CEP Compression Running socks

Włodek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:39:37
Życiówka w maratonie: 3.28.46

Nieprzeczytany post

Czy ktoś wie dlaczego zaleca się noszenie opasek CEP do 3-4 godz., a w przypadku skarpet tej samej firmy nie ma już takich zaleceń?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Opaski są produktem typowo startowym czy też treningowym i nie są przeznaczone do regeneracji po wysiłkowej. W przeciwieństwie do skarpet, które mają stopkę.
Włodek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź.
Tylko, że ja nadal nie rozumiem dlaczego tak jest? Na Twojej stronie znajdują się opisy obu produktów, które poza opisem stopki praktycznie się nie różnią. Czy sam fakt, że jedne posiadają stopkę powoduje wg producenta to, że przeznaczenie ww. produktów jest różne?
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ponieważ opaski przy zbyt długim noszeniu mogą sprawić u niektórych jednostek, że część krwi spłynie do kostki (zwłaszcza jeśli jeszcze za wysoko się ją założy itp.) Tego ryzyka nie ma absolutnie w przypadku skarpet dlatego je można nosić dowolnie długo i są zalecane do regeneracji oczywiście. Są przez to oczywiście wszechstronniejsze. Główną zaletą opasek jest ich elastyczność i możliwość używania swoich ulubionych skarpet czy też braku skarpet. Opaski bardzo upodobali sobie między innymi triathloniści, którzy często nakładają je już pod piankę płynąc by nie tracić czasu na zmianie. Chociaż nie tylko triathloniści bo wiem, że np. we Francji robią one furorę wśród jeźdźców konnych itp. W sumie nazwa allsports sleeves mówi sama za siebie więc nawet mnie to nie zdziwiło:)
Zalecenia producenta zaleceniami ale z tego co obserwuje to znakomita większość użytkowników opasek stosują je podczas maratonów czy też długiego dystansu IM (8-15 h zawody). No ale zalecenia to zalecenia :) Jeśli będziesz potrzebował więcej informacji to daj znać to chętnie skontaktuje się z producentem i poproszę o bardziej szczegółowe wyjaśnienie :)
Włodek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ok. Dzięki za pomoc.
Ja będę potrzebował czegoś takiego na B7D i zastanawiam się czy zaryzykować i kupić tańsze opaski (myślę, że po pierwszym dłuższym biegu będę czuł czy krew mi się zastała w żyłach stopy) czy kupić droższe skarpety.
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na B7D polecam skarpety. Im dłuższy wysiłek tym większe korzyści się odczuwa ze stosowania skarpet.
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trzeba przyznać, że moja druga lepsza połowa ma talent do fotografii :)
Obrazek
Zwycięzca sobotniej Maniackiej X Paweł Ochal.
Awatar użytkownika
neuropathic
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:25
Życiówka w maratonie: 03:59:14
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przejrzałem oferty cenowe firmy CEP i zastanawiam się ile musiały by te skarpety kosztować aby nie było o nich w ogóle mowy 1000zł czy 5000zł bo kwota prawie 200 zł za jedną parę skarpet to paranoja. W skład takich skarpet powinni dopisywać 85% placebo.
Tylko kilometry.
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Może to jest towar z segmentu "luksusowe"? Całkiem możliwe, że za 79 pln skarpetki by się nie sprzedawały, lub sprzedawały zdecydowanie się gorzej.
Sam się nad nimi zastanawiałem, jednak ta kompresja na tyle do mnie nie przemawia. Przynajmniej na dziś.
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:20:14

Nieprzeczytany post

...... a ja sobie w poniedziałek zamówię 3-cią parę CEP-ów. Tym razem bialutkie :hej:
Za jakość trzeba płacić :spoczko:
Ostatnio zmieniony 27 mar 2011, 22:10 przez lubusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak w Poznaniu planujesz startować na połówce to wpadnij na EXPO.

@blink: Ciebie też zapraszam na EXPO będziesz miał okazje zaznajomić się z tematem i postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania jeśli jakieś będziesz miał :)
pozdrawiam
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

@Edie.
Bez urazy, jednak do Poznania mam dosyć daleko (z krańca południowych rubieży), żeby tam jeździć specjalnie po skarpetki. To ... byłoby ... nieekologiczne. :ojnie:
Tak po prawdzie, to ja nawet nie wiem, czy takie kompresyjne wdzianko mi, dajmy na to, nie przyniesie jakiej szkody – abstrahując, na razie, od samej wysokiej jego ceny.
Ale. Przecież, ja mam kolegę, dobrego angiologa z drugim stopniem. Przy okazji pokażę mu mą łydkę (niech ja weźmie pod te swoje aparaty i co jej tam potrzeba) i, z nim, o kompresji, po prostu pogadam. Potem, przy winie, powie mi całą prawdę. Możliwe, że mi ją nawet, zaleci? Gdy na „lekarstwo” to, odżałuję i wybulę owe dwie stówki ... Ba, stara mi to każe nosić! I to bez gadania, więc będę musiał wziąć, pewnie, od razu ze dwie, trzy pary.
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No nie napisałeś skąd jesteś :)
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:20:14

Nieprzeczytany post

Eddie pisze:Jak w Poznaniu planujesz startować na połówce to wpadnij na EXPO.

@blink: Ciebie też zapraszam na EXPO będziesz miał okazje zaznajomić się z tematem i postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania jeśli jakieś będziesz miał :)
pozdrawiam
Jestem zakochany w Dębnie :oczko:
Do tego czasu muszę mieć "bialutkie" co by mi do startowych niebieskich bucików pasowały :hej:
Szykuj m size III :taktak:
ehoo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: 3:21:23

Nieprzeczytany post

http://biegajznami.pl/forum/viewtopic.p ... start=1680

czy podobny wpis admina (ten na czerwono) nie powinien znaleźć się w tym wątku?
ODPOWIEDZ