Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji

Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hael pisze:Paweł, przeczytaj mojego posta wyżej. Wlasnie FP da ci to czego nie da ci gps - powtarzalnosc. Dzieki temu wiesz, jakiego tempa sie trzymac. Kadencja i dlugosc kroku nie zmieniaja sie co chwile - sa raczej stale i przede wszystkim powtarzalne dla danych predkosci.
O powtarzalność lub jej brak tu chodzi. Ja chciałbym wiedzieć, czy te 5 km przebiegłem w niecałe 27min., czy 30, czy przebiegłem 5 czy 5.5km?..Dotychczas biegając w tempie 7:00, zapewne z taką samą długością kroku, bo w truchcie to czułem, dystans z gps i fp był podobny.Teraz, gdy wydłużyłem krok i zrobiłem to celowo, nagle są duże rozbieżności. No i czy w związku z tym tempo, które też bazuje na danych z FP i o którym piszesz, że najważniejsze, jest prawdziwe, gdy raz stawiam krótszy, innym razem dłuższy krok??
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

Ostatni raz :usmiech:
W fp masz stałe odchylenie od rzeczywistego dystansu dla danej predkosci, w gps jest to w trzy swiaty - co nie oznacza , ze nie moze byc dobrze przy sprzyjajacych warunkach. Jak przestaniesz sie zastanawiac o ile rozni sie dystans z fp od rzeczywistego ( bo z gps nie ma sensu porownywac z uwagi na zmiennosc pomiaru), to bedziesz mial wreszcie idealne narzedzie do robienia powtarzalnych treningow. I wowczas mz jest nieistotne, ze biegasz 4,9km zamiast 5.

Swoja droga, moj fp nie pokazuje duzych odchylen przy zmianie predkosci (tempa od 5:45 do 3:30) od rzeczywistego pomiaru wg geoportal.
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

OK, Hael, nie będę zatem "na poważnie" podchodził do GPSa, wszystko, o czym pisałeś o jego niedostatkach jest mi znane i zgadzam się z Tobą. Swoja drogą jak wytłumaczyć powodzenie zegarków z GPSem jako popularnego, profesjonalnego narzędzia treningowego?..Cały wywód mój miał taki sens, że chciałbym poza bieżnią mieć jakąś miarodajną informację o przebytym dystansie, nie co do metra, ale co do pół kilometra to już tak..Zwątpiłem też w rzetelność pokazywanego tempa..Przy okazji pobiegnę sobie ten sam dystans z różna prękością i zobaczę, czy mi zmierzy to samo ;)...
P@weł...

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Swoja drogą jak wytłumaczyć powodzenie zegarków z GPSem jako popularnego, profesjonalnego narzędzia treningowego?
tak, że wbrew temu co pisze Hael to bardzo dobre narzędzie do monitorowania treningu.

ostatnio testowałem dokładność pomiaru mojego zegarka przy pochmurnym niebie. na dystansie 2,5km nie rozjechał się nawet o 10m - najmniejsza odległość jaką pokazuje zegarek.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

Tym razem, innym ci sie rozjedzie o 20 a innym o 100. Gps jest fajny na rower, bo wiem gdzie jadę i gdzie dystanse są na tyle duże, że chwilowe przekłamania mają mniejsze znaczenie. I można sobie obejrzeć na mapie, gdzie się dojechało. Ale i tu, co ciekawe, przynajmniej w edge 800, można wybrać pomiar odległości/prędkości z czujnika na kole, który jest takim fp dla roweru. Ale myślę, że i tak najważniejsze to biegać i nie dać się zwariować tym całym sprzętem :usmiech:

Paweł, poznałeś już wady i zalety obu systemów, poczytaj jeszcze inne wątki, które niewiele ci pomogą w wyborze :usmiech: bo żaden z nich nie jest doskonały - więc chyba nie masz wyjścia i musisz przekonać się sam co dla ciebie będzie najlepsze.
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
Lukasz89
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

witam,

tak jak mi tu poradzono oddalem garmina na gwarancje i juz po kilku dniach moglem sie cieszyc nowym garminem :)
po kilku treningach pojawil sie jednak problem z czujnikiem tetna, po prostu przestal go znajdywac. Jako, ze z nowym garminem dostalem nowy czujnik sprawdzilem jego rowniez, ale bez rezultatu. Zamienilem baterie w obu czujnikach i tu moje pomysly sie skonczyly przy kliknieciu w opcje ON pojawia sie napis SCANNING a nastepnie HRM NOT FOUND.
Macie jakies pomysly czy zglosic do reklamacji?
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie miałem ani razu problemu z "utratą", czy "nie widzeniem" paska, ostatnio natomiast ruszyłem i zorientowałem się, że "stracił" FP. Pomogło ponowne przeskanowanie. Inna rzecz mnie martwi. Ostatnio za każdym razem ekran centralnie zaparowuje, co powoduje, że mocno muszę kręcić nadgarstkiem, by coś zobaczyć. Macie też tak?
P@weł...

