Rynek butów biegowych na zakręcie
-
- Zaprawiony W Bojach
tak, zgadzam się, że płacę za nowość.
mnie najbardziej chodzi o to, że to nie jest tak, że but minimalistyczny to, w porównaniu z butem tradycyjnym, but bez tego, tamtego i owego, w związku z czym powinien być tańszy.
mnie najbardziej chodzi o to, że to nie jest tak, że but minimalistyczny to, w porównaniu z butem tradycyjnym, but bez tego, tamtego i owego, w związku z czym powinien być tańszy.
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tradycyjny but bez tego i owego to ZENek. I rzeczywiście jest tańszy.
A takie buty jak np. Vivobarefoot, Merrelle naprawdę są zaprojektowane inaczej, od podstaw a nie głównie przez obniżenie spadku i zmniejszenie ilości pianki. To jest po prostu fakt. A że byśmy woleli, żeby nam to firmy sprzedawały taniej, to jasne, ale to już osobna kwestia.

A takie buty jak np. Vivobarefoot, Merrelle naprawdę są zaprojektowane inaczej, od podstaw a nie głównie przez obniżenie spadku i zmniejszenie ilości pianki. To jest po prostu fakt. A że byśmy woleli, żeby nam to firmy sprzedawały taniej, to jasne, ale to już osobna kwestia.
-
- Zaprawiony W Bojach
Dwa wnioski:mario36 pisze:Dlaczeo wiekszosc biega po betonie asfalcie ? Bo to jest wokol J to do Jurka Kuptela
1. Masz racje
2. I to jest smutne.
-
- Zaprawiony W Bojach
Adam, nie przejmuj się; oni Mają taką armię marketingu że sobie poradzą. Odwrócenie kota ogonem to praktyka powszechna w historii.Adam Klein pisze: W tym artykule nie chodzi mi o Nike, czy jakąkolwiek inną markę ale o kaca jakiego mają w tym momencie producenci (poza Nike) .
Problem jest w edukacji (za Y).
- piter82
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:32
- Życiówka w maratonie: 3:22:xx
ja odkąd biegam w butach minimalistycznych i boso nie miałem żadnej kontuzji, w butach z amortyzacją co chwile coś leczyłam ale to się skończyło, teraz biegam w butach z jak najmniejszą amortyzacją, im twardsze i z cieńszą podeszwą tym lepsze, i nie zamierzam ich wymieniać jak kiedyś co ok 1000 km tylko aż podeszwa sama odpadnie. W startówkach zalecanych do kilku startów przebiegłem już sporo km i biega się świetnie
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
- ja_arek
- Wyga
ssaki: buty minimalistyczne są podobnie drogie jak "tradycyjne" dlatego, że w cenie detalicznej buta - but kosztuje najmniej. Nie ma zatem znaczenia czy sprzedajesz mniej czy więcej buta.
- artur_totalfit
- Wyga
- Życiówka na 10k: 39.20
- Życiówka w maratonie: 3.20
- Kontakt:
pozwole i ja dorzucic pare informacji do dyskusji
w polowie marca uruchomilismy ze znajomymi sklep Sport GURU - stacjonarny sklep dla biegaczy i triatlonistow, w ktorym glownym celem bylo skupienie sie na najszerszej ofercie obuwia do biegania naturalnego
pisal o tym Adam http://bieganie.pl/?show=1&cat=258&id=3897
komponujac menu oferowanych butow stanelismy rozkrokiem na tym zakrecie opisanym i naszkicowanym w artykule ...
bo z jednej strony czujemy (bo to robimy) ze mozna biegac w minimusach, glove'ach i VFF
mozna nawet przy lekkiej nadpronacji (wyszlo nam na auto wideoanalizie ) bez żadnych skutków ubocznych
ale nie chcielismy byc az tak radykalni i dlatego mamy na polce buty tradycyjne - amortyowane, i takie ze wsparciem
bo jak przekonac kogos kto 'biega kilkanascie lat, biega 'z piety' w asicsach albo mizuno i nie bedzie teraz zmienial techniki biegania dla jakiejs mody na naturalne bieganie' ?
wiadomo ze mozna ... probowac tlumaczyc ale czy sie uda ...
PS
co do cen i ich minimalizmu
merrell glove kosztuje ok 350PLN, minimusy od NB to 399PLN, nike free 399PLN, pure brooksa tez ponizej 400PLN
tylko VFF sa w tej samej lidze co Newtony (powyzej 500PLN)
PS2
rodzimy sie boso ...
w polowie marca uruchomilismy ze znajomymi sklep Sport GURU - stacjonarny sklep dla biegaczy i triatlonistow, w ktorym glownym celem bylo skupienie sie na najszerszej ofercie obuwia do biegania naturalnego
komponujac menu oferowanych butow stanelismy rozkrokiem na tym zakrecie opisanym i naszkicowanym w artykule ...
bo z jednej strony czujemy (bo to robimy) ze mozna biegac w minimusach, glove'ach i VFF
mozna nawet przy lekkiej nadpronacji (wyszlo nam na auto wideoanalizie ) bez żadnych skutków ubocznych
ale nie chcielismy byc az tak radykalni i dlatego mamy na polce buty tradycyjne - amortyowane, i takie ze wsparciem
bo jak przekonac kogos kto 'biega kilkanascie lat, biega 'z piety' w asicsach albo mizuno i nie bedzie teraz zmienial techniki biegania dla jakiejs mody na naturalne bieganie' ?

