Rynek butów biegowych na zakręcie

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak, zgadzam się, że płacę za nowość.

mnie najbardziej chodzi o to, że to nie jest tak, że but minimalistyczny to, w porównaniu z butem tradycyjnym, but bez tego, tamtego i owego, w związku z czym powinien być tańszy.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tradycyjny but bez tego i owego to ZENek. I rzeczywiście jest tańszy. :oczko:

A takie buty jak np. Vivobarefoot, Merrelle naprawdę są zaprojektowane inaczej, od podstaw a nie głównie przez obniżenie spadku i zmniejszenie ilości pianki. To jest po prostu fakt. A że byśmy woleli, żeby nam to firmy sprzedawały taniej, to jasne, ale to już osobna kwestia.
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mario36 pisze:Dlaczeo wiekszosc biega po betonie asfalcie ? Bo to jest wokol J to do Jurka Kuptela
Dwa wnioski:
1. Masz racje
2. I to jest smutne.
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: W tym artykule nie chodzi mi o Nike, czy jakąkolwiek inną markę ale o kaca jakiego mają w tym momencie producenci (poza Nike :) ) .
Adam, nie przejmuj się; oni Mają taką armię marketingu że sobie poradzą. Odwrócenie kota ogonem to praktyka powszechna w historii.

Problem jest w edukacji (za Y).
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

ja odkąd biegam w butach minimalistycznych i boso nie miałem żadnej kontuzji, w butach z amortyzacją co chwile coś leczyłam ale to się skończyło, teraz biegam w butach z jak najmniejszą amortyzacją, im twardsze i z cieńszą podeszwą tym lepsze, i nie zamierzam ich wymieniać jak kiedyś co ok 1000 km tylko aż podeszwa sama odpadnie. W startówkach zalecanych do kilku startów przebiegłem już sporo km i biega się świetnie
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
ja_arek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ssaki: buty minimalistyczne są podobnie drogie jak "tradycyjne" dlatego, że w cenie detalicznej buta - but kosztuje najmniej. Nie ma zatem znaczenia czy sprzedajesz mniej czy więcej buta.
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39.20
Życiówka w maratonie: 3.20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pozwole i ja dorzucic pare informacji do dyskusji
w polowie marca uruchomilismy ze znajomymi sklep Sport GURU - stacjonarny sklep dla biegaczy i triatlonistow, w ktorym glownym celem bylo skupienie sie na najszerszej ofercie obuwia do biegania naturalnego
pisal o tym Adam http://bieganie.pl/?show=1&cat=258&id=3897
komponujac menu oferowanych butow stanelismy rozkrokiem na tym zakrecie opisanym i naszkicowanym w artykule ...
bo z jednej strony czujemy (bo to robimy) ze mozna biegac w minimusach, glove'ach i VFF
mozna nawet przy lekkiej nadpronacji (wyszlo nam na auto wideoanalizie ) bez żadnych skutków ubocznych
ale nie chcielismy byc az tak radykalni i dlatego mamy na polce buty tradycyjne - amortyowane, i takie ze wsparciem
bo jak przekonac kogos kto 'biega kilkanascie lat, biega 'z piety' w asicsach albo mizuno i nie bedzie teraz zmienial techniki biegania dla jakiejs mody na naturalne bieganie' ?
wiadomo ze mozna ... probowac tlumaczyc ale czy sie uda ... :O

PS
co do cen i ich minimalizmu
merrell glove kosztuje ok 350PLN, minimusy od NB to 399PLN, nike free 399PLN, pure brooksa tez ponizej 400PLN
tylko VFF sa w tej samej lidze co Newtony (powyzej 500PLN)

PS2
rodzimy sie boso ...
artur

----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W ramach ciekawostek w Szwajcarii buty mini, a już zwłaszcza trailowe są tańsze od butów tradycyjnych.
Awatar użytkownika
pil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:42:40
Życiówka w maratonie: 03:29:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tylko czekać, aż w polskich sklepach pojawią "Huaraches Sandals" na wzór tych w jakich biegają Tarahumara
Obrazek

https://www.lunasandals.com/about

występują też pod nazwą Invisible Shoes
http://www.invisibleshoe.com/

Obrazek

a tutaj test Bosonogiego Teda ;)
http://barefootted.com/2007/01/tarahuma ... html#links

