegoś co po nat+ można sparować z zegarkiem, żeby sprawdzić czy działa prawidłowo...

Footpod ma baterie która będzie miała jakieś 6 miesięcy, tak samo pasek. Nie mam od kogo pożyczyć czegoś co po nat+ można sparować z zegarkiem, żeby sprawdzić czy działa prawidłowo...

-
- Wyga
Szukałem i nie mogę znaleźć. Sam jestem ciekawy.norkun pisze:Ktoś wie co dodali/poprawili? Na stronie Suunto jest tylko info o nowej wersji.jaroslavo pisze:Dostępna nowa wersja oprogramowania 1.0.46.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Może ktoś z was wie czy mając do ambita podłączony pulsometr i footpod, oba na ant+, to czy tracąc sygnał z footpoda, zegarek szukając go rozłączy też pulsometr na chwilę? Bo z moich obserwacji na to by wychodziło. Miałem strasznie wachania tempa chwilowego mimo podłączonego footpoda i co chwila zegarek tracił sygnał z paska. Po wymianie baterii w footpodzie jak ręką odjął... 

-
- Wyga
Raczej nie i nie powinno się tak dziać. To są dwa osobne urządzenia sparowane.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Jeszcze jedno pytanie, co wlaczyc/wylaczyc, zeby ustawione interwaly sie same lapowaly? Ustawilem sobie interwal 1,2km na 3'30". Myslalem, ze zegarek zapisze mi to jako okrazenia, a on dalej wszystko z autolapa co 1km bral... jedyne co mi w tej chwili przychodzi do glowy to wylaczenie autolapa i reczne jego lapanie, ale robiac interwaly wolalbym nie musiec tego pilnowac...
- bycjakfilipides_pl
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 48:56
- Życiówka w maratonie: 3:59:55
- Kontakt:
Panowie i Panie, czy możecie mi powiedzieć jak to jest z trybem pływania i nauki pływania. Mój Ambit 2R ma jakiś chory problem. Nie pokazuje opcji nauki pływania, przez co nie zlicza mi przepłyniętego dystansu. Kiedy próbowałem go ustawić tak jak to powinno wyglądać w opcjach aktywności pojawia się tylko activate => autoscroll. Wogóle nie wyświetla się ustawienie dystansu basenu. Czy ktoś może mi pomóc jak to ustawić