Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji

suzibandit
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

U mnie takze w GARMIN FORERUNNER 60 HR/FP po 2 mies. wyladowala sie bateria w FootPodzie.
Co prawda koszt 5 sztuk (CR2032)na allegro to tylko jedynie 10 zl z przesylka a sama wymiana zajmuje mniej niz minute to zdziwienie nastapilo i wydaje sie, ze jak na nowy sprzet to 2 mies. dla bateri to zbyt krotko. Poswiecilem kolejne 2 zl i obserwuje kiedy ponownie sie rozladuje. Fakt, ze czesto chodze w tych samych butach w ktorych biegam -Nike Pegassus GTX- z umieszconym na stale pod wkladka FP i moze to jest wlasnie przyczyna szybszego zuzywania sie bateri. Kto wie mozliwe, ze wzbudza sie cos podczas ruchu i FP wysyla sygnal w poszukiwaniu zegarka?(ktos wie?)
W kazdym razie odstukac ale nigdy nie mialem najmniejszych problemow z utrata sygnalu i odszukaniem zegarka gdy czujnik znajdowal sie pod wklada buta jak wspomina kolega barte.( moze znow pada Ci bateria berte ? :-) :-) dotyczy to obydwu moich par nike pegassus +25 i GTX'ow. Wszystko dziala super i bardzo dokladnie, to moj udany zakup nawet jesli baterie przyjdzie mi wymieniac 6x w roku :-)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
barte
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ja tez przez kilka tygodni chodzilem w butach w ktorych biegalem z zainstalowanym w nich footpodem i moze dlatego ta bateria ulegla rozladowaniu (?) - teraz juz tak nie robie, buty do biegania sa tylko do biegania i kropka.
ja mam ciagle czujnik zainstalowany na bucie i nie ma zadnych problemow z komunikacja, byc moze jeszcze ktoregos dnia zdobede sie na eksperyment z wlozeniem go do buta ale jakos sama mysl o tym ze zegarek moze go zgubic lub w ogole nie znalezc jakos mnie stresuje.
suzibandit - napisz, jesli mozesz, czy kalibrowales swojego garmina i jak wyglada u Ciebie dokladnosc pomiaru.
ja po kalibracji mam 98-99%, nie wiem czy jest sens zrobic kalibracje jeszcze raz zeby uzyskac 99-100% :)
wymiana modulu kamery w Samsungu Galaxy S2
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1765679
suzibandit
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kalibrowanie GARMIN FORERUNNER 60 HR/FP zrobilem w prosty sposb przy pomcy roweru i zestawu predkosciomierza calkiem dobrej sigmy na dystansie 800m.Prowadzilem rower a FP sobie liczyl. Oczywiscie Garmin pomylil sie ok +2 %.Skorygowalem Garmina do obliczenia sigmy, powtorzylem i bylo ok. nastepnie (moze to nie najlepszy pomysl) na beizni utwierdzilem sie co do dokladnosci pomiaru i tyle :-) od atmtej pory 2,5 mies nic nie ruszam. Mysle ze +/-2 % bledu jest do przyjecia podobnie z reszt maja gps. ponoc jedynie pomiary jednoczesne tych dwoch urzadzen FP + GPS mozna uznac jaka pomiar bez bledu (armia USA). :-)
ogreba
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

1. Czy mógłbyś przybliżyć bardziej oprogramowanie, które obsługuje tego garmina, tzn. szczegóły dotyczące zapisu treningów i analizy poszczególnych treningów. Z jakich danych możemy korzystać, jakie są wykresy, ekrany, ich czytelność i czy można z tych analiz odczytać jakieś tendencje ? (może jakieś zdjęcia?)
2. Czy można sobie zmienić ustawienie na ekranie w taki sposób, żeby w czasie treningu zamiast tętna HR/min, widzieć cały czas obciążenie w % tzn. na ile procent w danej chwili biegniesz. Przeliczone według indywidualnych ustawień początkowych HR max i wyliczonych przez pulsometr z aktualnego tętna w czasie biegu.
3. Proszę, jeśli to możliwe, o więcej szczegółów dotyczących treningu interwałowego w tym pulsometrze. Czy można go programować za pomocą oprogramowania z komputera ? Oraz, co to dokładnie i praktycznie znaczy, że: "Urządzenie pozwala ustalić trening składający się z kilku odcinków wysiłkowych, przedzielonych etapami odpoczynku. Trening taki może być zapętlony - w ustawieniach treningu w interwałach wystarczy wybrać ilość powtórzeń całej sekwencji etapów".
Pozdrawiam i dziękuję.
leszekleon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chodzi mi o funkcje WIRTUALNEGO PARTNERA. Czy ona działa tylko jak się ma foot pada?
suzibandit
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

leszekleon to ma sens gdyz VP to cos co dopinguje cie dzialania na podstawie tempa, dystansu, czasu. Inaczej tego nie widze ty biegniesz on biegnie "obok" ciebie. Pomiary zawsze w oparciu o FP.
Awatar użytkownika
barte
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

witam,
1. chodzi Ci o soft w zegarku czy w kompie? jesli w kompie to Garmin Training Center jest wg mnie calkiem ok ale z tego co wiem do obslugi garminow wiekszosc uzytkownikow poleca sporttracks, GTC nie cieszy sie dobra opinia. ja go uzywam chociaz pewnie ktoregos dnia sprobuje alternatywy.
GTC rysuje wykresy tetna,kadencji,predkosci i tempa, zlicza czas i dystans jaki biegles w poszczegolnych strefach tetna (edytowalne) i predkosci (tez edytowalne), zlicza kalorie, srednie wartosci kazdego wykresu... - ponizej zrzut ekranu (wykres predkosci jest ukryty).

