TomTom GPS Runner

Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:00
Życiówka w maratonie: 03:48:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam TomToma na testach. Biegam z nim od kilku dni.

http://www.biegamblog.pl/2013/10/07/tom ... owadzenie/

Jak macie pytania lub coś chcecie wiedzieć to zapraszam.
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu :) - testy, recenzje, porady, relacje,
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zgodnie z obietnicą publikujemy test:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=22&id=5895
Sarmatianna
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zegarek jak zegarek ale bransoletka-latsoletka to jest szyk i styl
:uuusmiech:
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po tym jak wyposażyliście swoich pacemakerów na MW w te zegarki spodziewałem się, że recenzja będzie bardzie przychylna.Jakie zegarki są według redakcji dobre w podobnym pułapie cenowym(699 za sam zegarek)?
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

TomTom był poprostu sponsorem akcji.

Czyli szukamy zegarka za 700 zł
Niezły jest Forerunner 10.
Ale za 750 można już dostać Polara RC3 GPS, który jest w tym momencie moim osobiście najbardziej docenianym zegarkiem.
Nie wiem czy te z Decathlonu też nie spełnią Twoich wymagań.
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

za 6 stówek masz obecnie 405 bez paska w Azymucie :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ja nie polecam 405 ze względu na pierścień dotykowy. Choć wiem, że wielu ludziom odpowiada.
vemmik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 35,45
Życiówka w maratonie: 2,37,05

Nieprzeczytany post

Tak potwierdzam test Adama. Najgorsze w tym wszystkim jest oprogramowanie. Sam zegarek jeśli będzie miał poprawki , które były określone w teście Adama będzie bdb konkurencją dla obecnego sprzętu GPS na rynku. Ogólnie analizę można robić z plików tcx i fit najlepiej w Garmin Connect (ręcznie dodając z kompa z folderu TomTom). Mapki są dosyć dokładne oraz dystans. Potem np. z Garmina można expertować jako plik z korektą wysokości (w Garmin) do programu TCX Conventer(darmowy), gdzie np. można zamienić na plik hrm (używa Polar ,jak ktoś chce mieć go w Polar Trainer). Czekamy wiec na zmianę totalną softu w zegarku plus soft na komputerze, który jest BETA jak podaje TomTom na stronie.
Co do paska, który pracuje z zegarkiem musi być on dobrze namoczony przed wyjściem na trening bo na początku pokazuje duże skoki tętna w górę. Szczególnie jak jest chłodniej. Tak pracuje dobrze. Nawet łączy się z telefonami np. iPhone w aplikacjach np Runtastic czy Polar Beat.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2013, 20:17 przez vemmik, łącznie zmieniany 1 raz.
lukaszleszczynski5
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam!

Mam pytanie odnośnie nowego oprogramowania, na które czekamy dla zegarka TOMTOM
To znaczy zakładając, że za kilka tygodni pojawi się nowe oprogramowanie do testowanego zegarka TOMTOM to czy ja na moim już nabytym zegarku TOMTOM będę te nowe oprogramowanie mógł sobie wgrać (zaktualizować)?

W kwestii oceny zegarka, to faktycznie Adam dobrze podsumował!
Choć osobiście nie potrzebuję takich gadżetów jak VIRTUAL PARTNER itp, naprawdę troszkę w tych naszych wykreowanych potrzebach daliśmy się ponieść (niektórzy moi znajomi poświęcają więcej czasu na analizę treningu niż sam czas treningu)
Tak więc dla mnie zegarek jest świetny.
Świetny - przede wszystkim dlatego - w kontekście pomiaru GPS, który póki co jest niezawodny a dokładność i precyzja niezależnie od warunków wyśmienita (w stosunku do innych zegarków, nawet tych z górnej półeczki)
jak będzie odpowiedni soft to zegarek wymiata:)
Moja ocena - kwestia oczywiście potrzeb, gustu i niuansów jakich potrzebujemy - jednak zdecydowanie pozytywna:)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:TomTom był poprostu sponsorem akcji.

