Monitory pracy serca

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Dab
Tez nie wiem o co Ci chodzi?
Blabla jest w porządku.
Chyba trafiłes na jakieś jego stare posty. :)
PKO
Awatar użytkownika
Dawidek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chodzi o to, że ostatnie posty blabla... były początkowo w innej formie, widocznie moderator je ocenzurował.
W tych postach blabla...  - bez wchodzenia w szczególy, wyraznie obraził zasłużonych uczesników forum.
[i]Chłopcy się męczą i nużą, chwieją się słabnąc młodzieńcy, lecz ci, co zaufali Panu, odzyskują siły, otrzymują skrzydła jak orły: biegną bez zmęczenia, bez znużenia idą.[/i]
                                   ( Iz 40, 30-31 )
Awatar użytkownika
geko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jakie sa roznice miedzy polarami 710, 710i, 720, 720i ?
Awatar użytkownika
caryca
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

te z i mozesz podlaczyc odrazu do IrD w swoim wlasnym kompie te bez musisz miec IrD polara
Robert W
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Już raz pytałem ale nie uzyskałem odpowiedzi więc próbuję ponownie. Czy z S810 mogą biegać dwie osoby i nie chodzi mi o bieganie równoczesne :-)
Jeśli nie jest to możliwe to co oznacza w specyfikacji punkt: numer zawodnika.

pozdrawiam
Robert W
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Robert W on 1:48 pm on Mar. 7, 2003
Już raz pytałem ale nie uzyskałem odpowiedzi więc próbuję ponownie. Czy z S810 mogą biegać dwie osoby i nie chodzi mi o bieganie równoczesne :-)
Jeśli nie jest to możliwe to co oznacza w specyfikacji punkt: numer zawodnika.

pozdrawiam
Dwie osoby jednoczesnie nie moga w biegu uzywac Polara (jest przeciez tylko jeden nadajnik i odbiornik). Dwoch i wiecej roznych biegaczy moze korzystac z jednego programu komputerowego polara, ktory jest zalacznikiem do urzadzenia. Wystarczy sie "zalogowac" i program odtworzy wszystkie Twe dotychczasowe treningi z cala masa danych statystycznych , wykresow itp. Zmienisz "login" pokaza sie dane kolejnego biegacza. Nie jestem pewny (musialbym jeszcze raz przestudiowac instrukcje) czy zegarek moze rowniez zapamietywac wyniki dwoch roznych zawodnikow, w zaleznosci od tego jak sie zaloguja.

kledzik
Awatar użytkownika
blablapunktde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rozumiem ze z paskiem nie klaplo..... nie mial Rysiu takiego??? :-(
bedziesz musial 2 polarki kupic......!! ha i problem z glowy!!
@ k-dzik PPP ma wersje 4... masz ja???
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from blablapunktde on 5:50 pm on Mar. 7, 2003

@ k-dzik PPP ma wersje 4... masz ja???
Wybacz ale nie rozumiem...

Zreszta od poczatku lutego jedyne co mam to Timex z za krotkim paskiem, przez co ledwo oddycham. Polara oddalem do naprawy gwarancyjnej i od miesiaca sluch o nim zaginal. Ostatnio gdy zadzwonilem do serwisu i zagrozilem, ze nastepnym razem zadzwoni prawnik, obiecali przyslac go w piatek - tzn. dzisiaj. Nie przyslali!

kledzik

PS. Ryszard nie ma nic wspolnego z "serwisem" o ktorym pisze. Malo tego, mimio ze to nie jego sprawa, poradzil mi mailem jak postepowac gdybym mial klopoty z jego niemieckimi kolegami po fachu.

(Edited by kledzik at 7:05 pm on Mar. 7, 2003)
Awatar użytkownika
blablapunktde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Robert W(ul??)
mam pocieszajaca waidomosc.... Polar ma rowniez Horse Version.. mysle ze po malych przerobkach.... bedziesz zaspokojony.......
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ryszard.

