Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji

Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dex-ter pisze:Witam
Używałem Polara RS200, teraz po lekturze tego wątku zakupiłem FR60. Jeżeli obsługa treningów na komputerze Garmin bije Polara, jeżeli chodzi o samo urządzenie Polar jest jednak trochę z wyższej półki(również cenowej jeżeli chodzi o RS200, RS300...). Mnie najbardziej zawiódł brak współpracy treningu interwałowego z alarmowym, czyli można wybrać ALBO Interwal ALBO Alerts, w Polarze była pełna dowolność konfiguracji.

Czy ktoś potrafi ustawić interwały 3-stopniowe na FR60? (np. 1,2km-400m-2km z zapętleniem 5x)
W temacie Polara nie będę się wypowiadał, ale jeżeli chodzi o FR60 ( kupiłem w sobotę :D ), jest możliwość włączenia interwałów z np alertem dystansu więc pewnie z innymi również.
Training - alerts - distance ( ustawiasz np na 4 km ). \
Później włączasz interwały Training - Intervals - Do Workout ( tylko oczywiście wcześniej musisz mieć je ustawione ).
Wtedy sygnalizuje Ci interwały i dodatkowo sygnałem przebycie każdych kolejnych 4 km.

Odnośnie ustawiania samych interwałów, z dotychczasowej zabawy, wydaje mi się że można ustawić tylko dwie opcje ( np 1,2km - 400m ) z zapętleniem max 254x.

Do tej pory używałem Timex Ironman T5E231 http://allegro.pl/timex-ironman-triathl ... 39102.html. Dla początkujących ( dla zaawansowanych również o ile nie potrzebują HR i dystansu ) świetny zegarek. Możliwość jednoczesnego ustawienia interwałów, stopera, licznika okrążeń i dodatkowych alertów, a to wszystko w bardzo prostym intuicyjnym menu.
Gdyby ktoś był zainteresowany, mogę zastanowić się nad sprzedażą.
New Balance but biegowy
dex-ter
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To nie jest do końca tak jak piszesz, ponieważ przy treningu interwałowym nie działają alerty(te ustawiane w treningu alertowym).
Po raz kolejny napiszę, że ten sprzęt w tej cenie nie ma konkurenta.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to mam zepsuty model :bleble:
Zrobiłem tak jak napisałem w poście powyżej i u mnie to działa. Z racji, że dopiero co go kupiłem, sprawdzałem co pokazuje się aktualnie na wyświetlaczu, w momencie kiedy zegarek wydawał dźwięki ( szybkość zmiany wyświetlanych danych MEDIUM ). Dzisiaj sprawdzę to jeszcze raz.
Dodam, że strefy tętna miałem wyłączone, więc nie mogłem z tym pomylić.
Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Duncan pisze:Pytanie odnośnie HRmax: jeżeli w menu HR zones ustawiam górną granice zone 5 jako np 200 bpm to zegarek później traktuje to 200 jako moje HRmax czy trzeba to jeszcze gdzieś uzupełniać?
Napisałem do garmina i odpowiem sam sobie jakby ktos miał problem: w garmin connect ustawiamy HRmax, sam nam wyliczy strefy, uzupełniamy cały profil i dajemy send to device
dex-ter
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wszystko się zgadza, tyle że polar rs400sd kosztuje 1300zł :bum:
Mój rs200 przesyłał dane przez popiskiwanie nie podczerwień i uwierz że nie było to wygodne :nienie:
Oprogramowanie Garmina jest bardziej intuicyjne ale to mój subiektyw.
I jeszcze jedno Polar był ładniejszy :hahaha: (mam fr60 w wersji niebieskiej :ojnie: )
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może się komuś przyda instrukcja w j. polskim:
https://picasaweb.google.com/1152837790 ... iWJPolskim
Ostatnio zmieniony 22 cze 2011, 20:33 przez wykastrowany kot, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
dex-ter
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Santiago pisze: wiem, że nie wygodnie, zmiana kompa czy mikrofonu to uczenie się nowej techniki przesyłania informacji
hehe nazywanie jej nową to trochę nietrafione :ble:
Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli skalibrowałem FP pod powiedzmy buty A a teraz chce skalibrować pod buty B to tę poprzednią kalibracje mam gdzieś usunąć czy po prostu zrobić nową?
gelerth79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Możesz zrobić to ponownie. Nowy kalibracja zastąpi starą. Kalibrację można wykonywać nawet w trakcie treningu. Wadą tego systemu jest różna kalibracja dla różnych prędkości. Ja n.p. dla tempa 4:00 mam 96%, a dla 5:00 100%. Należy o tym pamiętać. Buty nie mają aż takiego znaczenia.
gelerth79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czujnik kalibruje się dla odległości, o prędkości nie ma mowy. Można go skalibrować przy odpowiedniej dla nas prędkości, ale tylko dla niej będzie on w miarę dokładny. Przy pozostałych będzie się mylił tym bardziej, im większa różnica prędkości od kalibrowanej. Po zmianie kalibracji czujnik niczego nie pamięta. Mam Garmina 60 od kilku miesięcy i wykonałem ze 100 treningów w dwóch różnych modelach butów i różnica w kalibracji dla tych butów to 1%, natomiast ten sam procent to 15 sekund szybciej na kilometr (u mnie). Zmieniam kalibrację przeważnie raz na trening, czasami dwa. Po wielokrotnych zmianach 100% dla danej prędkości to nadal 100%. Aby pokazywało dokładnie zrobiłem sobie tabelkę tempo - kalibracja i wszystko jest jasne. Taka jego wada, ale się przyzwyczaiłem. Zawsze wiem mniej więcej jak szybko biegnę, a na zawodach to dokładnie wiem, na jaki czas chcę biec i tu już nie ma żadnych problemów. Ogólnie sprzęt fajny za tę cenę, dużo mniejszy niż telewizorki z GPS i bateria trzyma normalnie. Aloha
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