PS
merrell glove kosztuje ok 350PLN, minimusy od NB to 399PLN, nike free 399PLN, pure brooksa tez ponizej 400PLN
PS2
rodzimy sie boso ...
artur
----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)
sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)
sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
W ramach ciekawostek w Szwajcarii buty mini, a już zwłaszcza trailowe są tańsze od butów tradycyjnych.
- pil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:42:40
- Życiówka w maratonie: 03:29:57
- Kontakt:
tylko czekać, aż w polskich sklepach pojawią "Huaraches Sandals" na wzór tych w jakich biegają Tarahumara

https://www.lunasandals.com/about
występują też pod nazwą Invisible Shoes
http://www.invisibleshoe.com/

a tutaj test Bosonogiego Teda
http://barefootted.com/2007/01/tarahuma ... html#links
i teraz pytanie, kiedy Nike, NB, Brooks, Asics itd. wprowadzą je do swojej oferty z podeszwą wyprodukowaną w super technologi żądając przy tym 400zł?
chociaż w tym przypadku, wiele osób może je sobie zrobić samemu

https://www.lunasandals.com/about
występują też pod nazwą Invisible Shoes
http://www.invisibleshoe.com/

a tutaj test Bosonogiego Teda

http://barefootted.com/2007/01/tarahuma ... html#links
i teraz pytanie, kiedy Nike, NB, Brooks, Asics itd. wprowadzą je do swojej oferty z podeszwą wyprodukowaną w super technologi żądając przy tym 400zł?

chociaż w tym przypadku, wiele osób może je sobie zrobić samemu

-
- Zaprawiony W Bojach
o uprzedziles mnie wlasnie mialam pisac ze link ucielo 
sandalki niczego sobie choc te czarne wygladaja jakby jednak podeszwe mialy troche za gruba
zdaje sie ze widzialam kiedys fimik instruktazowy jak zrobic takie cudo samemu ... za chiny nie moge sobie przypomniec gdzie ...

sandalki niczego sobie choc te czarne wygladaja jakby jednak podeszwe mialy troche za gruba

zdaje sie ze widzialam kiedys fimik instruktazowy jak zrobic takie cudo samemu ... za chiny nie moge sobie przypomniec gdzie ...
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ja mimo wszystko uważam to za kombinowanie na siłę. U nich sandały są wynikiem biedy, może w Kenii by się to przyjeło? 

-
- Zaprawiony W Bojach
Cene buta przedewszystkim ksztaltuje dystrubutor i stad biora sie roznice w tym ze but w Polssce kosztuje np 350-500 PLN a w Szwajcarii jak pisze strasb są tansze w tym segmencie.Qba Krause pisze:tak, zgadzam się, że płacę za nowość.
Koszt produkcji buta jest w miare stały. Reszta to marketing i polityka firmy.
Myślę ze jest duzy szum wokol biegania naturalnego a w rzeczywistosci jest to proste tzn kazdy z nas biega po swojemu Jeden b ze srodstopia inny z piety.
Skoro powstało zapotrzeboanie czy tez je sztucznie wzbudzono to dlaczego firmy nie maja n tym zarobic? a zeby nie było ze jedna firma zgarnie caly tort to w sumie prawie kazda biegowa firma cos tam ma z biegania naturalnego tzwanego
-
- Zaprawiony W Bojach
gdybyscie byli radykalni stalibyscie sie sklepem niszowym i mozliwe ze w krotkim czasie sklep by padł. (pfu pfu)artur_totalfit pisze:pozwole i ja dorzucic pare informacji do dyskusji
PS
PS2
rodzimy sie boso ...
Artur piszesz ze przy lekiej nadpronacji mozna biegac w butach minimalistycznych A przy duzej?
skoro bieganie naturalne to niezalznie od stopnia pronacji bieganie w tych butach powinno byc ok Moze to i moda Czas pokaze roznorodnosc nie zaszkodzi
-
- Zaprawiony W Bojach
http://www.youtube.com/watch?v=fF6aGK5AhpALadyE pisze:zdaje sie ze widzialam kiedys fimik instruktazowy jak zrobic takie cudo samemu ... za chiny nie moge sobie przypomniec gdzie ...
Ktoś kiedyś szukał i okazało się, że matę Vibram Cherry można kupić w Polsce w jakimś sklepie z artykułami szewskimi.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Zaprawiony W Bojach
dokładnie. nie ma sensu jeść ugali, mieszkać w ruderze i zakładać sandałów z opony.Adam Klein pisze:Ja mimo wszystko uważam to za kombinowanie na siłę. U nich sandały są wynikiem biedy, może w Kenii by się to przyjeło?