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli ekran zaparowuje, to zegarek Ci się rozszczelnił i do środka dostaje się pot. Zmieniałeś może niedawno baterię? Ja swojego w ten sposób załatwiłam. :smutek:
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie, nic od nowości, czyli kilku miesięcy z nim nie robiłem..Inny problem, to kiepsko uruchamiające się podświetlenie, czego doświadczyłem przy pierwszych szybszych zmierzchach, ale to inna sprawa. Zaparowywanie pojawiło się niedawno, zegarek mam podczas biegu odsłonięty (podwijam rękaw bluzy), dość szybko centrum szybki pokrywa się parą, która pod koniec biegania obejmuje większość szkiełka. Nigdy nie kąpałem się z nim, ani też nie miałem na mocniejszym deszczu..
P@weł...

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mi też strasznie paruje. Podświetlenie jest strasznie denne. Nie mówiąc już o braku funkcji wstrząsowego podświetlenia co powinno być standardem. W końcu są to zegarki dla sportowców. Po odparowaniu nie działa prawy górny przycisk :ojoj:

Obecnie przy rozbieganiach rzędu 4:50min/km kalibracja wynosi 106.5% :orany: i jest prawidło ustawiona zgodnie z mapami w necie :ojoj:
Rok temu prawidłowa wartość przy 5:05min/km wynosiła 102% Już brak mi siły o co w tym "bublu" tak na prawdę chodzi.
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tomku, zgadzam się, patent z Timexa powinien być standardem. Teraz, gdy ciemno, zamiast macać, albo oświetlać czołówką, przydałoby się machnięcie nadgarstkiem i w ogóle jaśniejsze podświetlenie.
Parowanie jednak jest niedopuszczalne, bo przecie miejsce zegarka jest na nadgarstku, a pocenia tam nie wyeliminuję..Myślałem, że to jednorazowy incydent, ale teraz mam tak co bieg. Czy to jest podstawa do reklamowania, będziesz coś z tym robił, Tomek?
Co do kalibracji, też nie kumam, o co chodzi. ja ostatnio pisałem, że na logikę - dając większe susy w biegu szybszym, mniejsze w truchcie, a z tą samą kadencją, zegarek podaje różne odczyty odczyty..
P@weł...

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

maciejl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

P@weł pisze:Parowanie jednak jest niedopuszczalne, bo przecie miejsce zegarka jest na nadgarstku, a pocenia tam nie wyeliminuję..Myślałem, że to jednorazowy incydent, ale teraz mam tak co bieg.
To raczej nie jest spowodowane poceniem się. Wilgoć w zegarku została kiedyś zamknięta - może w deszczowy dzień zmieniałeś baterie. Teraz, gdy z ciepłego pomieszczenia wynosisz zegarek na zewnątrz, to najszybciej schładza się szybka i na niej kondensuje para wodna. Spróbuj otworzyć zegarek na parę godzin w pomieszczeniu o niskiej wilgotności, a potem szczelnie go zamknąć - powinno pomóc.
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Macieju, nigdy go nie otwierałem, nie miałem potrzeby. Zegarek kupiony nowy na początku września.
P@weł...

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

maciejl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

P@weł pisze:Macieju, nigdy go nie otwierałem, nie miałem potrzeby. Zegarek kupiony nowy na początku września.
To nie pozostaje Ci nic innego, jak wyrobienie sobie własnej opinii o jakości serwisu Garmina :ble:
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Od dawna trapi mnie pewne zagadnienie. Dziś biegałem i wyszło mi, że przebiegłem 10.8km średnia prędkość 4:54min/km. Po przyjściu do domu i zgraniu do sporttracka wyświetlają mi się takie oto dane: 10.78km, 4:58min/km oraz dłuższy czas (nie pamiętam jaki miałem przed zrzuceniem). Od czego to zależy?

2. Jak wymienić baterię w footpadzie? Trochę zniszczyłem tę dziurkę i dalej boję się próbować.
ODPOWIEDZ