Zrobilo tu sie tak "szeroko" , ze coraz trudniej czytac. Dobrze byloby otworzyc nowy watek "Monitory prycy serca cz. 2" Najlepiej gdybys Ty to zrobil. To przeciez twoje "dziecko"

Jezeli znajdziesz troszke czasu napisz prosze nieco wiecej o zakloceniach pracy pulsometru spowodowanych przetrenowaniem. Przy calym szacunku dla mego przedmowcy balablikatowicpunktade, nie wydaje mi sie prawdopodobne aby byla to sprawa spluniecia. Zawsze przed biegiem zwilzam nadajnik. Nie bede przeciez stawal co kilka minut i spluwal sobie na piersi?! Identyczne zaklocenia zaobserwowalem tez na ostatnim kilometrze polmaratonu, gdy tetno nagle zaczelo spadac ze 196 do 150. Czy jest na to inne wytlumaczenie niz np. poluzowany pasek nadajnika?

kledzik
Awatar użytkownika
blablapunktde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

(Edited by wojtek at 4:41 pm on Mar. 8, 2003)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ups............widzę, ze gorąco było skoro Wojtek interweniował :hej:
Runforfun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nauczył sie cenzurowania na www.maratonypolskie, własnie dziś administrator usunął Jego tekst.

(Edited by Runforfun at 6:29 pm on Mar. 8, 2003)
[i]być kiedyś takim "biegaczem", za jakiego ma mnie mój kot.[/i]
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zaburzenia rytmu serca są możliwe do obserwowania tylko w modelach Vantage NV i S-810. Niestety nie słyszałem aby jakaś inna firma produkowała ogólnie dostępny sprzęt tego rodzaju.

W od kilku lat obserwuję tego typu zaburzenia u kolarzy, biegaczy, narciarzy biegowych, triathlonistów i ostatnio sporadycznie u zawodników piłki nożnej.
Według moich kilkuletnich obserwacji można zauważyć zależności między zaburzeniami zmienności rytmu serca a stopniem zmęczenia układu nerwowego wywołanego treningiem wytrzymałościowym.
1. Pierwszy sygnał - zaburzenia w pierwszych 6 minutach rozgrzewki.
Zawodnik na ogół nie czuje różnicy między normalną rozgrzewką a rozgrzewką z zaburzeniami. Próbuje zwilżać nadajnik, skracać gumkę nadajnika, na nowo włączać odbiornik (niekoniecznie Polara). Zaburzenia takie obserwowałem u Roberta Korzeniowskiego przede wszystkim w okresie intensywnych treningów i trwały one nawet dwa, trzy tygodnie. U piłkarzy zdarzyło się, że na popołudniowym treningu były zaburzenia a po przespanej nocy i zabiegach regeneracyjnych poranny trening był normalny. Po dniu przerwy zaburzenia te znikały.
2. Drugi sygnał - zaburzenia w ciągu całego treningu.
Rejestracja całego treningu w formie zapisu każdego uderzenia jest możliwa od niedawna dzięki S-810. Wcześniejsza pamięć Polar Vantage'a NV była za mała aby zarejestrować więcej niż 4000 skurczy serca. Rejestrowałem on-line (poprzez Advantage Interface bezpośrednio do komputera) częstość skurczów serca podczas testu mleczanowego do odmowy na cykloergometrze. Trafili do mnie dwaj zawodnicy MTB bezpośrednio po zgrupowaniu dwutygodniowym, na którym trenowali dwa razy dziennie po kilka godzin. Zaburzenia rytmu wystąpiły po przeroczeniu progu mleczanowego przy obciążeniach submaksymalnych i maksymalnych. Zawodnicy ci nie uzyskali przewidywanego tętna mksymalnego. Wartości mleczanu zmierzone podczas testu były nienaturalnie niskie. U zawodników tych zmniejszyła się również masa ciała szczupłego.
Ostatnio testowałem na bieżni zawodnika (test Żołądzia) przygotowującego się do półmaratonu a częstość skurczów serca rejestrowana była przy pomocy S-810. Wystąpiły również opisywane zaburzenia ale były one sporadyczne a wartości mleczanu były w niewielkim stopniu zaniżone. Przyczyną zmęczenia zawodnika mogł być duży objętościowo trening przy słabej odbudowie zasobów energetycznych w mięśniach.
Zawodnicy w takim stadium mają kłopoty z rozgrzewką, trudno jest im zacząć trening i "zapalić". Pobudzają się przed treningiem np. kawą.

R.

Kledzik, spadek tętna ze 196 do 150 nastąpił zapewne po przekroczeniu 70 - 80 minut wysiłku i przyczyna tkwi gdzie indziej. Przeczytaj moje " Przygotowanie do maratonu - zasady, teoria"
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzieki Ryszard za - jak zwykle - wyczerpujaca odpowiedz.

kledzik
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