Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji

Awatar użytkownika
scieslik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

I prędkość i kadencję.
Obrazek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

herson u mnie też się tak czasami dzieje. Jak już się zafiksuje na prędkości np. 1:52 to już tak trzyma.. nie wiem co z tym fantem zrobić.. zwłaszcza, że nie dzieje się tak w jakichś określonych warunkach, tylko czasami, losowo.. może trochę częściej przy zbiegach i interwałach..
boodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kiedy czujnik tak mi się zawieszał na jakimś tempie to czasem pomagało tupnięcie nogą i się odwieszał. Ale problem i tak dalej się pojawiał za 2 dni, za 5 dni, za 10 minut...bez ładu i składu.

Moja nie potwierdzona niczym i przez nikogo teoria mówi, że sam wykończyłem czujnik wytrzepując regularnie i dosyć konkretnie buty z błota trzepiąc jeden but o drugi - coś mogło się w nim uszkodzić i stąd takie wariackie wskazania. Od kiedy uknułem tę teorię już tak z nowym czujnikiem nie robię i jest ok. Ale to tylko gdybanie.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

boodzik, kisio - dzięki
Zobaczę czy i jak często będzie się to powtarzało i nie będę czekał tylko zgłoszę reklamację
Lukasz89
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

czesc,
-czy mozna kupic pasek do zegarka? Jakis czas temu zaczal pekac i teraz trzyma sie na klej, ale co jakis czas sie rozkleja
-gwarancji juz nie mam a czesto sie zdarza, ze mniej wiecej pierwszy kilometr ma za wysokie wskazanie pulso, da sie cos z tym zrobic?
-niby jest dobrze skalibrowany, ale zdarzaja sie spore roznice podczas biegow z atestem, ostatnio na maratonie wyszlo 43km, udalo Wam sie, dokladnie go skalibrowac zeby ciagle pokazywal dobre wartosci?

pozdrawiam
boodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Lukasz89 pisze:czesc,
-gwarancji juz nie mam a czesto sie zdarza, ze mniej wiecej pierwszy kilometr ma za wysokie wskazanie pulso, da sie cos z tym zrobic?
Chyba tylko jedno - wolniej zaczynaj i zwiększaj tempo do docelowego na tym pierwszym kilometrze, jak za szybko zaczniesz to tętno idzie od razu ostro w górę i potem się uspokaja. U mnie tak serducho działa. :taktak:
Lukasz89
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

boodzik pisze:
Lukasz89 pisze:czesc,
Chyba tylko jedno - wolniej zaczynaj i zwiększaj tempo do docelowego na tym pierwszym kilometrze, jak za szybko zaczniesz to tętno idzie od razu ostro w górę i potem się uspokaja. U mnie tak serducho działa. :taktak:
Ale u mnie to blad pulsometru, bo poznaje po swoim oddechu ze mam puls nizszy a poza tym, po kilku minutach doslownie w ciagu kilku chwil spada o jakies 20 uderzen.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zwilżaj czujniki albo po prostu załóż pasek kilkanaście minut przed treningiem.
boodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Spróbuj zrobić 5-10 minut rozgrzewki przed bieganiem i zobacz czy też tak będzie. Jakoś cały czas stawiam na to, że sprzęt jest ok. :niewiem:
Lukasz89
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

boodzik pisze:Spróbuj zrobić 5-10 minut rozgrzewki przed bieganiem i zobacz czy też tak będzie. Jakoś cały czas stawiam na to, że sprzęt jest ok. :niewiem:
zawsze zaczynam wolno i czasem puls spokojnie rosnie a czasem od razu wchodzi w drugi zakres, wiec ewidentnie wina sprzetu.

A ma ktos pomysl co zrobic z paskiem i kalibracja?
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeżeli pęka tzn że masz standardowy "stary"
Mnie i co najmniej kilku osobom z forum, Garmin wymienił nieodpłatnie na pasek premium, ale z tego co mi wiadomo, wszystko w ramach gwarancji.
Czy można kupić? Oczywiście. Za ile? Poszukaj, ale przedtem napisz do garmina, na pewno coś zaproponują.

Co do kalibracji - nie ma ideału, to nie jest sprzęt laboratoryjny.
matkon
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witam,

Wiem, że takie pytanie już padło, ale czy kupilibyście po raz drugi tego Garmina? Obecnie wersję czarną HR/FP można dostać za 540zł, 550zł z odbiorem osobistym. Będę wdzięczny za odpowiedzi, bo chciałbym już w końcu dokonać zakupu po tym jak oddałem swojego Kalenji 300 GPS. Z racji tego, że F305 musiałbym ściągać z USA i to refurbished zacząłem się zastanawiać nad F60.

Czy może warto wziąć F70 bez FP i później go dokupić (na dystansie i tempie mi zależy)? Co zmieniono w F70 w stosunku do F60?

Rozumiem, że po zrzuceniu do jakiegoś programu mapa trasa nie jest możliwa do wyświetlenia? To może głupie pytanie, ale widziałem trening zrzucony z Suunto z FP i mapka była.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie zmieniło się nic. To jest FR60 w nowej obudowie.

Nie ma mapy.

Nie opłaca się brać bez FP, bo sam FP kosztuje wyraźnie więcej niż różnica w cenie zestawów z/bez FP.
vder
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A imho zmieniło się to co nie sprawdziło się w fr60:
1. w fr60 pasek był z dwóch kawałków plastiku i mi się np rozkleił
2. w fr60 pasek był sztywniejszy i można znaleźć ludzi na forum, którym po prostu pękł od zapinania 'na tą samą dziurkę'
3. w fr60 jeden z przycisków mi słabo działał -> teraz są lepiej uszczelnione

dostępne funkcje raczej bez zmian.
matkon
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Przeczytałem cały wątek, recenzje dcrainmakera i już byłem pewien, by go dzisiaj brać. Ten pasek zaczął mnie jednak odstraszać, bo chciałem też używać go jako zegarka codziennego. To jednak dość spora wada. Sam FR70 też mi za wiele nie da, bo bez fp w sensownej cenie (po zapoznaniu się z tematem lepiej używki nie brać) nie będę miał tych funkcji na których mi zależy. Myślałem nad kompletnym zestawem Polara Rs300, ale nigdzie nie mogę doszukać się precyzyjności ichnego fp. Niby wybór na rynku jest, ale żeby znaleźć coś w teorii idealnego to już ciężko.
ODPOWIEDZ