Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem Fenix po ostatniej aktualizacji nie wymaga wspomagaczy :) W niedzielę wspomagałem Żonę w jej debiucie na 10k. Trasa z atestem. Fenix tempo pokazywał naprawdę fajnie, tutaj nie ma się do czego przyczepić :) Ślad również wyrysowany niczego sobie. Dystans wyliczył na 10.12 km czyli błąd rzędu 1,2%. Dużo? Wg mnie mało :) Dla porównania FR610 mojej Żony pokazał 10,02 ale... Start biegu miał miejsce w jednej z ciasnych uliczek koło rynku w Rakoniewicach (były dwie pętle przebiegające właśnie przez tę uliczkę czyli byliśmy w tym miejscy 3 razy <<start, półmetek i meta>>). Uliczka wąska, z wysoką zabudową z jednej strony, trochę niższą z drugiej. FR610 co chwila gubił sygnał GPS (i nie było to spowodowane przejściem zegarka w tryb oszczędzania energii). Jak na złość w trakcie "wystrzału" znowu zgubił sygnał i odzyskał go ponownie po jakichś 80m od przekroczenia linii startu czyli de facto wyliczył ~10,10 km.

Teraz czekam tylko na pierwszy bieg z cyklu przełajowego GP Poznania. Chociaż liści coraz mniej to jednak jestem ciekaw co pokaże w lesie :)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
PKO
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

bielki81 chcialem to samo pytanie zadac. Dodatkowo pewnie znacznie nam sie wydluza czas zycia na baterii co moze byc istotne dla ultrasow :)

Piechu prawda ze jest znaczna poprawa po 4.00, ale jakos F305 na moim pierwszym maratonie nie mialem oporow zaufac, tak przy pierwszym maratonie z F2 sie troche stracham ;P Wole leciec na FP. Nie mam paska HRM zeby mial sie czym wspomoc, a nie wiem czy przy zaniku sygnalu przejdzie na FP.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
basog
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

bielki81 pisze:A próbował ktoś biegać w trybie Indoor na zewnątrz, czyli wykorzystać jedynie czujniki w zegarku i opasce?

Wiem, że rezygnacja z GPS przy takim zegarku wydaje się głupia, ale jeśli czasami zależy nam na laboratoryjnej dokładności to ciekawe jak to się sprawdza.
Chyba spróbuje zrobić ze dwa kółka na bieżni przy prawie idealnej dokładność gps czyli 8-10,
a potem ze dwa kółka w trybie indoor i ciekawe jaki będzie dystans.
Biegałem tak często ale na bieżni ale takiej mechanicznej:) i fajnie mierzy bez GPS, przy 10km na zegarku była mała różnica poniżej 100m.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@MikeSpy
Z tego co mi wiadomo, to jesli nie masz paska, wtedy zadziała czujnik w zegarku zatem FP nadal nie będzie Ci potrzebny :) Ale obawy rozumiem ;)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:@MikeSpy
Z tego co mi wiadomo, to jesli nie masz paska, wtedy zadziała czujnik w zegarku zatem FP nadal nie będzie Ci potrzebny :) Ale obawy rozumiem ;)
Zrobić testa pozostaje - odpalić GPS przejśc kawałek, wejść gdzieś do pomieszczenia by zgubił GPS, połazić w pomieszczeniu, wyjść na zewnątrz. :)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przetestuję, krótkim spacerem po pracy :)
mucher
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47:00
Życiówka w maratonie: 3:46:00

Nieprzeczytany post

Swoją drogą biegłem ostatnio na orbitreku - co ciekawe, dystans z Fenixa w miarę pokrywał się z tym z trenażera - ale nie pamiętam czy pokazywał w milach, czy w kilometrach.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przetestowane. Tak jak pisałem po utracie sygnału gps, czujnik w zegarku dostarcza dane dot. tempa i dystansu.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to akurat normalne

szczerze mówiąc, po aktualizacji do 4.0, nie zauważyłem żadnej różnicy
używam F2 od początku września, cały czas z FP i jak do tej pory, jestem zadowolony ( tempo chwilowe i tak jest do bani, szczególnie mając dokładność co do 5 sek :hej: - taka uwaga, nie żeby mi to jakoś specjalnie przeszkadzało )

możliwe żeby w tzw. międzyczasie poprawiali coś w zegarkach?? czytając co piszecie, trudno uwierzyć, żeby nowy soft, sprawiał aż takie różnice na plus
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

oczywiście, że softem można dużo zdziałać :) a bardziej precyzyjnie dostosowaniem softu do firmware'u i zgraniem obu tych czynników :)
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chyba nie wyraziłem się precyzyjnie. Chodziło mi o to, że startowałem na sofcie 3.8, teraz jest 4.0, a ja nie widzę różnicy w przeciwieństwie do wielu wypowiadających się.
To może znaczyć ( nie musi oczywiście ), że dokonują zmian nie tylko w samym sofcie, jak również wnętrzu zegarka w poszczególnych seriach tego samego modelu??
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Garmin oficjalnie zdementował informacje jakoby w serii 3N nastapiły jakieś zmiany sprzętowe. Po drugie nawet u użytkowników pierwszej serii 2Q nastąpiła poprawa po aktualizacjach.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2014, 20:20 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Tak trochę od czapy - gdyby ktoś nie wiedział jak zainstalować sobie darmowe mapy do F2 to biegusiem na garmin24.pl

http://garmin24pl.blogspot.com/2014/10/ ... armin.html
maki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja nie dawno zrobiłem spacerek 1km w trybie indoor z footpodem (bez kalibracji) i powrót 1km bez fp. Dystans różnił się około 10M. Tempo szarpane, Tak jak chciał psy. Zrobiłem też próbę użycia gienka jaki monitora uaktywnosci. 14H ponad 50% baterii. Trybie Indor plus czujnik tempe, czujnik kroków z gienka.
Mam ochotę na vivofit.
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

maki pisze:Ja nie dawno zrobiłem spacerek 1km w trybie indoor z footpodem (bez kalibracji) i powrót 1km bez fp. Dystans różnił się około 10M. Tempo szarpane, Tak jak chciał psy. Zrobiłem też próbę użycia gienka jaki monitora uaktywnosci. 14H ponad 50% baterii. Trybie Indor plus czujnik tempe, czujnik kroków z gienka.
A przy okazji dokładności GPS z F2 vs. footpod. Robię rano tą samą trasę i różnica dystansu pomiędzy GPS z F2 a footpodem (nawet go nie kalibrowałem - tylko zostawiłem 1000 metrów) - na 11 kilometrowej trasie to 50 metrów. Zobaczymy jak będzie dalej - ale jak przeglądałem sobie moją trasę biegową to rozrzut F2 z GPS był od 10,99 km do 11,08.
maki pisze:Mam ochotę na vivofit.
A nie lepiej vivosmarka... tfu - vivosmarta? :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