Wziąłem wczoraj na basen.. bo niby płyawć z nim można...
zrobiłem pare basenów...
noo i niby git ale jednak zaparował cały.. biegałem dziś działa wszystko luxx tylko zaparowany...
teraz już ok.. ale to po 15h od basenu!!
pixpol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam.

Przejrzałem cały wątek i szczerze mówiąc byłem zachwycony, do ostatniego postu byłem przekonany o jego zakupie. Jako że próbuje wziąć się za triathlon, zegarek ten będzie mi służył także do pływania (co prawda zależy mi jedynie na stoperze i interwałach)

http://www.dcrainmaker.com/2010/02/garm ... depth.html - z tej recenzji wynika, że spokojnie można w nim pływać, bez żadnego parowania itd jak to miało miejsce u Raula7

Teraz pytanie do Was, czy ktoś z Was wykorzystuje go w treningach triathlonowych, chodzi oczywiście o pływanie z nim? Jak się sprawuje? Czy też Wam paruje?
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

Ja sie wypowiem znowu o basenie :)

Po przygodzie z basenem zegarek zaparował, myśle no nic.. zejdzie... i zeszło
ale wczoraj na treningu na którym padał deszcz znowu mi zaparował co mi sie wcześniej nie zdarzało!!
także nie wiem co jest grane...
liczy i pokazuje normalnie wszystko... tyle że cała tarcza zaparowana.
miałem wymienianą baterie myślałem że może od tego ale przecież po tym też biegałem w deszczu i nigdy nie zaparowywał...
nie wiem co mu sie pojebczyło..
dex-ter
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja pływam od kilku tygodni, próbowałem również lapować pod wodą, wszystko jak na razie good.
Czy Raul wymieniałeś baterię?
Ja po zakupie popsikałem po przyciskach sprayem silikonowym takim do uszczelek, to go uszczelniło i dodatkowo przyciski się nie zacierają(tak miałem po kilku pierwszych użyciach)
pixpol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Faktycznie, może to kwestia rozszczelnienia garmina, przy wymianie baterii. Teraz mam lekkie wątpliwości z tym pływaniem(może ten silikon w spray'u rozwiązuje sprawę), bo nie wiem czy z kolei warto wydawać prawie 2x tyle na Forerunner 310XT, dodam tylko, ze to mój pierwszy zegarek tego typu (pulsometr, fp)

Co o tym myślicie?
ODPOWIEDZ