i teraz pytanie, kiedy Nike, NB, Brooks, Asics itd. wprowadzą je do swojej oferty z podeszwą wyprodukowaną w super technologi żądając przy tym 400zł? ;)
chociaż w tym przypadku, wiele osób może je sobie zrobić samemu :ble:
Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/pil00
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

o uprzedziles mnie wlasnie mialam pisac ze link ucielo ;)

sandalki niczego sobie choc te czarne wygladaja jakby jednak podeszwe mialy troche za gruba :bum:

zdaje sie ze widzialam kiedys fimik instruktazowy jak zrobic takie cudo samemu ... za chiny nie moge sobie przypomniec gdzie ...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja mimo wszystko uważam to za kombinowanie na siłę. U nich sandały są wynikiem biedy, może w Kenii by się to przyjeło? :)
mario36
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:tak, zgadzam się, że płacę za nowość.

mnie najbardziej chodzi o to, że to nie jest tak, że but minimalistyczny to, w porównaniu z butem tradycyjnym, but bez tego, tamtego i owego, w związku z czym powinien być tańszy.
Cene buta przedewszystkim ksztaltuje dystrubutor i stad biora sie roznice w tym ze but w Polssce kosztuje np 350-500 PLN a w Szwajcarii jak pisze strasb są tansze w tym segmencie.
Koszt produkcji buta jest w miare stały. Reszta to marketing i polityka firmy.

Myślę ze jest duzy szum wokol biegania naturalnego a w rzeczywistosci jest to proste tzn kazdy z nas biega po swojemu Jeden b ze srodstopia inny z piety.
Skoro powstało zapotrzeboanie czy tez je sztucznie wzbudzono to dlaczego firmy nie maja n tym zarobic? a zeby nie było ze jedna firma zgarnie caly tort to w sumie prawie kazda biegowa firma cos tam ma z biegania naturalnego tzwanego
mario36
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

artur_totalfit pisze:pozwole i ja dorzucic pare informacji do dyskusji
w polowie marca uruchomilismy ze znajomymi sklep Sport GURU - stacjonarny sklep dla biegaczy i triatlonistow, w ktorym glownym celem bylo skupienie sie na najszerszej ofercie obuwia do biegania naturalnego
pisal o tym Adam http://bieganie.pl/?show=1&cat=258&id=3897
komponujac menu oferowanych butow stanelismy rozkrokiem na tym zakrecie opisanym i naszkicowanym w artykule ...
bo z jednej strony czujemy (bo to robimy) ze mozna biegac w minimusach, glove'ach i VFF
mozna nawet przy lekkiej nadpronacji (wyszlo nam na auto wideoanalizie ) bez żadnych skutków ubocznych
ale nie chcielismy byc az tak radykalni i dlatego mamy na polce buty tradycyjne - amortyowane, i takie ze wsparciem
bo jak przekonac kogos kto 'biega kilkanascie lat, biega 'z piety' w asicsach albo mizuno i nie bedzie teraz zmienial techniki biegania dla jakiejs mody na naturalne bieganie' ?
wiadomo ze mozna ... probowac tlumaczyc ale czy sie uda ... :O

PS
co do cen i ich minimalizmu
merrell glove kosztuje ok 350PLN, minimusy od NB to 399PLN, nike free 399PLN, pure brooksa tez ponizej 400PLN
tylko VFF sa w tej samej lidze co Newtony (powyzej 500PLN)

PS2
rodzimy sie boso ...
gdybyscie byli radykalni stalibyscie sie sklepem niszowym i mozliwe ze w krotkim czasie sklep by padł. (pfu pfu)
Artur piszesz ze przy lekiej nadpronacji mozna biegac w butach minimalistycznych A przy duzej?
skoro bieganie naturalne to niezalznie od stopnia pronacji bieganie w tych butach powinno byc ok Moze to i moda Czas pokaze roznorodnosc nie zaszkodzi
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

LadyE pisze:zdaje sie ze widzialam kiedys fimik instruktazowy jak zrobic takie cudo samemu ... za chiny nie moge sobie przypomniec gdzie ...
http://www.youtube.com/watch?v=fF6aGK5AhpA
Ktoś kiedyś szukał i okazało się, że matę Vibram Cherry można kupić w Polsce w jakimś sklepie z artykułami szewskimi.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Ja mimo wszystko uważam to za kombinowanie na siłę. U nich sandały są wynikiem biedy, może w Kenii by się to przyjeło? :)
dokładnie. nie ma sensu jeść ugali, mieszkać w ruderze i zakładać sandałów z opony.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