Obrazek

acha, jest mozliwosc porownywania ze soba dwoch treningow (dowolnych wykresow) na jednym rysunku (funkcja w menu EDIT - Compare Activity to...)

2. zegarek wyswietla na biezaco strefe w jakiej sie znajdujesz (tez w %)

3. chyba mozna wysylac zaprogramowany na kompie trening - ja tego sposobu jeszcze nie probowalem natomiast dzialanie interwalow mniej wiecej opisywalem juz w ktoryms miejscu:

cyt.: "wczoraj ustawilem trening z interwalami (plan 10 km / 50 min / 3 x tydz / M. Bartoszak - http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=422 ), calkiem sensownie to dziala i latwo sie ustawia. podczas biegu kazdy etap sygnalizowany jest dzwiekiem (poprzedzonym odliczaniem) i komunikatem, jest rozgrzewka i schlodzenie ktore przerywamy przyciskiem LAP, w czasie tego treningu mamy dostep do wszystkich parametrow typu tempo, dystans (calosciowy jak i poszczegolnego interwalu (lap), wartosci srednie lapu itd)"

programowanie jest proste i polega na:
- ustawienie czasu trwania rozgrzewki
- ustawienie interwalu (podajesz tempo i czas trwania)
- ustawienie czasu przerwy
- ...zapetlenie lub ustawienie czasu schlodzenia
(z pamieci pisze bo nie mam przy sobie zegarka a ta opcje testowalem juz jakis czas temu)

mam nadzieje ze cos pomoglem, nie wiem czy dobrze zrozumialem Twoje pytania.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, 20:48 przez barte, łącznie zmieniany 1 raz.
wymiana modulu kamery w Samsungu Galaxy S2
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1765679
kilofolik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czy jest taka możliwość, żeby z poziomu komputera wgrać przykładowo taki interwał:
3 min 60%hr max
1 min 80-90% hr max
30 sek 90-100%hr max

3 min 60%hr max
1 min 80-90% hr max
30 sek 90-100%hr max... itd?

Wiem że w FR405 jest taka opcja, można trening ustalać dowolnie, ustalić sobie dowolną ilość "etapów" treningu, każdy inny. i zastanawiam się czy w FR60 też jest taka opcja.
Ogólnie, czy oprogramowanie do HR405 to to samo oprogramowanie co do HR60? Jeżeli możnaby przybliżyć po krótce, dla jakich wydarzeń można ustawiać alerty:
np. dźwięk po określonym czasie, dźwięk i przejście do kolejnego etapu po osiągnięciu odpowiedniego tętna... i czy jest możliwość ustawiania krótkich komunikatów, również ustawianych z komputera
hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dawno nikt tu nic nie pisał, ciekawy jestem jakie uwagi i wrażenia macie po kilku miesiącach użytkowania ?
podpalony
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kupiłem około tydzień temu wersję z czerwono/szarym paskiem. Jestem b zadowolony z produktu choć zaczyna zastanawiać mnie guzik DOWN ktory zaczyna szorstko/ciężko chodzić jakby się zacierał. Czy ktoś ma ten sam problem?
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie mam tego problemu ale firma przyznala sie do jednego bledu - nie mozna tam wpisac nazwiska , wbrew temu co sugeruje funkcja.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
podpalony
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Racja, próbowałem nawet manewru z GTC aby wysłać dane do garmina ale bez powodzenia.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ciekawy jest watek o footpod w bucie. Mam tylko jeden model butow z kieszenia na footpod i jeszcze nie biegalem z nim w srodku.
Czytalem sugestie o sytuowaniu poda rowkiem do przodu. Przedstawiciel firmy zaprzeczyl tej sugestii.
Wyprobuje.

Mialem klopot z przesylaniem danych.
Raz idzie to automatycznie , innym razem trzeba cos poprzestawiac w systemie.
Zapytam sie jeszcze czy mozna cokolwiek programowac w ukladzie z komputera.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
jlucz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Posiadacze,

strasznie nie lubię biegać z pulsometrem (w sensie gumy na sercu - zawsze mnie coś ciśnie i obciera) - czy wszysktkie treningi i bajery można realizowac z użyciem jedynie zegarka i FP(oczywisicie poza bieganiem "w zakresie")?

pzdr

yazoon
Obrazek
podpalony
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jlucz pisze:Posiadacze,

strasznie nie lubię biegać z pulsometrem (w sensie gumy na sercu - zawsze mnie coś ciśnie i obciera) - czy wszysktkie treningi i bajery można realizowac z użyciem jedynie zegarka i FP(oczywisicie poza bieganiem "w zakresie")?

pzdr

yazoon

a konkretniej?
ODPOWIEDZ