Czyli szukamy zegarka za 700 zł
Niezły jest Forerunner 10.
Ale za 750 można już dostać Polara RC3 GPS, który jest w tym momencie moim osobiście najbardziej docenianym zegarkiem.
Nie wiem czy te z Decathlonu też nie spełnią Twoich wymagań.
Dzięki Adam za odpowiedź.Podejrzewałem ze polara wskażesz, ale gramin 10 w tym zestawieniu mnie trochę zaskoczył.Ja swój zegarek posiadam(ten z decathlonu) funkcjonalnie aż nadto wystarcza, raczej szukam jakiejś alternatywy ładniej wyglądającej i posiadającej lepsze oprogramowanie na pc zachowując podobną dowolność konfiguracji ekranów.
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Łukasz, będziesz mógł wgrać.
Ale to nie tylko wirtualny partner (czy racer) ale choćby to tempo chwilowe czy strefy tempa czy tetna - to muszą poprawić.
Oczywiscie - jesli ktoś używa głownie do pomiaru dystansu to jest ok.
Ale do tego to choćby Forerunner 10 wystarczy.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

poprawcie mnie, jeżeli się mylę, ale Garmin 10 nie ma chyba zupełnie pomiaru tempa chwilowego - więc jego potencjał w tym zakresie jest raczej słaby.
przy TomTom 'wystarczy' natomiast poprawka w sofcie, gdyż taka funkcja tam jest.
ergo Garmin 10 nie nadaje się zupełnie dla kogoś, kto chce śledzić tempo chwilowe.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:00
Życiówka w maratonie: 03:48:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Garmin 10 podaje tempo chwilowe.
Jednak wskazania te nie są płynne i wartość tempa skacze o ile pamietam co 0:05 min/km

Co do TomTom to zegarek ma potencjał. Zwłaszcza dla początkujących biegaczy nie wymagających analizy danych i treningów.
Jeśli ktoś chce prosty i intuicyjny sprzęt w ładnej i kompaktowej obudowie TomTom jest ciekawą propozycją.
Z tego co wiem to na bierząco są poprawiane błędy i wychodzą aktualizację. Szkoda torchę wizerunkowo, że wypuścili produkt nie do końca finalny, zwłaszcza w temacie serwisu www
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu :) - testy, recenzje, porady, relacje,
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:poprawcie mnie, jeżeli się mylę, ale Garmin 10 nie ma chyba zupełnie pomiaru tempa chwilowego - więc jego potencjał w tym zakresie jest raczej słaby.
przy TomTom 'wystarczy' natomiast poprawka w sofcie, gdyż taka funkcja tam jest.
ergo Garmin 10 nie nadaje się zupełnie dla kogoś, kto chce śledzić tempo chwilowe.
Wojtek, każdy zegarek z GPS nadaje się do pomiary tempa chwilowego tylko że to jak chwilowe to jest to zależy od definicji.
Ja akurat teraz nie mam 10 ale z tego co opisywałem to jego "reaktywność" jest niezła, około 6-7 sekund: http://bieganie.pl/?show=1&cat=22&id=4546

W TomTomie ta poprawka "softu" teoretycznie jest tylko poprawką softu, ale na forum TomToma w niektórych oficjalnych komentarzach od ich reprezentanta mozna przyczytać komentarze, że ten czy inny "fix" nie wejdzie jeszcze w najbliższym release'ie.
Tutaj możecie poczytać: http://discussions.tomtom.com/t5/GPS-Sp ... ortwatches
Awatar użytkownika
merlin
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 3:30:23

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:TomTom był poprostu sponsorem akcji.

Trzeba się liczyć z jedną jego dużą wadą - jest bardzo cichy :(
Ze sportowym pozdrowieniem,
Michał Szerling
[url]http://trifit.pl[/url]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